Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolne źródlo

dariusz_p

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się czy taka konfiguracja, jak poniżej opisana, dolnego źródła do pompy ciepła jest dopuszczalna, w jakiś negatywny sposób wpłynie na jego pracę a może wręcz w sposób pozytywny.

Dokładnie chodzi o to iż chciałbym ograniczyć roboty ziemne i upiec dwie pieczenie na jednym rożnie. Myślę nad tym aby budując wymiennik poziomy na działce zakopać go odrobinę niżej a przestrzeń która w ten sposób by powstała wykorzystać na żwirowy drenaż do rozsączania wody deszczowej z dachu.

Taka konfiguracja jest dopuszczalna? Wpłynie w jakiś negatywny sposób na pracę pompy?

Pozdrawiam.

Dariusz

dariusz_p napisał:
Witam

Zastanawiam się czy taka konfiguracja, jak poniżej opisana, dolnego źródła do pompy ciepła jest dopuszczalna, w jakiś negatywny sposób wpłynie na jego pracę a może wręcz w sposób pozytywny.

Dokładnie chodzi o to iż chciałbym ograniczyć roboty ziemne i upiec dwie pieczenie na jednym rożnie. Myślę nad tym aby budując wymiennik poziomy na działce zakopać go odrobinę niżej a przestrzeń która w ten sposób by powstała wykorzystać na żwirowy drenaż do rozsączania wody deszczowej z dachu.

Taka konfiguracja jest dopuszczalna? Wpłynie w jakiś negatywny sposób na pracę pompy?

Pozdrawiam.

Dariusz

A dlaczego chcesz niżej zakopywać DZ ?

Jeśli zakopiesz je na 150-160 cm to masz jeszcze sporo miejsca na rozsączenie.

Jaki rodzaj gleby masz ?

Ja mam zrobione ale tylko nad jedną nitką rozsączenie z oczyszczalni ścieków i na tej nitce mam zawsze nieco wyższą temperaturę DZ więc jedynie są z tego korzyści bo będziesz miał cały czas wilgotną glebę na wymienniku a to zawsze jest lepiej.

Chcę kopać głębiej bo ziemię mam paskudną do rozszączania, pomieszanie iłów z gliną (czekam na potwierdzenie geologa jeszcze jak głęboko ta warstwa sięga), do PC ziemia podobno idealna. Dlatego chcę te 50-70cm głębiej żeby żonie te kilkanaście cm ziemi zostało na przysłowiowe kwiatki a w postały wykop żwir wsypać.