dariusz_p 08.11.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Witam Zastanawiam się czy taka konfiguracja, jak poniżej opisana, dolnego źródła do pompy ciepła jest dopuszczalna, w jakiś negatywny sposób wpłynie na jego pracę a może wręcz w sposób pozytywny.Dokładnie chodzi o to iż chciałbym ograniczyć roboty ziemne i upiec dwie pieczenie na jednym rożnie. Myślę nad tym aby budując wymiennik poziomy na działce zakopać go odrobinę niżej a przestrzeń która w ten sposób by powstała wykorzystać na żwirowy drenaż do rozsączania wody deszczowej z dachu. Taka konfiguracja jest dopuszczalna? Wpłynie w jakiś negatywny sposób na pracę pompy? Pozdrawiam.Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 08.11.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Witam Zastanawiam się czy taka konfiguracja, jak poniżej opisana, dolnego źródła do pompy ciepła jest dopuszczalna, w jakiś negatywny sposób wpłynie na jego pracę a może wręcz w sposób pozytywny. Dokładnie chodzi o to iż chciałbym ograniczyć roboty ziemne i upiec dwie pieczenie na jednym rożnie. Myślę nad tym aby budując wymiennik poziomy na działce zakopać go odrobinę niżej a przestrzeń która w ten sposób by powstała wykorzystać na żwirowy drenaż do rozsączania wody deszczowej z dachu. Taka konfiguracja jest dopuszczalna? Wpłynie w jakiś negatywny sposób na pracę pompy? Pozdrawiam. Dariusz A dlaczego chcesz niżej zakopywać DZ ? Jeśli zakopiesz je na 150-160 cm to masz jeszcze sporo miejsca na rozsączenie. Jaki rodzaj gleby masz ? Ja mam zrobione ale tylko nad jedną nitką rozsączenie z oczyszczalni ścieków i na tej nitce mam zawsze nieco wyższą temperaturę DZ więc jedynie są z tego korzyści bo będziesz miał cały czas wilgotną glebę na wymienniku a to zawsze jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusz_p 08.11.2018 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Chcę kopać głębiej bo ziemię mam paskudną do rozszączania, pomieszanie iłów z gliną (czekam na potwierdzenie geologa jeszcze jak głęboko ta warstwa sięga), do PC ziemia podobno idealna. Dlatego chcę te 50-70cm głębiej żeby żonie te kilkanaście cm ziemi zostało na przysłowiowe kwiatki a w postały wykop żwir wsypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.11.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 A rozpatrywałeś wersję PcPW i solary PV . Może wyjdzie taniej i grzanie za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts