verona94 08.11.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Witam. Chcę jak najmniejszym kosztem zrobić mały regał o małej głębokości. Zamiast na zwykłe deski postawiłem na tańsze OSB które chcę dać do pocięcia w markecie na na deski o szerokości ok 15cm x 125cm (czyli cała długość krótszej krawędzi płyty). O jakiej grubości płyta OSB utrzyma swoją sztywność (bez obciążenia) przy szerokości 125cm? Czy 11mm tutaj starczy, czy po zmontowaniu półki będą się uginać pod własnym ciężarem? Z góry dziękuję za rady. Edytowane 8 Listopada 2018 przez verona94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 08.11.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Jeśli dasz plecy, czyli półka będzie podparta z trzech stron to 11mm wystarczy. Jeśli z dwóch stron, to raczej każda rozsądna grubość minimalnie się ugnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts