Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K?adzenie paneli

magi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aklimatyzacja powinna trwać min. 3 dni. Panele powinny leżeć w oryginalnym opakowaniu. Napisane jest nawet, że jak się ono uszkodzi to trzeba je szczelnie zakleić. Wszystko jest napisane na każdym opakowaniu - czytać !!!

Pianka to kompletna pomyłka - u mojej siostry stoi na piance i panelach kredens. Po 2 miesiącach podłoże z paneli tak się poddało, że w miejscu nóg kredensu są zagłębienia gł. 1 cm :o

Moim zdaniem najlepsze są płyty EKO, a przy zamówieniu razem z panelami można je dostaćza grosze :lol:

Ze względu na wrażliwość łączeń paneli na wilgoć zalecam stosowanie kleju do łączenia nawet paneli bezklejowych.

Kupiłem specjalną odmianę takich paneli z warstwą wosku wyciskaną podczas montażu w celu uszczelnienia połączeń, ale i tak sprzedawcy zalecali stosowanie kleju. Klej działa jak uszczelniacz, ale i tak nie należy przesadzać z wodą :cry:

...

Pianka to kompletna pomyłka - u mojej siostry stoi na piance i panelach kredens. Po 2 miesiącach podłoże z paneli tak się poddało, że w miejscu nóg kredensu są zagłębienia gł. 1 cm :o

..

Moim zdaniem kompletną pomyłką jest ten oto właśnie fragment Twojego postu.

Jakim to cudem "ściśnięcie" pianki o grubości "wyjściowej" 3, 4 lub też nawet 5 mmm spowodowało zagłębienie o głębokości 1 cm?

Nooooo... chyba, że Twoja siostra położyła 3, 4 a nawet 5 warstw pianki....

Ale to nie sama pianka jest przyczyną zagłębienia lecz bezsensowna decyzja o nierównaniu podłoża wylewką tylko wypełnianiem pianką.

Jakim to cudem "ściśnięcie" pianki o grubości "wyjściowej" 3, 4 lub też nawet 5 mmm spowodowało zagłębienie o głębokości 1 cm?

tego to już nie wiem jak równali podłogę, ale faktycznie trochę przesadziłem z ocenątego ugięcia.

Prawdopodobnie przyczyną takiej mojej oceny stanu żeczy jest to, że obok punktowego miejsca nacisku i ugięcia panele podniosły się lekko do góry w pobliżu :

---\/---

Xavi,

z całym szacunkiem - jak maja sie panele aklimatyzować w szczelnym opakowaniu? mam wrażenie że czegoś nie doczytałeś jednak.

Panele powinny być składowane w szcelnym opakowaniu. Aklimatyzacja ma na celu wyrównanie wilgotności pomieszczenia i paneli. Jak ma to się dokonać w szczelnym opakowaniu?

kurka to mam odpieczętować czy nie bo w sobotę planuję zakładać :roll:

Wyciągnij z opakowania tę kolorową kartkę z nazwą paneli, producenta itp.

Na drugiej stronie jest szczegółowa instrukcja układania oraz zalecenia producenta. Dostosuj się do zawartych tam wiadomości, a na pewno będzie OK :lol:

Link do kilku przydatnych wiadomości (acz kolwiek nie wszystkich):

http://www.classen.pl/faq/

Witam :D

Jak to jest jak wyciągnie sie instrukcje to już naruszy sie folie :D i bedzie cześciowe otwarcie :D

Oczywiście żartuje zaraz sprawdze stronke co podałeś xavi

Pozdrawiam ja niedługo też bede na kolanach klęczył przed deskami tzn panelami jeszcze nie mam ale w sklepie są biedaczyny zimno im bo sklep nie ogrzewany

Pozdrawiam jeszcze raz ARi :wink:

• 4 months później...
A co z folią?? Dawać pod panele folię??

Ja dawałem sprzedawca powiedział że jak sie nieda to podczas reklamacji bedą problemy jak folii nie bedzie a czym to uzasadnił to juz nie pamietam :lol:

Pozdrawiam ARi :wink:

a tak z innej beczki co do PALELI polecam segregowanie paneli jesli jest to imitacje deski jak sie posegreguje to można zrobić na gługości jeden wzór i to bardzo ładnie wyglada tak jak by była jedna długa deska :lol: polecam nie widać łączeń jak kogoś to interesuje moge sie bardziej rozpisać :wink:

Ari ? Czy piszesz o iakiś konkretnycz panelach - chodzi mi o firmę I co w końcu z tą folią?????????/

Folię trzeba dawać i tyle. Czy jest to zasadne czy nie to na chłopski rozum sobie nie wytłumaczyłem, ale jest przez wszystkich producentów wymagana, a koszt niewielki.

Do układania w długie dechy nadają się panele ze wzorem typu deska - nie klepka.

Też się bawiłem w segregację paneli. Wychodzi cudnie. Panele Classen dąb bagienny.

Trochę wad tej metody to dość czasochłonna segregacja i dużo odpadów. Przy końcu zawsze trzeba kłaść to co się jeszcze ma.

Witam

Xavi dokładnie o tej firmy panele mi chodziło żeby je segregowac według jednego wzoru tylko mam odmiane Cantry to znaczy że nie jest ona idealnie gładka tylko ma słoje wyczuwalne taka imitacja .

MAM TERAZ INNE PYTANIE jakich listew i gdzie kupowaliście do łaczenia np. panela z płytka a żeby było jeszcze ciekawiej jeszcze ta listwe trzeba bedzie wygiąć. Czy opłaca sie kupować w wielkich marketach czy w mniejszych sklepach jak to wychodzi cenowo sprawdzał to ktoś bo wychodzi umnie że majątek na to wydam bo jeszcze w drzwiach trzeba dać.

Pozdrawiam ARi :wink: