Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknie z przewodu kominowego i z kotła

koala71

Recommended Posts

Dzień dobry,problem wygląda następująco,kocioł to immergas z zamkniętą komorą spalania zamontowany kilka tygodni temu ,otóż cieknie tak jak zaznaczono na rysunku na łączeniu rur,z kotła z dołu,oraz jest mokry komin(ściana) pod przewodem kominowym,w komin jest wprowadzony krótki odcinek przewodu podwójnego, następnie tylko przewód spalinowy,co może być przyczyną takiego stanu ?

Bez tytułu.jpg

To samo co podczas spalania lpg w samochodach, para wodna zarówno zawarta w powietrzu spalania jak i w gazie ziemnym. Któż w taki sposób zamontował Ci piec?

Rury powinny być z uszczelką, komin spalinowy powinien być skierowany nachyleniem do pieca, a piec wyposażony w syfon(taki jak umywalki) a skropliny odprowadzone do....? Najczęściej do kanalizacji.

montowali (niby ) fachowcy,uszczelki były ,odcinek poziomy jest z nachyleniem do kotła,skropliny (kondensat)podłączony do kanalizy,więc to o czym piszesz jest niby ok,nachodzi mi taka myśl,że jeżeli płyta podtrzymująca przewód kominowy w kominie zasłania cały otwór kominowy to może skropliny z przewodu nie maja gdzie ujść i idą po ścianie no i do kotła.

Wg mnie jeżeli wycieka gdzieś kondensat, to tylko z rury spalinowej. Kondensacja zachodzi tylko przy ochładzaniu powietrza z zawartością pary wodnej, a nie przy jego ogrzewaniu, trudno mi sobie wyobrazić, że zachodzi na zewnątrz rury spalinowej. Szukałbym nieszczelności wewnątrz rury spalinowej, bo powietrze zasysane w dół komina na zewnątrz niej się ogrzewa i do kondensacji nie powinno dojść.

Tylko czy jest to kondensat? Nie znam się na tym, ale tak na mój rozum, gorące spaliny idą przewodem gdzie są w jakimś stopniu schłodzone co powoduje "pocenie" się rury i woda spływająca po zewnętrznej stronie rury powoduje te problemy, i jak temu zaradzić, bo chyba nie jest to normalne, skoro kocioł w środku jest mokry.

Co do instrukcji to najpewniej nie była brana pod uwagę,natomiast serwisant, sprawdził, ustawił kocioł, i zalecił poprawę komina, tyle że ja od dwóch tygodni próbuje się dodzwonić do fachowców którzy to montowali i bez powodzenia, spróbuję doszczelnić miejsce z którego kapie, być może kapiac dostaje się do środka kotła i stąd wrażenie że nieszczelności jest w kotle, chociaż serwisant przecież by to zauważył że coś z kotem nie tak.

Tylko czy jest to kondensat? Nie znam się na tym, ale tak na mój rozum, gorące spaliny idą przewodem gdzie są w jakimś stopniu schłodzone co powoduje "pocenie" się rury i woda spływająca po zewnętrznej stronie rury powoduje te problemy, i jak temu zaradzić, bo chyba nie jest to normalne, skoro kocioł w środku jest mokry.

Po zewnętrznej stronie rury spalinowej powinno być sucho! Gorące i wilgotne spaliny idą wewnątrz, ochładzają się i "gubią" wodę (wewnątrz rury spalinowej). Na zewnątrz idzie chłodne powietrze a rura spalinowa jest ciepła, chłodne powietrze podgrzewa się od niej i obniża swoją wilgotność względną, powinno być sucho. Wyciek musi być z rury wewnętrznej.