koala71 08.11.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Dzień dobry,problem wygląda następująco,kocioł to immergas z zamkniętą komorą spalania zamontowany kilka tygodni temu ,otóż cieknie tak jak zaznaczono na rysunku na łączeniu rur,z kotła z dołu,oraz jest mokry komin(ściana) pod przewodem kominowym,w komin jest wprowadzony krótki odcinek przewodu podwójnego, następnie tylko przewód spalinowy,co może być przyczyną takiego stanu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.11.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 To samo co podczas spalania lpg w samochodach, para wodna zarówno zawarta w powietrzu spalania jak i w gazie ziemnym. Któż w taki sposób zamontował Ci piec?Rury powinny być z uszczelką, komin spalinowy powinien być skierowany nachyleniem do pieca, a piec wyposażony w syfon(taki jak umywalki) a skropliny odprowadzone do....? Najczęściej do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.11.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 To tak na szybko zdjęcie jakie znalazłem ... Zaznaczone odprowadzenie skroplin do neutralizatora, a następnie do zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koala71 08.11.2018 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 montowali (niby ) fachowcy,uszczelki były ,odcinek poziomy jest z nachyleniem do kotła,skropliny (kondensat)podłączony do kanalizy,więc to o czym piszesz jest niby ok,nachodzi mi taka myśl,że jeżeli płyta podtrzymująca przewód kominowy w kominie zasłania cały otwór kominowy to może skropliny z przewodu nie maja gdzie ujść i idą po ścianie no i do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.11.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Bardziej bym podejrzewał, że skraplac się po zewnętrznej powierzchni komina spalinowego, i tu jest źle zrobione nie ma kolanka na zewnątrz tej powierzchni i wilgoć zamiast spływać do kotła leje się na płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koala71 08.11.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 to powiedzmy że ta kwestia jest wyjaśniona trzeba chyba wykuć otwór i poprawić,ale co z kotłem, skąd woda? serwisant kotła ,dzwoniąc do tych "fachowców"stwierdził że maja poprawić przewód kominowy bo woda może zalać elektronikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.11.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 A co pisze Immergas? Przecież musi być instrukcja prawidłowego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 08.11.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Może wystarczy sprawdzić czy na połączeniu kolana z rurą nie wywinęła się uszczelka na rurze spalinowej i kapią skropliny do rury z powietrzem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 09.11.2018 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Wg mnie jeżeli wycieka gdzieś kondensat, to tylko z rury spalinowej. Kondensacja zachodzi tylko przy ochładzaniu powietrza z zawartością pary wodnej, a nie przy jego ogrzewaniu, trudno mi sobie wyobrazić, że zachodzi na zewnątrz rury spalinowej. Szukałbym nieszczelności wewnątrz rury spalinowej, bo powietrze zasysane w dół komina na zewnątrz niej się ogrzewa i do kondensacji nie powinno dojść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koala71 09.11.2018 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Tylko czy jest to kondensat? Nie znam się na tym, ale tak na mój rozum, gorące spaliny idą przewodem gdzie są w jakimś stopniu schłodzone co powoduje "pocenie" się rury i woda spływająca po zewnętrznej stronie rury powoduje te problemy, i jak temu zaradzić, bo chyba nie jest to normalne, skoro kocioł w środku jest mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koala71 09.11.2018 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Co do instrukcji to najpewniej nie była brana pod uwagę,natomiast serwisant, sprawdził, ustawił kocioł, i zalecił poprawę komina, tyle że ja od dwóch tygodni próbuje się dodzwonić do fachowców którzy to montowali i bez powodzenia, spróbuję doszczelnić miejsce z którego kapie, być może kapiac dostaje się do środka kotła i stąd wrażenie że nieszczelności jest w kotle, chociaż serwisant przecież by to zauważył że coś z kotem nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 09.11.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Tylko czy jest to kondensat? Nie znam się na tym, ale tak na mój rozum, gorące spaliny idą przewodem gdzie są w jakimś stopniu schłodzone co powoduje "pocenie" się rury i woda spływająca po zewnętrznej stronie rury powoduje te problemy, i jak temu zaradzić, bo chyba nie jest to normalne, skoro kocioł w środku jest mokry. Po zewnętrznej stronie rury spalinowej powinno być sucho! Gorące i wilgotne spaliny idą wewnątrz, ochładzają się i "gubią" wodę (wewnątrz rury spalinowej). Na zewnątrz idzie chłodne powietrze a rura spalinowa jest ciepła, chłodne powietrze podgrzewa się od niej i obniża swoją wilgotność względną, powinno być sucho. Wyciek musi być z rury wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koala71 09.11.2018 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 sprawdziłem dziś poziomicą i niestety ale nachylenie rury poziomej jest w stronę komina,czyli prawdopodobnie mam sprawcę mokrej ściany,tylko dalej nie mam pewności dlaczego kapie z kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.11.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Miałam podobną historię, to obróbka ceglanego komina podciekała z jednej strony:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts