magi 11.10.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Ze względu na ograniczone środki finansowe muszę zostać ze starymi meblami kuchennymi. Chciałabym je odnowić. Czy ktoś to robił sam? Może macie jakieś pomysły. Tak naprawdę nie wiem jak się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.10.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 W miarę tani sposób to : przeszpachlowanie ew. uszkodzeń, przeszlifowanie papierem ściernym i pomalowanie ( mogą być wzorki, różne kolory - zależy od inwencji twórczej ) dobrą farbą. Ja swoje stare fronty pomalowałem z 7 lat temu i do dziś są ok. Odradzam naklejanie tapet samoprzylepnych - odłazi b. szybko ( chyba że za bardzo nie gotujesz ). Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 13.10.2004 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.10.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 W LeroyM widziałem gotowe szablony kartonowe z różnymi wzorkami, może to będzie jakaś inspiracja?Miłego dniaJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 13.10.2004 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Jeszcze raz dzięki Wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.10.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Możesz malować sprayem, będzie drożej, za to nie będzie śladów po farbie. Tylko wszystko porozkręcać co by niedoróbek nie było i kilka razy cieniutkimi wartwami co by zacieków nie było. Jak za długo przytrzymasz to od razu widać, najlepiej potrenować na weanętrznej stronie jakiejś mało używanej.Można też zapytać jakiegoś lakiernika może będzie taniej niż kilkanaście puszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.10.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Kroyena Malowałem ( poziomo ) małym wałkiem, wyszło ok. ( z wyjątkiem pierwszego frontu , trzeba było próbę przeprowadzić ! ) za spray zapłacisz drogo, chyba że jakieś efekty specjalne, gdzie niegdzie ! J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 13.10.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Ja fronty drzwiczek okleiłem folią samoprzylepną imitującą korek jakieś 8 lat temu.Trzyma sie doskonale,choć przy uczwytach troszke sie powycierało.Myślałem żeby okleić płytkami korkowymi ale nie bardzo miałem pomysł na wykończenie boków drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 14.10.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Ja nie robiłem tego na całej kuchni, ale na drzwiach żaluzjowych od pawlacza zrobionego ze starego otworu drzwiowego. Wyszło 2 puszki. Nigdy bym żaluzji wałkiem nie domalował, a i tak trochę skusiłem. Zagruntowane były i nie otrząsnąlem żaluzji najpierw na jedną strone, a przy drugim malowaniu na drugą stronę. Teraz trochę na brzegach podkład widac zwłaszcza, jak się rozsuną szczebęlki, kiedyś poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 14.10.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 ...no i sam widzisz, jak nie podlejesz, to się od razu rozsycha i lata J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 14.10.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Droższym rozwiązaniem jest wymiana frontów, możan zamówić na wymiar lub kupić gotowe.Tańszym malowanie jak wspomnieli koledzy wcześniej. Polecam farbę alkidową np. Beckersa i wałeczek - różne dostępne kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NUMM 18.10.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Witaj .Ja odnawiałam juz kilka razy,nie tylko kuchenne.Możesz pomalowac np farbą alkidową do mebli firmy Beckers o inne zapytaj ekspedientów w duzych marketach budowlanych,nałatwiej jest wałkiem.Możesz połączyc malowanie i folie samoprzylepną ,może szczyty szafek pomalować farbą a fronty okleić korkiem.Ostatnio w LEROY MERLIN był na wyprzedaży nie pamiętam dokładnej ceny ale naprawdę tani,sama o takij opcji myślałam.Bardzo ładnie wyglądają oklejone wąskimi lub szerokimi listwami z cienkiej sklejki a póżniej bejca.Owocnej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 18.10.2004 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 NUMM jak odnawiałaś kilka razy to Cię jeszcze pomęczę Moje fronty są po bokach zaokrąglone a w środku zielone coś w podobie http://www.brw.com.pl/pic/kuchnie_65_1.jpg Najprostszą sprawą będzie starcie tego zielonego i pomalowanie na kolor boków. Gdybym jednak chciała wyrównać te boki i zrobić proste fronty? Może masz jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NUMM 22.10.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Witaj nie zaglądałam tu kilka dni ale do dzieła,nie wiemczy te boki to wypukłe listwy czy tez malowane brzegi,jesli listwy to ten korek byłby fajny korek bywa też kolorowy np czerwony zielony(Leroy Marlin)można by wkleic takie ekrany może w kolorach dodatków kuchennych.można wkleić tapetę samoprzylepną np jakąś kratkę a listwy przeszlifować i odnowic jeśli drewniane to mozna bejco-lakierem .Jeśli chcesz wyrównać do wytających boków to może naklej listwy ze sklejki mozesz to zrobić wzdłuż lub w poprzek,mozesz zaimpregnowac całość jednakowa bejcą lub np zrobic kolorowe pasy,mozesz listwy zrpobic roznej szerokości.Wersji jest mnóstwo dużo zalezy od twojego wnetrza duze czy małe wysokie czy niskie jasne czy ciemne no i oczywiscie kolorystyki powinno sie komponować ze scianą i dodatkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.11.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Można też kupić okleinę i za pomocą kleju + żelazka przymocować do mebelków.Ja tak zrobiłem gdy uszkodziłem okleinę na drzwiach.Meble wyglądają jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 11.12.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 podłączam się do wątku i mam nadzieję na świeższe uwagi nt. malowania frontów w moim przypadku chodzi o nowe meble Ikea w bieli, którą chciałabym zmienić na ciepły kremowy i teraz pytanie, za tym, co podaje producent fronty byłyby wykonane z kolorowanej na biało płyty pilśniowej MDF - czym to można przemalować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 11.12.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Można, jestem własnie po malowaniu szafek kuchennych. Odtłuszczone, przeszlifowane i pomalowane emalia akrylową. Wyglada super. Malowałam farbą DULUX i od razu uprzedzam-szkoda pieniędzy bo badziew straszny. Malowałam na kolor miodowy, podczas malowania był kolor cytrynowy, po wyschnieciu zciemniał na miodowy. I niby wszystko OK ale jak przetrę ręka to lekko barwi dłoń na żółto, po przetarciu wilgotna szmatką to znowu robi się cytrynowa, wyschnie ciemna.Byłam z reklamacją, rozmawiałam z technologiem producenta, podobno ma prawo się tak zachowywać do 2 tygodni. Poczekam jeszcze parę dni i zobaczę co dalej.Natomiast malowałam wzorek akrylem Dekorala i jest super tylko że jest błyszcząca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 11.12.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 u mnie byłby MDF, więc chyba nie bardzo to szlifować, raczej od razu malowanie, może z jakimś gruntem wcześniej, sama nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 12.12.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 szlifować drobnym papierem ściernym, moje szafki też mają fronty z MDFu, zdziwisz się ale papier jednak dużo daje, tylko potem dobrze trzeba przetrzeć powierzchnię z pyłu i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdeterminowany 15.12.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Odwagi Harissa, Ewusia dobrze gada, trzeba zmatowić miałkim papierkiem ściernym i do dzieła. Można by się pokusić o malowanie pistoletem, ale pędzlem też powinno być znośnie, byle farba nie była za gęsta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts