Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odnowa/przeróbka frontów kuchennych

magi

Recommended Posts

Do zmatowienia polecam wełnę stalową, dużo wygodniejsza i wydajniejsza od papieru, a do malowania odradzam akryle, trwalsza jest farba lub emalia rozpuszczalnikowa, malowanie oczywiście wałeczkiem ( może być gąbkowy albo welurowy). Ja odnawiając swoje frony okleiłem boki nową taśmą do oklejania krawędzi płyt na gorąco, żelazkiem to całkiem łatwe, można też w markecie lub sklepie stolarskim zlecić oklejenie maszyną do krawędzi.

a co do wymiany frontow, to ja zrobilem fronty ze zwyklej plyty docietej na wymiar i oklejonej z kazdej strony. potem zobaczylem ze zmascilem, bo moglem dac taka gruba okleine 2mm z pcv to chyba jest. mocniejsza jest nie odkleja sie i nie odpryskuje tak. minus jedynie taki ze nie ma to faktury, tulko plaska powierzchnia, ale mi sie i tak podoba...

powodzenia..

• 1 year później...
  • 2 weeks później...

Fronty kuchni masz mdf foliowany więc niektóre farby mogą wchodzić w reakcję z folią na frontach i ją razpuszczać ( mam na myśli profesjonalne farby przemysłowe typu ICA ) a jeżeli chcesz uzyskać głęboki połysk to masz marne szanse ponieważ fronty mdf folia nie mają idealnie głatkiej powierzchni ( nie mówię o frezowaniach profilu) więc światło będzie się załamywać

dla laika który nie lakierował będzie to syzyfowa praca strata pieniędzy na farby a efektu żadnego ,najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem będzie kupić gotowe fronty w połysku i tylko założyć

Fronty kuchni masz mdf foliowany więc niektóre farby mogą wchodzić w reakcję z folią na frontach i ją razpuszczać ( mam na myśli profesjonalne farby przemysłowe typu ICA ) a jeżeli chcesz uzyskać głęboki połysk to masz marne szanse ponieważ fronty mdf folia nie mają idealnie głatkiej powierzchni ( nie mówię o frezowaniach profilu) więc światło będzie się załamywać

dla laika który nie lakierował będzie to syzyfowa praca strata pieniędzy na farby a efektu żadnego ,najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem będzie kupić gotowe fronty w połysku i tylko założyć

to się zastanowie ,dzieki za odpowiedz

• 1 year później...
Witam, rozwniez chcialabym odnowic stare meble kuchenne. Niestety nie mam duzych nakladow finansowych dlatego zakup nowych mebli nie wchodzi w rachube. Niebardzo wiem jak sie za to zabrac? Okleina czy farba? Jesli farba to jaka? Musze scierac te meble na farbe? Prosze o pomoc.. jakie kolorki sugerujecie? efekt na pewno wrzuce na forum, aczkolwiek moze to potrwac :) Bardzo prosze o rady..

2.jpg

3.jpg