noc 09.11.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Anhydryt pasuje do koncepcji twórcy ogrzewania hybrydowego, on poleca majstrować ciepło-zimno. Dla komfortu przeciętnego mieszkańca domu, najlepsza jest zwykła betonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.11.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Jakieś sugestie ?anhytrytowe ma znajomy i nie poleca twierdzi ze się szybciej nagrzewaja ale i szybciej tracą ciepło prze co podloga jest ciepla zimna ,cementowa ma większą akumulacyjnosc i bardziej stabilna temp. Zapytam jeszcze o bufor zrobiłem niedawno taki sam 1000l grzalki 9kw czy grzales już zimę i czy starcza na grzanie w taniej taryfie. Mam grzałkę 8kW i nie problemu z ogrzewaniem. Jeszcze nie mieszkam, więc nie wiem jak się sprawdzi bufor/CWU przy mrozach -20. A dodatkowo mam grzałkę 2kW w połowie bufora do CWU latem, to przy mrozach się doładuje:D Poszedłem w anhydryt, bo wolę akumulację w buforze zamiast w posadce. Mogę tak sterować t/z podłogówki że będę miał niewielki wahania temp. podłogi. Tak że przypadek Twojego znajomego (podłoga Ciepła/Zimna) mi nie grozi. Przynajmniej taki tok rozumowania przyświecał mi w chwilach podejmowania decyzji o sposobie ogrzewania domu. Ale moje pytanie o rodzaj posadzki było z innego powodu. Salon, trzy pętle grzewcze. Z anhydrytem nie ma potrzeby w wykonywaniu dylatacji między polami grzewczymi. Przynajmniej na takiej powierzchni salonowej ( u mnie 46m2) Płytki ceramiczne, parkiet, można kleić swobodnie na całej powierzchni salonu. Przy jastrychu betonowym, każde pole grzewcze powinno być zdylatowane. I tę dylatację musisz powtórzyć we wspomnianych okładzinach podłogowych. Panele, podłoga winylowa, czyli wszystko co na podkładzie, folii poślizgowej, bez znaczenia. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.11.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 To nieprawda że przy wylewce betonowej każde pole grzewcze musi być dylatowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.11.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Mam grzałkę 8kW i nie problemu z ogrzewaniem. Jeszcze nie mieszkam, więc nie wiem jak się sprawdzi bufor/CWU przy mrozach -20. A dodatkowo mam grzałkę 2kW w połowie bufora do CWU latem, to przy mrozach się doładuje:D Poszedłem w anhydryt, bo wolę akumulację w buforze zamiast w posadce. Mogę tak sterować t/z podłogówki że będę miał niewielki wahania temp. podłogi. Tak że przypadek Twojego znajomego (podłoga Ciepła/Zimna) mi nie grozi. Przynajmniej taki tok rozumowania przyświecał mi w chwilach podejmowania decyzji o sposobie ogrzewania domu. Ale moje pytanie o rodzaj posadzki było z innego powodu. Salon, trzy pętle grzewcze. Z anhydrytem nie ma potrzeby w wykonywaniu dylatacji między polami grzewczymi. Przynajmniej na takiej powierzchni salonowej ( u mnie 46m2) Płytki ceramiczne, parkiet, można kleić swobodnie na całej powierzchni salonu. Przy jastrychu betonowym, każde pole grzewcze powinno być zdylatowane. I tę dylatację musisz powtórzyć we wspomnianych okładzinach podłogowych. Panele, podłoga winylowa, czyli wszystko co na podkładzie, folii poślizgowej, bez znaczenia. Pozdrawiam Cezary Cezary, nie piernicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.11.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 To nieprawda że przy wylewce betonowej każde pole grzewcze musi być dylatowane Jezeli chociaz jeden wymiar pola przekracza 6 m to powinno byc dylatowane, przy mniejszych wymiarach pola nie ma takiej koniecznosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.11.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 (edytowane) Jezeli chociaz jeden wymiar pola przekracza 6 m to powinno byc dylatowane, przy mniejszych wymiarach pola nie ma takiej koniecznosci Jeżeli już to 8m.Powierzchnia >od 40m2 i jeszcze w innych przypadkach Edytowane 10 Listopada 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts