Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

logix 760 programowanie głowicy

janikof

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem zmiękczacz wody z głowicą sterującą Logix 760. Instrukcja dołączona do tej głowicy jest tak nie czytelna że zwykły człowiek nie zrozumie o co chodzi w niektórych punktach ustawień.....

Jeśli ktoś zna temat lub posiada taki sprzęt to proszę o pomoc.

Poniżej napiszę co nie rozumiem i nie wiem jak zaprogramować

1. Krok 5a - ustawianie nadpisywania kalendarza. Co to w ogóle za parametr i do czego służy? Producent nie wyjaśnia tego i każe ustawić odpowiednią wartość!! Domyślnie jest "0", co to oznacza i co ma być ustawione nie wiadomo.....

2. Krok 6 - ustawienie ilości soli - wydaje mi się że to sterownik powinien wiedzieć ile soli użyć do regeneracji po wprowadzeniu informacji jak twarda woda jest na zasilaniu.... Można ustawić 3 wartości 40, 120 i 200, co ustawić?

3. krok 7 - szacowana pojemność - o jaką pojemność systemu chodzi skoro w kroku pierwszym ustawiam pojemność systemu? Jest tu mowa o usuniętej twardości przed tym jak wymagana jest regeneracja. Co to w ogóle za parametr (o czym mówi) i co należy tam ustawić?

4. krok 8 - wprowadzenie twardości - teoretycznie zrozumiałe ale po co ten parametr skoro i tak muszę sam robić ustawienia dotyczące regeneracji...

5. Czy po zaprogramowaniu początkowym należy wykonać regenerację ręczną żeby zmiękczacz zaczął działać poprawnie?

6. Końcowa informacja "na wyświetlaczu będzie naprzemiennie wyświetlać się: aktualna godzina i ilość wody uzdatnionej możliwej do wykorzystania do czasu następnej regeneracji" - jeśli dobrze rozumiem chodzi o ilość wody do zużycia do następnego płukania żywicy? Jeśli tak to znaczy że sterownik sam decyduje po jakim zużyciu będzie płukanie, Bo takiego parametru nie było w ustawieniach....?

Może dla kogoś te pytania są proste, proszę więc o wyjaśnienie tych kwestii. Niestety nie można takich informacji znaleźć w sieci ani u producenta - tylko niezrozumiała instrukcja....

• 7 months później...

Witam.

Przerabiałem ten temat jako użytkownik :)

1. Nadpisywanie jest (chyba) realizowane poprzez pomiat zuzycia wody, aby nie robic płukania co zadany czas.

2. U mnie to S, M, L. Ogolnie chodzi jak mocno ma byc zmiekczona woda. Kak ustawisz za duzo to będziesz miał wrażenie tłustych rąk podczas mycia.

3. Pojemność można wyczytać z butli, z tabliczki znamionowej. Jeśli nie wprost to po modelu.

4. Twardość wody na wejściu.

5. Nie. Chwilę potrwa zanim poczujesz różnicę w wodzie.

6. Tak. I tutajk u mnie jest problem. Cały czas mi pokazuje 6 m3 ;(

/Jarek