Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody wejściowe z kostki

Recommended Posts

Witam, Zlecam wykonanie schodów wejściowych z kostki- planowane są na dwa stopnie. Obecnie wygląda to jak na zdjęciu . Schody 10.11.2018.jpgPod drzwiami jest klinaryt, ściany są już ocieplone i jest na nich położony tynk silikonowy. Poniżej bloczki fundamentowe z betonitu są również ocieplone styropianem i jest na nich siatka z klejem. Ziemia przed budynkiem została nawieziona miesiąc temu(warstwa około 60 cm). Wykonawca zamierza użyć zagęszczarki celem ubicia ziemi i wykonać schody na dwa stopnie dostawiając je do elewacji budynku. Nie wiem czy samo ubicie wystarczy?, czy wypadałoby tę ziemię usunąć, ale według wykonawcy wystarczy ubicie. Zastanawiam się w jaki sposób zabezpieczyć klinaryt pod drzwiami oraz elewację przy punkcie styku sciana -kostka. Myślałem o papie fundamentowej, która posiada folię, bądź samą folie kubełkową aczkolwiek papa wydaje mi się sensowniejszym rozwiązaniem. Co do klinarytu do którego ma dochodzić kostka nie mam za bardzo pomysłu- może aluminiowy kątownik jako izolator? prosiłbym o pilną poradę jako, że wykonanie ma nastąpić w poniedziałek.

pozdrawiam

Ziemia została nawieziona aby przykryć strefę przymarzania. Ze wgledu na dużą różnicę w terenie mam zrobiony fundament schodowy. Przed nawiezieniem ziemi fundament w miejscu gdzie mają być schody był odkryty w 70 procentach, stąd moja decyzja o nawiezieniu ziemi. Moje pytanie brzmi- jak w takim przypadku wykonać prawidłowo schody z kostki? Dodam że zrobiłem przed nawiezieniem podsypkę z półsuchego betonu b20. Znajduje się ona na głębokości 1.20 m poniżej obecnego poziomu. Ta podsypka ma formę ławy 150 na 250 i szerokości 30 cm i jest utwardzona (podlana wodą) Edytowane przez Karol1234567

Mój sąsiad w mroźne miesiące drzwi otwiera kopniakiem, pare razy widzialem ze w ogole nie mogli wyjść jak było minus 15 w styczniu. Wykonawca tez mu ułożył kostkę na schodach styk i wybrał tylko 30cm pod podbudowe. Tyle w temacie.

Ja pod schody wybiore min 70cm i moze dam mawet fundamencik z byle betonu pod bloki betonowe (kostka srednio sie nadaje na schody).

Edytowane przez Pod