Karol1234567 10.11.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Witam, Zlecam wykonanie schodów wejściowych z kostki- planowane są na dwa stopnie. Obecnie wygląda to jak na zdjęciu . Pod drzwiami jest klinaryt, ściany są już ocieplone i jest na nich położony tynk silikonowy. Poniżej bloczki fundamentowe z betonitu są również ocieplone styropianem i jest na nich siatka z klejem. Ziemia przed budynkiem została nawieziona miesiąc temu(warstwa około 60 cm). Wykonawca zamierza użyć zagęszczarki celem ubicia ziemi i wykonać schody na dwa stopnie dostawiając je do elewacji budynku. Nie wiem czy samo ubicie wystarczy?, czy wypadałoby tę ziemię usunąć, ale według wykonawcy wystarczy ubicie. Zastanawiam się w jaki sposób zabezpieczyć klinaryt pod drzwiami oraz elewację przy punkcie styku sciana -kostka. Myślałem o papie fundamentowej, która posiada folię, bądź samą folie kubełkową aczkolwiek papa wydaje mi się sensowniejszym rozwiązaniem. Co do klinarytu do którego ma dochodzić kostka nie mam za bardzo pomysłu- może aluminiowy kątownik jako izolator? prosiłbym o pilną poradę jako, że wykonanie ma nastąpić w poniedziałek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.11.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Wszystko fajnie ale kto wokół domu nawozi ziemię i po co? Powinieneś obsypać dom piaskiem i żwirem. Spod kostki i tak będziesz musiał całą "ziemię" wybrać. Jeśli wykonawca chce ci tę "ziemię" zagęścić, to ja bym zmienił wykonawcę czym prędzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol1234567 10.11.2018 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Między kostką a ścianą planuje zrobic 2 cm przerwy na wypadek gdyby podsadziło schody do góry, a przerwe zosypać piaskiem. Przy fundamencie dodam styrodur i tak uzupelnie powstała szczelinę. Prosilbym o rozwiniecie mysli co sie moze stac jesli ziemia nie zostanie usunieta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 10.11.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Ziemia nie jest materiałem nośnym i nigdy się nie zagęści. Dlatego usuwa się ją spod domu. Pod małą architekturą też jej nie może być. Chyba zmieniłabym wykonawce gdyby mi zaproponował zagęszczenie ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol1234567 11.11.2018 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 (edytowane) Ziemia została nawieziona aby przykryć strefę przymarzania. Ze wgledu na dużą różnicę w terenie mam zrobiony fundament schodowy. Przed nawiezieniem ziemi fundament w miejscu gdzie mają być schody był odkryty w 70 procentach, stąd moja decyzja o nawiezieniu ziemi. Moje pytanie brzmi- jak w takim przypadku wykonać prawidłowo schody z kostki? Dodam że zrobiłem przed nawiezieniem podsypkę z półsuchego betonu b20. Znajduje się ona na głębokości 1.20 m poniżej obecnego poziomu. Ta podsypka ma formę ławy 150 na 250 i szerokości 30 cm i jest utwardzona (podlana wodą) Edytowane 11 Listopada 2018 przez Karol1234567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 11.11.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Moim zdaniem, na zupełną logikę: usunąć ziemię, usypać i zagęścić pospółkę albo piach i dopiero na tym formować schody z kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 16.11.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Ja mam 3 schodki i nie wybierałem ziemi i jakoś stoi 3 rok i nic się nie dzieje. Dylatacja 2cm wypełniona piaskiem to wg mnie zdecydowanie za dużo, ja mam dojechane kostką do elewacji. Ale każdy robi wg własnego sumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 16.11.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Mój sąsiad w mroźne miesiące drzwi otwiera kopniakiem, pare razy widzialem ze w ogole nie mogli wyjść jak było minus 15 w styczniu. Wykonawca tez mu ułożył kostkę na schodach styk i wybrał tylko 30cm pod podbudowe. Tyle w temacie.Ja pod schody wybiore min 70cm i moze dam mawet fundamencik z byle betonu pod bloki betonowe (kostka srednio sie nadaje na schody). Edytowane 16 Listopada 2018 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts