Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie garażu 'szkieletowego'

buggy100

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum :) Jestem w trakcie budowy niewielkiego budynku gospodarczego o powierzchni do 35m2. Konstrukcję ścian już pospawałem i wygląda to tak:

garaz.jpg

Czytając poprzednio o domach szkieletowych wiele opinii, iż styropian nie nadaję się do drewna stoję teraz przed decyzją w jaki sposób wybudować ściany.

*Pierwotny plan był taki (od wewnątrz): MFP, wiatroizolacja, styropian 5cm gładki, siatka z klejem, tynk mineralny. No, ale podobno drewno może gnić.

*Podobno teoretycznie mogę dać styropian ryflowany/ na ruszcie jednak tworzenie wentylacji między izolacją a ścianą jakoś mnie nie przekonuje.

*Wszyscy zachwalają wełnę jednak ceny dedykowanej są dla mnie za duże. Chyba, że Rockwool Rockslab Sonic jakimś cudem będzie odpowiednia pod tynk.

*Zostaje jeszcze opcja: blacho-trapez, wiatroizolacja, styropian, siatka z klejem, tynk mineralny. Tylko czy ściany nie będą płynęły w wodzie.

Budynek większość czasu będzie stał nieogrzewany. Myślę, że grzane będzie w nim średnio raz na tydzień. Służyć ma do 'majsterkowania'.

No i ponieważ już zgłupiałem od tego wszystkiego proszę o pomoc jak rozwiązać problem tych nieszczęsnych ścian, tak żeby budynek postał powiedzmy te 10 lat bez przygód w postaci pleśni itp. Otwarty jestem na wszystkie propozycje ( poza murowaniem bo na to już za późno) jednak nie ukrywam, iż aspekt cenowy jest dla mnie bardzo ważny.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Może z odpowiedzią 'po co ocieplać nieogrzewany budynek?' będzie większy ruch? ;-)

Po co wiatroizolacją od wewnątrz? Przecież ona służy do osłaniania wełny przed wyciąganiem w szczelinie wentylacyjnej... czy chodzi o paroizolację?

Dlaczego budynek 'do majsterkowania' koniecznie ma być tynkowany? Może jakaś tańsza opcją?

Układ MFP-paroizolacja-wełna-wiatroizolacja-szczelina-MFP-siatka-tynk pozwoli zastosować tańszą wełnę (Rockmin oraz lepsze odmiany). Ale z dokładką za warstwę MFP pod tynk...