Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Remontuje parter starego podpiwniczonego domu. Dom posiada ocieplenie styropianowe na każdej zewnętrznej ścianie. Dodatkowo podłoga została wylana styrbetonem na który zostały poukładane płyty styropianowe. (Wcześniej była drewniana podłoga na legarach, a pod nią wysypane 10t piachu... STRASZNA ROBOTA Z TYM) Więc uważam ze jest docieplony. Okna plastiki itp...

Zostało ułożone ogrzewanie podłogowe i zalane wylewką anhydrytową. Aktualnie ogrzewanie podłogowe jest podłączone pod stary kocioł CO (Węglowy) poprzez zawór mieszający. Kocioł ten ogrzewa również grzejniki na piętrze domu.

Chciałbym zrobić tak aby wspominane ogrzewanie podłogowe było odseparowane od starego pieca. Zastanawiam się nad zakupem kotła gazowego kondensacyjnego do ogrzania podłogi. Moglibyście mi powiedzieć ile orientacyjnie będzie mnie kosztować ogrzanie 83m^2? Porobiłem trochę obliczeń ale wychodzą mi dziwne kwoty rzędu typu 1500zł rocznie, zapewne popełniam gdzieś błąd :)

Dodatkowo chciałbym aby CWU pochodziło również z tego kotła. Czy w przypadku zakupu kotła dwu funkcyjnego jestem w stanie korzystać z CWU tak samo jak w przypadku typowego przepływowego piecyka typu "Junkers"? Chciałbym uniknąć stosowania bojlerów itp.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jaki będzie koszt ogrzania?

• 4 weeks później...

Witam,

Do dokładnych obliczeń kosztów ogrzewania za pomocą gazowego kotła kondensacyjnego potrzebne będzie wykonanie OZC budynku, dzięki któremu będzie można wyznaczyć wskaźnik zużycia energii Ek budynku wyrażony w kWh/m2rok. Na jego podstawie i powierzchni budynku otrzymamy roczne zapotrzebowanie na energię budynku kWh/rok. Wynik należy przemnożyć przez średni koszt uzyskania kWh z gazu, który wynosi ok 0,20 zł/kWh. Wynikiem mnożenia będą roczne koszty ogrzewania budynku za pomocą gazu ziemnego. Dla przykładu:

Zapotrzebowanie na energię Pana Budynku: 100 kWh/m2rok

Powierzchnia budynku 83m2

100x83m2=8300 kWh/rok

Mnożymy wynik przez średni koszt kWh gazu 0,20 zł/kWh

Otrzymujemy roczny koszt 1660zł/rok.

Przy okazji zachęcam Pana ....moderowano

Pozdrawiam

Konsultant marki Junkers - Bosch

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczają po za ramy PP.
  • Like 1

• 1 month później...

Chciałbym aby moja automatyka sterowania podłogowego mogła również sterować pracą kotła. Zastanawiam się termostatami pokojowymi firmy oraz termoregulatorami salus + listwa salus KL08NSB. Listwa posiada osobne wyjście do sterowania kotłem:

salus z instrukcji.pdf.jpg

Czy jestem w stanie to połączyć razem z kotłem np. Bosch Condens GC2300W? Lub jakimś innym?

• 3 weeks później...

Witam,

Tak. Tradycyjny kocioł dwufunkcyjny będzie podgrzewał wodę przepływowo w analogiczny sposób jak przepływowy podgrzewacz wody Junkers. Nie będzie musiał Pan stosować wtedy zasobnika CWU. Co do kosztów ogrzewania to oprócz powierzchni zależą one głównie od zapotrzebowania na ciepło budynku oraz od poboru ciepłej wody użytkowej, więc przed wykonaniem obliczeń powinien Pan posiadać projekt OZE.

W celu doboru odpowiedniego kotła dwufunkcyjnego, zachęcam Pana do bezpośredniego kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów Junkers-Bosch. Doradzą oni przy doborze kotła o odpowiedniej mocy oraz ewentualnie wykonają jego montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

Witam,

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jaki będzie koszt ogrzania?

Witaj, nie będę tutaj podawał konkretnych liczb, gdyż zbyt mało wiemy... Pytałeś może specjalistów w tym temacie? To znaczy był może ktoś u Ciebie i prowadził jakieś obliczenia poparte rzeczywistym, potwierdzonym stanem rzeczy?

Niestety ja zamiast wróżyć z kilku parametrów polecam zaprosić do Ciebie na niezobowiązujące spotkanie specjalistów. Zobacz ofertę partnerów Viessmann zobacz, że to do niczego nie zobowiązuje i nic nie kosztuje a pomoże zorientować się w sytuacji. Link do bazy partnerów TUTAJ.

Jak będzie problem z kontaktem - proszę o kontakt!