Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak widzisz za dużo opcji nie masz:

-łamane z Porty nie wchodzą na ichniejszej ościeżnicy

-przesuwne się nie mieszczą

-klasyczne rozwierne nie zmieszczą się

-żadne nakłdaki na ościeżnice nie pomogą, bo one idą do klasycznych rozwiernych drzwi

-te niby drzwi z allegro to sobie daruj jak pisali wyżej

Jedynie produkcja u stolarza pod wymiar, albo jakieś dobrej jakości harmonijki o ile takie występują, bo ja mam zgoła inne doświadczenie z nimi.

No to rzeczywiście - nie mam za bardzo opcji...

A może drzwi jak w garażu - ltaieane od dołu do góry :D :D :D

Pisałem do firm zajmujących się produkcją płyt MDF z zapytaniem o koszt takich skrzydeł drzwiowych.

Standardowa wersja 18mm (czyli takie jak mam) to koszt ok. 80 zł za skrzydło czyli 160 zł.

Grubsze - ok. 28-38mm to koszt 500-600 za dwa skrzydła.

Doliczając do tego system jezdny - wyjdzie jakieś 600-700 zł.

To w zasadzie tyle co w Porta ale nie wiem jak z jakością - no i Porta nie zamontuje mi ich na starej futrynie, więc odpada.

Jeśli znalazłbym jakiś zakład stolarski który by się tym zajął - od pomiaru do wykonania (i najchętniej tez montaż) to w sumie chętnie.

Szkoda, że ta ościeżnica na stare futryny nie da rady, bo wygląda to... okazale.

Btw. ostatnio dziwnym trafem w mojej skrzynce znajduje bardzo dużo reklam z ofertą drzwi i zabudowy starych futryn :)

Słowem zakończenia - bo chyba nie ma co przedłużać - wyjścia nie mam.

W takim razie dwa pytania:

-znacie jakąś sprawdzoną firmę stolarską w Warszawie która się tym zajmie

-czy jest jakaś różnica w systemach montażu drzwi łamanych (tzn. czy są lepsze i gorsze, jakie firmy)?

• 2 weeks później...

Tak działają ciasteczka i inne rzeczy do śledzenia ludzi w sieci. Ja z racji pracy z drzwiami mam non-stop wyświetlane reklamy związane z tą tematyką.

Co do kosztów płyt i okuć to przelicz sobie jak Ci to wychodzi i czy nie taniej jednak będzie zamontować drzwi łamane z Porty i zdecydować się na wymianę ościeżnicy. Masz różnego rodzaju nakładkowe ościeżnice (każda większa firma to ma) ale są one przystosowane do drzwi rozwiernych.

Popatrz sobie jeszcze na łamane z Invado. Mają ościeżnicę prostą lub regulowaną pod taki tym skrzydła. Ościeżnicy nakładkowej pod to nie znajdziesz. Ewentualnie popatrz sobie na ościeżnicę nakładkową osobno i do tego osobno u stolarza skrzydło.
  • 6 years później...

Ile to lat minęło?
Dużo :D

Niestety, nic nie wskórałem, zrobiłem kolejne drzwi łamane z jakiegoś mechanizmu z marketu...
Działa to ... średnio, do tego płyta z której zrobione były drzwi wyrwała się z zawiasu górnego i drzwi trzymają się na "słowo honoru".
Wracam więc do tematu...

Przeglądałem znów internet i widzę kilka nowości.
Jedną z nich są "Drzwi Harmonijkowe Przesuwne Łamane" czyli drzwi łamane, ale nie wewnątrz okna a jakby na zewnątrz.
Zastanawiam się, jak dobrze takie drzwi przylegają i czy nie powstaną tam jakieś mega szpary...
Przykład pierwszy z brzega.

Druga opcja to system drzwi obrotowych.
Tu musiałbym sprawdzić czy ta wystająca zza drzwi część nie będzie przeszkadzać, ale rozwiązanie wydaje się ciekawe.
Link

Mieliście może jakieś doświadczenie z tymi produktami?

• 4 weeks później...

Może drzwi składane na pół? Porta z modelami Alfa i Beta albo Erkado ma też dobrej jakości "łamańce".
Jak sam się przekonałeś - rzeźba nie zawsze działa tak jak potrzeba. Skoro się już o tym przekonałeś to może jakieś sprawdzone rozwiązanie teraz?