Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadek działki, podmurówka, sąsiad

pawnook

Recommended Posts

Cześć,

przymierzam się do zrobienia ogrodzenia swojej działki,z siatki Z racji spadków działki - od prawej do lewej na 24metrach spadek 60cm, oraz od tyłu do przodu na 39 metrach 40cm (spadek w stronę drogi) chcę zrobić podmurówkę wylewaną w szalunku ze spadkiem w stronę drogi. i tu generalnie jest wszystsko jasne, natomiast z jednej strony fundament wystaje 70cm ponad teren, a do granicy jest 5m. Chciałbym, aby fundament wszędzie był podsypany równo, natomiast wówczas będę miał duży spadek od budynku. Zastanawiam się jak to zrealizować. Czy dobrym pomysłem będzie obsypanie fundamentu do wysokości 2 bloczka od góry, zachować delikatny spadek w stronę granicy (jakieś 2cm na metr) wówczas zgubię 10cm, i wykonać podmurówkę na taką wysokość aby przyszłemu sąsiadowi woda nie leciała z mojej działki czyli jakieś 60cm? Wówczas od mojej strony podmurówka będzie wystawała kilka cm,poniewaz podsypię ją na całej działce do równego poziom, ale od strony sąsiada już będzie widoczne te 60cm. Czy takie rozwiązanie bedzie ok?

PS nie wiem czy to co napisałem jest zrozumiałe, jeśli nie to załączę rysunki.