Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o ocenę wykonania konstrukcji dachu

mrDOM

Recommended Posts

Obawiam się, że mój wykonawca i dekarz potraktowali konstrukcję dachu zbytnio po macoszemu..

Dekarz twierdzi, że krokwie są przykręcone do murłaty wkrętami ciesielskimi 300mm. Z tego co widzę to jętki do krokwi są tylko na dwa gwoździe. I to wszystko.. W projekcie są kątowniki na połączeniu murłata-krokiew - obawiam się, że to powinno być (rozpychanie dachu). Już nawet nie jak w projekcie (BMF typ 200) tylko jakiekolwiek..

Murłata do wieńca w projekcie jest, że dwie kotwy po bokach murłaty skręcone ceownikiem, który zaciska murłatę (żeby się nie przekręciła) - no ale tak to chyba nikt nie robi..

Zastanawiam się czy nie przyperdzielić się do wykonawcy, żeby dał chociaż jakieś kątowniki i jętki z krokwiami skręcił na śruby.

Jętki do płatwi też powinny być chyba jakoś chociaż przybite? tak na chłopski rozum a tu nic..

Dom to projekt "dom w zdrojówkach" wersja pierwsze z Archon. Kąt nachylenia dachu to 40 stopni.

IMG_20181109_132441.jpg

IMG_20181109_132454.jpg

IMG_20181109_132548.jpg

IMG_20181109_132611.jpg

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No z tego co widać na zdjęciach to nie ma żadnej śruby/wkręta ani łącznika tylko gwoździe, a to raczej za mało jak na taki element. Poza tym kotwa murłaty coś jakby zardzewiała ? no i rozstaw warto dawać gęściej. Nie wiem jak dokładnie wygląda szczelina wentylacyjna przy pełnym deskowaniu ale u Ciebie jej nie widzę. Te dwie jętki to hm w powietrzu sobie wiszą :)

Na deskach jest papa, szczelina wentylacyjna przy deskowaniu jest pod deskami - papa będzie przerwana i deski też na samej kalenicy przed położeniem gąsiorów. Ocieplenie planuję z celulozy. Firma od celulozy twierdzi że przeważnie zasypują do samych desek bo celuloza i tak osiądzie i szczelina pod deskami "zrobi się sama". Nie wiem czy w to wierzyć, czy poprostu obić z jakiejś płyty HDF 3mm robiąc tą szczelinę pod deskami na ok. 2cm.

Kup takie:

https://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-drewniane-i-metalowe/okucia-i-mocowania/katowniki-i-laczniki/lacznik-290x32mm-dmx,p381383,l461.html

za zgodą kierownika niech wykonawca da z każdej strony po dwa na jętkę i po min 4 gwoździe na każdy łącznik, dodatkowo po dwa do łączenia z murłatą...po min gwoździe na każdy łącznik. Gwoździe karbowane. Niech kiero wpisze do dziennika to.

Lektura:

http://fachowydekarz.pl/krokwiak-wkret-czy-zlacze/

Edytowane przez kuusamo

Co do wkręta jeżeli jest 10x300 to spokojnie wytrzyma, lecz jak masz w projekcie łącznik ciesielski to go zastosuj . Ten w linku wyżej jest idealny. Osobiście stosujemy jeden na leżąco a drugi na stojąco (jeden działa na rozpychanie a drugi na poderwanie ) Co do jętek to muszą być one skręcone chociażby 1 śrubą M12 na środku. Co do jętek które kończą się pod podciągiem należy zastosować te same łączniki przybijając je do podciągu na stojąco + dodatkowo wieszak od krokwi do jętki. Na łącznik przeznaczyć 8 gwoździ pierścieniowych 4x60. W Twoim przypadku jesteś wstanie przybić tylko łącznik na leżąco ale to w zupełności wystarczy.

Co do wkręta jeżeli jest 10x300 to spokojnie wytrzyma, lecz jak masz w projekcie łącznik ciesielski to go zastosuj . Ten w linku wyżej jest idealny. Osobiście stosujemy jeden na leżąco a drugi na stojąco (jeden działa na rozpychanie a drugi na poderwanie ) Co do jętek to muszą być one skręcone chociażby 1 śrubą M12 na środku. Co do jętek które kończą się pod podciągiem należy zastosować te same łączniki przybijając je do podciągu na stojąco + dodatkowo wieszak od krokwi do jętki. Na łącznik przeznaczyć 8 gwoździ pierścieniowych 4x60. W Twoim przypadku jesteś wstanie przybić tylko łącznik na leżąco ale to w zupełności wystarczy.

zapomniałeś i mocowaniu murłaty, też jest delikatnie pisząc lipne nawet jak na nierozporowy dach

Tak, mam kierownika oczywiście. Zapytałem go czy mi dach sie nie rozjedzie skoro tylko wkręty ciesielskie. Zapytał czy jętki są - powiedziałem, że są.

Odnośnie kątowników powiedział, że powinniśmy dać, chociaż on u siebie to nie dawał..

To masz figuranta, nie KB. Bo ten jak widać nawet tego na oczy nie widział.

--> Kamil30cm Wkręty ciesielskie znalazłem na fakturze ze składu bud. - są to 8*240 (krokwie 8x18cm) czyli zacios ze 3cm to w murłacie siedzą jakoś z 9 - 10cm. Na fakturze mam 78szt. czyli wnioskuję że pewnie przykręcali też nimi krokwie do płatwi.

Co to takiego "wieszak od krokwi do jętki"?

--> tomraider Mocowanie murłaty do wieńca? Są kotwy rozstawione po ok. 1,5m (czyli chyba standard)

--> Doli. Widzę, że takie kątowniki na połączeniu krokiew - murłata masz po jednym na każdą krokiew. Od czegoś zależy może z której strony?

To tak:

Dam dla spokoju po jednym takim łączniku na połączeniu krokiew - murłata (8 gwożdzi pierścieniowych 4x60 na łącznik). Po jednym bo i tak są te wkręty ciesielskie.

Na połączeniu jętka krokiew śrubę M12.

Plus jeszcze kilka kątowników w okolicy komina, czyli w miejscu gdzie kończą się jętki (majster mówił na to wymian o ile pamiętam)

--> Kamil30cm Wkręty ciesielskie znalazłem na fakturze ze składu bud. - są to 8*240 (krokwie 8x18cm) czyli zacios ze 3cm to w murłacie siedzą jakoś z 9 - 10cm. Na fakturze mam 78szt. czyli wnioskuję że pewnie przykręcali też nimi krokwie do płatwi.

--> tomraider Mocowanie murłaty do wieńca? Są kotwy rozstawione po ok. 1,5m (czyli chyba standard)

--> Doli. Widzę, że takie kątowniki na połączeniu krokiew - murłata masz po jednym na każdą krokiew. Od czegoś zależy może z której strony?

To tak:

Dam dla spokoju po jednym takim łączniku na połączeniu krokiew - murłata (8 gwożdzi pierścieniowych 4x60 na łącznik). Po jednym bo i tak są te wkręty ciesielskie.

Plus jeszcze kilka kątowników w okolicy komina, czyli w miejscu gdzie kończą się jętki (majster mówił na to wymian o ile pamiętam)

Rozstaw prętów mocujących murłatę masz w projekcie, nie ma standartów tylko są projekty u mnie szpilka co 80 cm, jeżeli masz za mało/za rzadko to może po ułożeniu dachówki podnosić /wykręcać murłatę [wtedy trzeba dotatkowe szpilki/kotwy chemiczne| , połączenia jętka krokiew musi bić zbita odpowiednimi gwożdziami w odpowiedniej liczbie na każdą jętkę/stronę , śrubą M12 nie połączysz trwale elementów drewnianych ze sobą bo nie da się uzyskać tarcia które przenosi obciążenia , dokręcane drewno po pierwsze schnie i się kurczy a po drugie mocne dokręcenie je miażdży,śruby są tylko po to by ewentualne ruchy konstrukcji nie ,,wyciągnęły,, gwożdzi z drewna.

Edytowane przez tomraider

To tak:

Wieszak od krokwi do jętki jest zamocowany prostopadle od jętki, łączy się z krokwią i "spina" te dwa elementy. U mnie na zdjęciach tego nie ma, bo tartak zapomniał wyciąć i cieśle mocowali to dopiero jak już dach był.

Ty masz pojedyncze jętki, ale u mnie są podwójne i wieszaki były montowane pomiędzy nimi i dochodziły do krokwi.

U mnie kotwy do murłaty wg projektu co 1m, a w rzeczywistości chyba co 80cm poszły. Mamy 16 sztuk na stronę (14m).

Nie wiem czy to ma znaczenie od której strony montowane są łączniki.

Nasz kierownik budowy dyskwalifikował wszelkie połączenia na jedną śrubę. Te zdjęcia od mnie to sa na świeżo z odbioru i kazał poprawić wszystkie połączenia tam gdzie był użyty jeden gwóźdź / jedna śruba. Ja bym dla spokojności dała po dwie na łączeniu jętki z krokwią. To jest jednak dach, który będzie ważył kilkanaście ton.

Edytowane przez Doli.

Pierwsze słyszę że śrubą nie połączę stale :OOO Jak dam 2 śruby M12 wywiercone wiertłem 12mm to nie masz tam żadnego luzu, więc jest to trwałe połączenie. Druga opcja to jeszcze danie kolców( Simpson ma to w ofercie) między jętkę a krokiew lecz jak wiadomo jest z tym zachodu podczas montażu

Pierwsze słyszę że śrubą nie połączę stale :OOO Jak dam 2 śruby M12 wywiercone wiertłem 12mm to nie masz tam żadnego luzu, więc jest to trwałe połączenie.

DREWNA NIE DA SIĘ SKRĘCIĆ ŚRUBAMI TAK BY TARCIE PRZENOSIŁO OBCIĄŻENIA bo drewno jest materiałem elastycznym i śruby można dokręcać w nieskończoność aż do zmiażdżenia materiału , połączenie na śruby powinno przenosić obciążenie tarciem między dociśniętymi elementami a nie samą śrubą. . Dlatego się drewno zbija gwożdziami a śruby tylko zabezpieczają takie połączenie.Wykazujesz brak podstaw wiedzy o metodach połączeń.Edukuj się i będzie dobrze.

Druga opcja to jeszcze danie kolców( Simpson ma to w ofercie) między jętkę a krokiew lecz jak wiadomo jest z tym zachodu podczas montażu

No właśnie po to daje się kolce między deski by uniemożliwić ich przesuwanie się po skręceniu śrubą co zastępuje tarcie nie możliwe do uzyskania w przypadku drewna. I to jest jak najbardziej słuszne rozwiązanie.

Nie potrzebuję się edukować. Wystarczy że w projekcie będą 2 śruby bez gwoździ i inspektor tak chce i nie mam nic do gadania. Także temat rzeka. Pokazałbym Ci projekty gdzie są 4 Śruby M12 w detalu połączenia\ . Idąć tym tokiem rozumowania przy dokręcaniu murłaty nie należy stosować prętów bo nakrętki też mogę wkręcać w nieskończoność. Dla każdej śruby masz określony moment dokręcania i tego się trzymamy, A to że dasz idiocie klucz i będzie skręcał do upadłego to już jego problem. Ja wykonuje więźbę daje na nią gwarancje i z nią śpię. Po za tym gwoździe to już dawno zamieniłem na Wkręty Ciesielskie ;) Technika się rozwija.

Nie potrzebuję się edukować. Wystarczy że w projekcie będą 2 śruby bez gwoździ i inspektor tak chce i nie mam nic do gadania.

To trzeba wyedukować inspektora i/kostruktora/wykonawcę projektu więżby , na naukę nigdy za póżno, oczywiście zdaję sobie sprawy że to nie Twoje zadanie i nie Twoja winna że są niedouczeni.

Idąć tym tokiem rozumowania przy dokręcaniu murłaty nie należy stosować prętów bo nakrętki też mogę wkręcać w nieskończoność.

Niestety ten tok rozumowania do niczego Cię nie zaprowadzi bo co ma połączenie krokiew-jętka do murłata -ściana kolankowa? przecież murłata leży płasko na murze i nie potrzebuje tarcia by z niego się nie zsunąć. zupełnie inne połączenie i obciążenia, wiec pręt w zupełności zapobiega podnoszeniu i/lub skręcaniu murłaty przez siły rozporowe wywoływane przez krokwie.

.

Dla każdej śruby masz określony moment dokręcania i tego się trzymamy,

Nie trzymałbym bym się tej teorii , określone momenty dokręcania śrub dotyczą tylko elementów sztywnych,nieściśliwych jak metal tworzywo sztuczne itp. nie ma czegoś takiego dla elastycznego drewna.

.

Po za tym gwoździe to już dawno zamieniłem na Wkręty Ciesielskie ;) Technika się rozwija.

Ale drewno jakby po staremu dalej takie same lub podobne, gwóżdż zawsze był i będzie najlepszy,najtańszy i najszybszy w montażu.

Starzy cieśle kiedyś sikali na gwożdzie by rdzewiały i nie wychodziły z drewna, dziś mamy gwożdzie pierścieniowe dzięki rozwojowi techniki jak wspomniałeś.

Pozdrawiam Tomraider.

Edytowane przez tomraider

DREWNA NIE DA SIĘ SKRĘCIĆ ŚRUBAMI TAK BY TARCIE PRZENOSIŁO OBCIĄŻENIA bo drewno jest materiałem elastycznym i śruby można dokręcać w nieskończoność aż do zmiażdżenia materiału , połączenie na śruby powinno przenosić obciążenie tarciem między dociśniętymi elementami a nie samą śrubą. . Dlatego się drewno zbija gwożdziami a śruby tylko zabezpieczają takie połączenie.Wykazujesz brak podstaw wiedzy o metodach połączeń.Edukuj się i będzie dobrze.

No właśnie po to daje się kolce między deski by uniemożliwić ich przesuwanie się po skręceniu śrubą co zastępuje tarcie nie możliwe do uzyskania w przypadku drewna. I to jest jak najbardziej słuszne rozwiązanie.

Polecam Ci goraco przeczytac jakis podrecznik o konstrukcjach drewnianych i EC 5 bo nie masz niestety pojecia o czym piszesz. Drewno to nie stal, a polaczenie sruba w drewnie to nie polaczenie sprezone znane Ci pewnie doskonale z budowy maszyn. To sa kompletnie rozne mechanizmy pracy. Moze Ci sie rozjasni zanim zaczniesz medrkowac o temacie o ktorym niewiele wiesz

Polecam Ci goraco przeczytac jakis podrecznik o konstrukcjach drewnianych i EC 5 bo nie masz niestety pojecia o czym piszesz. Drewno to nie stal, a polaczenie sruba w drewnie to nie polaczenie sprezone znane Ci pewnie doskonale z budowy maszyn. To sa kompletnie rozne mechanizmy pracy. Moze Ci sie rozjasni zanim zaczniesz medrkowac o temacie o ktorym niewiele wiesz

A ja polecam Ci gorąco jakiś kolego podręcznik z fizyki budowli . Moze Ci sie rozjasni zanim zaczniesz medrkowac o tematach o ktorym niewiele wiesz.

Nie pasuje mi ton Twojej wypowiedzi, nie po drodze mi taka dyskusja.poszukaj sobie kogoś innego do obkładania się tekstami tego typu.więcej nie odpisze.

Tomraider.