irekdk 11.11.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Witam Chcę założyć pompę ciepła Panasonic Aquarea HP. Proszę o podpowiedź czy 7kW czy 9kW będzie lepsza do mojego mieszkania ? Wynik na cieplowlasciwe to 4,3kW + c.w.u. (2os+1) Link do wyniku: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4oq9 Link do edycji: http://cieplowlasciwie.pl/lokalizacja/4oq9 Mieszkanie jest na poddaszu i ma 115m2. Nad mieszkaniem jest jeszcze nieocieplony strych, który mam zamiar ocieplić i tam chciałbym umieścić pompę. Metraż wpisałem 100 m2 gdyż są skosy a to odpowiada mojej kubaturze przy 115 m2 ze skosami. W tej chwili jest piec na węgiel 24kw który zasila trzy mieszkania. Parter ok. 60 m2 (nieocieplony), piętro ok.80 m2 (nieocieplone) oraz moje poddasze (ocieplone). Ocieplenie to 25 cm wełny (15+10 cm). Zużycie roczne węgla orzech (najbardziej kalorycznego) na co i cwu 4,5-5 ton razem. Bardzo liczę na sugestie i doświadczenie czy 7kw czy 9kw ? Na czarną godzinę w mieszkaniu mam jeszcze kominek. W mieszkaniu są grzejniki tradycyjne z głowicami termostatycznymi, nie podłogówka ale chyba nieźle przewymiarowane, bo nawet w największe mrozy na piecu nigdy nie trzeba było temperatury większej niż 45st a na głowicach termostatycznych nie więcej niż na 4 stopień. W punkcie centralnym mieszkania jest rozdzielacz z którego jest osobny obwód (pexem 16) do każdego z siedmiu grzejników. Woda zimna doprowadzona do mojego mieszkania z dołu jest pexem 20. Czy to nie za mała średnica żeby to rozdzielić na dwa obiegi cwu tj.zimny i ciepły ? W tej chwili mam ciepły pexem 16 i zimny też pexem 16 i jest ok. Czy instalowanie pompy ciepła, zasobnika cwu i ewentualnego bufora na strychu to dobry pomysł ? Czy są jakieś przeszkody ku temu ? Gdzie zamontować jednostkę zewnętrzną ? Na elewacji, na wysokości strychu gdzie wystarczyłoby około 5 metrów rurek czy na ziemi gdzie byłoby około 10m rurek ? Martwi mnie czy drgania i hałas jednostki zewnętrznej nie wykluczają tej pierwszej opcji ? W załączeniu zdjęcie budynku z zewnątrz i wewnątrz. Przy drugiej opcji wiem że będzie spadek mocy pompy, ale pytanie o ile dokładnie w przypadku 7kW i 9kW ? No i czy puszczenie 10m na zewnątrz, po elewacji to duża strata ciepła ? Która opcja będzie lepsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.11.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Kotłownie chcesz mieć nad głową ?Jakie temperatury są tam w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekdk 11.11.2018 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Kotłownie chcesz mieć nad głową ? Jakie temperatury są tam w zimie? Nie mam innej wolnej przestrzeni do wykorzystania. Temperatury nie spadają tam poniżej zera. Podejrzewam że temperatura taka jak w wielu nieogrzewanych piwnicach/kotłowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.11.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Witam -Nad mieszkaniem jest jeszcze nieocieplony strych, który mam zamiar ocieplić i tam chciałbym umieścić pompę. -Na czarną godzinę w mieszkaniu mam jeszcze kominek. - W mieszkaniu są grzejniki tradycyjne z głowicami termostatycznymi; - w największe mrozy na piecu, nigdy nie trzeba było temperatury większej niż 45 st, - a na głowicach termostatycznych nie więcej niż na 4 stopień. Czy instalowanie pompy ciepła, zasobnika cwu i ewentualnego bufora na strychu to dobry pomysł ? - Czy są jakieś przeszkody ku temu ? - Gdzie zamontować jednostkę zewnętrzną ? .... a/ na elewacji, na wysokości strychu gdzie wystarczyłoby około 5 metrów rurek, .... b/ czy na ziemi gdzie byłoby około 10 m rurek ? Jednostka wewnętrzna pompy ciepła, zasobnik cwu i ewentualnie bufor - to elementy wymagające zasilania w wodę, Jednostka zewnętrzna na elewacji ??? - jak w zimie wykonać naprawę lub przegląd??? Czy bufor potrzebny? - Ile litrów wody jest w układzie ? Pompa 7 kW przy -15 C i 45 C na grzejnikach ma 4,6 kW Przy grzejnikach - grzanie ciągłe, bo brak akumulacji ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekdk 12.11.2018 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Jednostka wewnętrzna pompy ciepła, zasobnik cwu i ewentualnie bufor - to elementy wymagające zasilania w wodę, Jednostka zewnętrzna na elewacji ??? - jak w zimie wykonać naprawę lub przegląd??? Czy bufor potrzebny? - Ile litrów wody jest w układzie ? Pompa 7 kW przy -15 C i 45 C na grzejnikach ma 4,6 kW Przy grzejnikach - grzanie ciągłe, bo brak akumulacji ciepła Zimna woda jest już wyprowadzona pexem 20 na strych i tam byłaby rozdzielona na zimną cwu i ciepłą cwu(czyli do zasobnika). I stąd moje pytanie czy ta średnica wystarczy ? Bo jeśli nie to będę musiał ciągnąć nową rurę z samego dołu a to nie będzie łatwe. Z tego co mi się wydaje to do jednostki wewnętrznej i do ewentualnego bufora wodę do obiegu napuszczamy raz i to wszystko bo jest to obieg zamknięty ale proszę mnie poprawić jeśli się mylę. No właśnie też myślę że jednostkę zew lepiej na dole tylko czy nie będzie spadku mocy pompy ? No i czy puszczenie czynnika 10m na zewnątrz, po elewacji to duża strata ciepła ? W tej chwili w układzie czyli grzejniki + rury jest około 52L Wiem że pompa 7 kW przy -15 C i 45 C na grzejnikach ma 4,6 kW. Tylko czy nie lepiej wtedy na te kilka dni ewentualnie uruchomić grzałkę ? Jednak większość sezonu temp jest w okolicy 0st i wtedy moc nie byłaby tak dużo większa jak przy pompie 9kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.11.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) 1/ Zimna woda jest już wyprowadzona pexem 20 mm. 2/ No i czy puszczenie czynnika 10 m na zewnątrz, po elewacji to duża strata ciepła ? 3/ W tej chwili w układzie czyli grzejniki + rury jest około 52 L 4/ Wiem że pompa 7 kW przy -15 C i 45 C na grzejnikach ma 4,6 kW. ....Tylko czy nie lepiej wtedy na te kilka dni ewentualnie uruchomić grzałkę ? ....Jednak większość sezonu temp jest w okolicy 0 st i wtedy moc nie byłaby tak dużo większa jak przy pompie 9 kW. ad1/ Jeżeli ciśnienie wody jest OK to doprowadzenie wody też powinno ..... być OK. Bardziej obawiał bym się awarii instalacji wodnej nad głowa, ......gdzie widzę tylko deski !!!! ad2 /Należy magistralę ciepła porządnie ocieplić, zaizolować. ......Straty będą, ale nieznaczne. Dużo większe będą z racji grzejników ......a nie podłogówki, ad3/ ...a/ należy przeliczyć moc grzejników przy temperaturze zasilania 45 C/35 C, ...b/ewentualnie dodać lub zamienić na grzejniki 3 płytowe o dużej objętości, ...... aby ich moc > 4,3 kW, .. c/ należy zastosować bufor wpięty na powrocie, szeregowo o pojemności ....... min 50 l, ..d/można się zastanowić nad klimakonwektorami od strony południowej, ..... (jeżeli starczy kasy ), ..e/ jakie jest zapotrzebowanie na ciepło w kWh/rok??? ad4/ przy grzejnikach PC/PW powinna być " uszyta na miarę " ......masz w rezerwie kominek, ......Poczytaj tematy z mojej stopki, Edytowane 12 Listopada 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekdk 12.11.2018 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 grzejniki które mam przy poszczególnych temp:- 40/30/22 1,97kW- 45/35/22 3,11kW- 50/40/22 4,33kW- 55/45/22 5,62 kWwięc o to jestem spokojny, tym bardziej że do tej pory przy zasilaniu z pieca temperaturą 45st nigdy nie było zimno nawet w największe mrozywg cieplowlasciwe wyszło mi zapotrzebowanie 9200kWh/rokWstępną wizję układu już mam. Bufor wpięty szeregowo na powrocie, pojemność 50-100l w zależności którą pompę wybiorę 7 lub 9kW, żeby zapewnić odpowiednią ilość wody w układzie + zawór nadmiarowo-upustowy przed rozdzielaczem. Tylko którą moc ? 7 czy 9kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.11.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) grzejniki które mam przy poszczególnych temp: - 40/30/22 ; 1,97 kW - 45/35/22 ; 3,11 kW - 50/40/22 ; 4,33 kW - 55/45/22 ; 5,62 kW 1/ więc o to jestem spokojny, tym bardziej że do tej pory przy zasilaniu z pieca temperaturą 45 st nigdy nie było zimno nawet w największe mrozy 2/ wg cieplowlasciwe wyszło mi zapotrzebowanie 9200 kWh/rok 3/ Wstępną wizję układu już mam. .....Bufor wpięty szeregowo na powrocie, pojemność 50 -100 l w zależności którą pompę wybiorę 7 lub 9 kW, ... żeby zapewnić odpowiednią ilość wody w układzie + zawór nadmiarowo - upustowy przed rozdzielaczem. Tylko którą moc ? 7 czy 9 kW... ad1/ Przy tych grzejnikach, będziesz musiał pracować w zakresie temperatur 40 C > Tz < 50 C, a to wiąże się że wzrostem kosztów, Zalecam, wzrost mocy grzejników wg.temp ; 45 C/ 35 C o około 1,0 do 1,5 kW. Im moc będzie większa, tym koszty mniejsze a COP większy; marcin_u ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349709-Pompa-ciep%C5%82a-i-grzejniki-w-mieszkaniu&p=7730177#post7730177 oraz kalkulacje kolegi bobrow, ad2/ 9200 kWh/rok ( tylko dla CO?? ) - to nie jest małe zużycie dla tej powierzchni !!! Przy zastosowaniu PC/PW i COP ok; 3,0, zużyjesz około 3000 kWh/rok dla CO, ad3/ wg.Twoich danych, bez problemu wystarczy 7 kW , Gdzie ta rezydencja się znajduje???? Edytowane 13 Listopada 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts