Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Aquarea - pomoc w doborze mocy

irekdk

Recommended Posts

Witam

Chcę założyć pompę ciepła Panasonic Aquarea HP. Proszę o podpowiedź czy 7kW czy 9kW będzie lepsza do mojego mieszkania ? Wynik na cieplowlasciwe to 4,3kW + c.w.u. (2os+1)

Link do wyniku: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4oq9

Link do edycji: http://cieplowlasciwie.pl/lokalizacja/4oq9

Mieszkanie jest na poddaszu i ma 115m2. Nad mieszkaniem jest jeszcze nieocieplony strych, który mam zamiar ocieplić i tam chciałbym umieścić pompę. Metraż wpisałem 100 m2 gdyż są skosy a to odpowiada mojej kubaturze przy 115 m2 ze skosami. W tej chwili jest piec na węgiel 24kw który zasila trzy mieszkania. Parter ok. 60 m2 (nieocieplony), piętro ok.80 m2 (nieocieplone) oraz moje poddasze (ocieplone). Ocieplenie to 25 cm wełny (15+10 cm). Zużycie roczne węgla orzech (najbardziej kalorycznego) na co i cwu 4,5-5 ton razem. Bardzo liczę na sugestie i doświadczenie czy 7kw czy 9kw ? Na czarną godzinę w mieszkaniu mam jeszcze kominek. W mieszkaniu są grzejniki tradycyjne z głowicami termostatycznymi, nie podłogówka ale chyba nieźle przewymiarowane, bo nawet w największe mrozy na piecu nigdy nie trzeba było temperatury większej niż 45st a na głowicach termostatycznych nie więcej niż na 4 stopień. W punkcie centralnym mieszkania jest rozdzielacz z którego jest osobny obwód (pexem 16) do każdego z siedmiu grzejników. Woda zimna doprowadzona do mojego mieszkania z dołu jest pexem 20. Czy to nie za mała średnica żeby to rozdzielić na dwa obiegi cwu tj.zimny i ciepły ? W tej chwili mam ciepły pexem 16 i zimny też pexem 16 i jest ok.

Czy instalowanie pompy ciepła, zasobnika cwu i ewentualnego bufora na strychu to dobry pomysł ? Czy są jakieś przeszkody ku temu ?

Gdzie zamontować jednostkę zewnętrzną ? Na elewacji, na wysokości strychu gdzie wystarczyłoby około 5 metrów rurek czy na ziemi gdzie byłoby około 10m rurek ? Martwi mnie czy drgania i hałas jednostki zewnętrznej nie wykluczają tej pierwszej opcji ? W załączeniu zdjęcie budynku z zewnątrz i wewnątrz. Przy drugiej opcji wiem że będzie spadek mocy pompy, ale pytanie o ile dokładnie w przypadku 7kW i 9kW ? No i czy puszczenie 10m na zewnątrz, po elewacji to duża strata ciepła ? Która opcja będzie lepsza ?

budynek 1.jpg

wew 1.jpg

wew 2.jpg

Witam

-Nad mieszkaniem jest jeszcze nieocieplony strych, który mam zamiar ocieplić i tam chciałbym umieścić pompę.

-Na czarną godzinę w mieszkaniu mam jeszcze kominek.

- W mieszkaniu są grzejniki tradycyjne z głowicami termostatycznymi;

- w największe mrozy na piecu, nigdy nie trzeba było temperatury większej niż 45 st,

- a na głowicach termostatycznych nie więcej niż na 4 stopień.

Czy instalowanie pompy ciepła, zasobnika cwu i ewentualnego bufora na strychu to dobry pomysł ?

- Czy są jakieś przeszkody ku temu ?

- Gdzie zamontować jednostkę zewnętrzną ?

.... a/ na elewacji, na wysokości strychu gdzie wystarczyłoby około 5 metrów rurek,

.... b/ czy na ziemi gdzie byłoby około 10 m rurek ?

Jednostka wewnętrzna pompy ciepła, zasobnik cwu i ewentualnie bufor

- to elementy wymagające zasilania w wodę,

Jednostka zewnętrzna na elewacji ???

- jak w zimie wykonać naprawę lub przegląd???

Czy bufor potrzebny?

- Ile litrów wody jest w układzie ?

Pompa 7 kW przy -15 C i 45 C na grzejnikach ma 4,6 kW

Przy grzejnikach - grzanie ciągłe, bo brak akumulacji ciepła

Jednostka wewnętrzna pompy ciepła, zasobnik cwu i ewentualnie bufor

- to elementy wymagające zasilania w wodę,

Jednostka zewnętrzna na elewacji ???

- jak w zimie wykonać naprawę lub przegląd???

Czy bufor potrzebny?

- Ile litrów wody jest w układzie ?

Pompa 7 kW przy -15 C i 45 C na grzejnikach ma 4,6 kW

Przy grzejnikach - grzanie ciągłe, bo brak akumulacji ciepła

Zimna woda jest już wyprowadzona pexem 20 na strych i tam byłaby rozdzielona na zimną cwu i ciepłą cwu(czyli do zasobnika). I stąd moje pytanie czy ta średnica wystarczy ? Bo jeśli nie to będę musiał ciągnąć nową rurę z samego dołu a to nie będzie łatwe. Z tego co mi się wydaje to do jednostki wewnętrznej i do ewentualnego bufora wodę do obiegu napuszczamy raz i to wszystko bo jest to obieg zamknięty ale proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

No właśnie też myślę że jednostkę zew lepiej na dole tylko czy nie będzie spadku mocy pompy ? No i czy puszczenie czynnika 10m na zewnątrz, po elewacji to duża strata ciepła ?

W tej chwili w układzie czyli grzejniki + rury jest około 52L

Wiem że pompa 7 kW przy -15 C i 45 C na grzejnikach ma 4,6 kW. Tylko czy nie lepiej wtedy na te kilka dni ewentualnie uruchomić grzałkę ? Jednak większość sezonu temp jest w okolicy 0st i wtedy moc nie byłaby tak dużo większa jak przy pompie 9kw.

1/ Zimna woda jest już wyprowadzona pexem 20 mm.

2/ No i czy puszczenie czynnika 10 m na zewnątrz, po elewacji to duża strata ciepła ?

3/ W tej chwili w układzie czyli grzejniki + rury jest około 52 L

4/ Wiem że pompa 7 kW przy -15 C i 45 C na grzejnikach ma 4,6 kW.

....Tylko czy nie lepiej wtedy na te kilka dni ewentualnie uruchomić grzałkę ?

....Jednak większość sezonu temp jest w okolicy 0 st i wtedy moc nie byłaby tak dużo większa jak przy pompie 9 kW.

ad1/ Jeżeli ciśnienie wody jest OK to doprowadzenie wody też powinno

..... być OK. Bardziej obawiał bym się awarii instalacji wodnej nad głowa,

......gdzie widzę tylko deski !!!!

ad2 /Należy magistralę ciepła porządnie ocieplić, zaizolować.

......Straty będą, ale nieznaczne. Dużo większe będą z racji grzejników

......a nie podłogówki,

ad3/

...a/ należy przeliczyć moc grzejników przy temperaturze zasilania 45 C/35 C,

...b/ewentualnie dodać lub zamienić na grzejniki 3 płytowe o dużej objętości,

...... aby ich moc > 4,3 kW,

.. c/ należy zastosować bufor wpięty na powrocie, szeregowo o pojemności

....... min 50 l,

..d/można się zastanowić nad klimakonwektorami od strony południowej,

..... (jeżeli starczy kasy ),

..e/ jakie jest zapotrzebowanie na ciepło w kWh/rok???

ad4/ przy grzejnikach PC/PW powinna być " uszyta na miarę "

......masz w rezerwie kominek,

......Poczytaj tematy z mojej stopki,

Edytowane przez Andrzej5101

grzejniki które mam przy poszczególnych temp:

- 40/30/22 1,97kW

- 45/35/22 3,11kW

- 50/40/22 4,33kW

- 55/45/22 5,62 kW

więc o to jestem spokojny, tym bardziej że do tej pory przy zasilaniu z pieca temperaturą 45st nigdy nie było zimno nawet w największe mrozy

wg cieplowlasciwe wyszło mi zapotrzebowanie 9200kWh/rok

Wstępną wizję układu już mam. Bufor wpięty szeregowo na powrocie, pojemność 50-100l w zależności którą pompę wybiorę 7 lub 9kW, żeby zapewnić odpowiednią ilość wody w układzie + zawór nadmiarowo-upustowy przed rozdzielaczem. Tylko którą moc ? 7 czy 9kW...

grzejniki które mam przy poszczególnych temp:

- 40/30/22 ; 1,97 kW

- 45/35/22 ; 3,11 kW

- 50/40/22 ; 4,33 kW

- 55/45/22 ; 5,62 kW

1/ więc o to jestem spokojny, tym bardziej że do tej pory przy zasilaniu z pieca temperaturą 45 st nigdy nie było zimno nawet w największe mrozy

2/ wg cieplowlasciwe wyszło mi zapotrzebowanie 9200 kWh/rok

3/ Wstępną wizję układu już mam.

.....Bufor wpięty szeregowo na powrocie, pojemność 50 -100 l w zależności którą pompę wybiorę 7 lub 9 kW,

... żeby zapewnić odpowiednią ilość wody w układzie + zawór nadmiarowo - upustowy przed rozdzielaczem.

Tylko którą moc ? 7 czy 9 kW...

ad1/

Przy tych grzejnikach, będziesz musiał pracować w zakresie temperatur

40 C > Tz < 50 C, a to wiąże się że wzrostem kosztów,

Zalecam, wzrost mocy grzejników wg.temp ;

45 C/ 35 C o około 1,0 do 1,5 kW.

Im moc będzie większa, tym koszty mniejsze a COP większy;

marcin_u ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349709-Pompa-ciep%C5%82a-i-grzejniki-w-mieszkaniu&p=7730177#post7730177

oraz kalkulacje kolegi bobrow,

ad2/

9200 kWh/rok ( tylko dla CO?? ) - to nie jest małe zużycie dla tej powierzchni !!! Przy zastosowaniu PC/PW i COP ok; 3,0, zużyjesz około 3000 kWh/rok dla CO,

ad3/

wg.Twoich danych, bez problemu wystarczy 7 kW ,

Gdzie ta rezydencja się znajduje????

Zależność  mocy.jpg

Edytowane przez Andrzej5101