Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosze o pomoc - na środę mam umówiony "spych".

Działka jest generalnie trochę nierówna, na dodatek część w jednym z rogów (tym gdzie planuję postawić szopkę dla robotników i na magazynek) opada o około 40 cm (miałem kłopot z postawieniem słupków od ogrodzenia w tym rogu).

Ponadto całą działkę porastajaa gęsto chwasty, trawa i takie tam, tworzące zwartą darninę.

Miałem plan zrównac to wszystko ale zrywając tylko cienką warstwę darniny (wyrywając wszystkie te chwasty) i równając trochę działkę zasypać ten 40cm spad w rogu.

Tymczasem, jedna z naszych forumowych koleżanek, podczas dysuksji na GG odradziła mi to.

Proszę o pomoc, czy taki zabieg może być szkodliwy jeżeli prawdopodobnie budowę zacznę dopiero wczesną wiosną. Czy może to jakoś niekorzystnie wpłynąć na strukturę, zwartośc czy co tam jeszce ziemi pod przyszłe fundamenty i dom.

Dom niepodpiwniczony, parter z użytkowym poddaszem.

Będę wdzięczny za uzasadnione sugestie, może jeszcze zdążę odwołać spych.

https://forum.murator.pl/topic/24285-czy-zebranie-cienkiej-warstwy-ziemi-mo%C5%BCe-by%C4%87-szkodliwe/

cześć jeśli zaczynasz dopiero na wiosnę możesz wyrównać podczas kopania fundamentów po co dwa razy płacić za dojazd sprzętu. Szanuj humus ziemi nigdy za wiele przyda ci się na pewno.

...to chyba zależy od tego, jak 'wypasiony" planujesz zrobić ogród ?

Jeśli drogie i wymagające rośliny to warto humus zachować, jeśli nie planujesz czegoś extra to chyba nie warto.....chyba

Pozdro

J

Pod rośliny zawsze możesz dać lepszą ziemię i nawozy.

Intuicyjnie dobrze planujesz. Humus należy zdjąć z racji przepisów i praktycznego wykonywania fundamentu i wylewek. Humus to wierzchnia część urodzajnej gleby zawierająca dużo części organicznych. Ta organika w naturalny sposób będzie się rozkładała zmieniając skład gleby pod betonem i wydzielając różne produkty rozkładu. Zdecydowanie więc lepiej zdjąć całą część organiczną z pod domu i jeśli trzeba w przyszłości uzupełnić czystym piachem
Intuicyjnie dobrze planujesz. Humus należy zdjąć z racji przepisów i praktycznego wykonywania fundamentu i wylewek. Humus to wierzchnia część urodzajnej gleby zawierająca dużo części organicznych. Ta organika w naturalny sposób będzie się rozkładała zmieniając skład gleby pod betonem i wydzielając różne produkty rozkładu. Zdecydowanie więc lepiej zdjąć całą część organiczną z pod domu i jeśli trzeba w przyszłości uzupełnić czystym piachem