Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie pomieszczeń w mieszkaniu - na co się zdecydować, jakie produkty wybrać?

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do zakupu oświetlenia w nowym mieszkaniu, głównie chodzi mi o pomieszczenia na poddaszu, bo tam wstępnie jest plan taki by zastosować oprawy halogenowe z żarówkami LED na 230V lecz nie wiem jak to się sprawdza i czy zda egzamin, dlatego prosiłbym o doradzenie w tej kwestii, żebym nie zrobił sobie strzału w kolano na kilka czy nawet kilkanaście lat.

Na poddaszu mam jeden pokój z dwoma skosami dachy ( 22 m2 ) będzie to taki bardziej gościnny pokój, używany sporadycznie, sypialnie 15,5 m2 oraz dwa pokoje 19,5 m2 i 16 m2 a także łazienkę 11,5 m2.

Planowałem zrezygnować we wszystkich tych pomieszczeniach z oświetlenia centralnego tzw. żyrandola na tradycyjnych żarówkach i zastąpić je oprawami sufitowymi na żarówkach led tak ja pisałem.

W pokojach chciałbym umieścić po 6 takich halogenów ( wszędzie planuję podzielić je na dwie sekcje np. zapalam 3 i dołączam drugim włącznikiem kolejne 3 )

W łazience planuję zamontowanie 3-4 takich opraw też na 230V z oprawami minimum IP44 (chyba ze koniecznie polecacie zastosować transformator na 12V ) + oświetlenie obok lustra. Myślałem nad żarówkami led około 5W.

Ktoś mi doradzi czy takie światło będzie dobre, czy lepiej zastosować centralnie żyrandol lub np. żyrandol + 4 ledy po rogach sufitu ? Może ten żyrandol na jakiś energooszczędnych żarówkach?

Instalacja którą mam rozprowadzoną na sufitach to 4x1,5. Wysokość pomieszczeń to 2,5m.

Dodam jeszcze, że na poddaszu mam problem z wełną, bo jest ona do wysokości stelażu ( przestrzeń miedzy płyta gk a wełną to 2-3cm więc muszę z tego co czytałem wydrążyć w wełnie wnękę minimum 10cm na oprawkę - zgadza się?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i chęć pomocy. Pozdrawiam.

Edytowane przez Gwiazdoor