Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara instalacja elektryczna nigdy nieużywana

Recommended Posts

Witam. Posiadam dom, który jest w stanie surowym zamkniętym. Rozłożona jest w nim starodawna instalacja elektryczna na niestety lince 1,5mm2 miedź bez przewodu ochronnego. Przewody - są to pojedyncze żyły w peszlach, jeszcze niezatynkowane. Ogólnie wiadomo, że teraz stosuje się do gniazd 2,5mm2 i tu bez żadnego zdania poprowadzę do gniazd taki przewód, ale przewodów 1,5mm2 na oświetlenie aż szkoda wyrzucać bo instalacja jest estetycznie wykonana i jak się na nią patrzy to aż szkoda tego wyrzucać :D, a w dobie LEDów to po skrętce by zasilanie oświetlenia na upartego można by zrobić :p. Czy dorzucenie do peszli żyły ochronnej było by dobrym pomysłem, czy raczej wszystko od nowa robić? Co prawda trzeba by dodatkowo dzielić tą instalację na mniejsze obwody, bo w całej instalacji jak to kiedyś robiono jest jeden obwód na poziom bez rozdzielania na oświetlenie i gniazda.

Może ktoś się orientuje ile % miedzi w wadze takich przewodów się znajduje?

Edytowane przez JanK0898

Co prawda trzeba by dodatkowo dzielić tą instalację na mniejsze obwody, bo w całej instalacji jak to kiedyś robiono jest jeden obwód na poziom bez rozdzielania na oświetlenie i gniazda.
Zgodnie z przepisami należy rozdzielić obwody.

Przeczytałem i nie mam mowy o tym jakie przewody muszę zastosować, jedynie mowa o przewodzie ochronnym, który chcę dorzucić do obecnych przewodów
Czyli trzeba zatrudnić elektryka.

Nie do końca.

Przecież

Przewody - są to pojedyncze żyły w peszlach, jeszcze niezatynkowane.
co bardzo ułatwia zadanie.

Jedyny problem to, bez naruszania peszli wykonać dodatkowe obwody w nich, co może sprawić trudność.

Metoda - wyciągamy jedną, wciągamy 2 lub 3 żyły o odpowiednich przekrojach. Lub po prostu doprowadzić nowe obwody (w peszlach lub bez) w określone miejsca. Należy pamiętać, że skoro mamy do czynienia z linkami, nie obejdzie sie bez końcówek do zagniatania w celu podłączenia tych linek.

Edytowane przez elpapiotr