JanK0898 12.11.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Witam. Posiadam dom, który jest w stanie surowym zamkniętym. Rozłożona jest w nim starodawna instalacja elektryczna na niestety lince 1,5mm2 miedź bez przewodu ochronnego. Przewody - są to pojedyncze żyły w peszlach, jeszcze niezatynkowane. Ogólnie wiadomo, że teraz stosuje się do gniazd 2,5mm2 i tu bez żadnego zdania poprowadzę do gniazd taki przewód, ale przewodów 1,5mm2 na oświetlenie aż szkoda wyrzucać bo instalacja jest estetycznie wykonana i jak się na nią patrzy to aż szkoda tego wyrzucać , a w dobie LEDów to po skrętce by zasilanie oświetlenia na upartego można by zrobić . Czy dorzucenie do peszli żyły ochronnej było by dobrym pomysłem, czy raczej wszystko od nowa robić? Co prawda trzeba by dodatkowo dzielić tą instalację na mniejsze obwody, bo w całej instalacji jak to kiedyś robiono jest jeden obwód na poziom bez rozdzielania na oświetlenie i gniazda. Może ktoś się orientuje ile % miedzi w wadze takich przewodów się znajduje? Edytowane 12 Listopada 2018 przez JanK0898 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Kolego, poczytaj na str. 38 i 39 - http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20020750690/O/D20020690.pdfi wszystko stanie się jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanK0898 12.11.2018 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Przeczytałem i nie mam mowy o tym jakie przewody muszę zastosować, jedynie mowa o przewodzie ochronnym, który chcę dorzucić do obecnych przewodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Co prawda trzeba by dodatkowo dzielić tą instalację na mniejsze obwody, bo w całej instalacji jak to kiedyś robiono jest jeden obwód na poziom bez rozdzielania na oświetlenie i gniazda.Zgodnie z przepisami należy rozdzielić obwody. Przeczytałem i nie mam mowy o tym jakie przewody muszę zastosować, jedynie mowa o przewodzie ochronnym, który chcę dorzucić do obecnych przewodówCzyli trzeba zatrudnić elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanK0898 12.11.2018 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Instalacja na nowo do gniazd na osobnych obwodach by była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Instalacja na nowo do gniazd na osobnych obwodach by była. Co z obwodami oświetleniowymi ? Co z łazienką i obowiązkowym RCD do niej ? Co z zasadą, że wszystkie obwody muszą zawierać oddzielną żyłę N i PE ? Tak nie wolno, co kolega chce wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanK0898 12.11.2018 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Co z obwodami oświetleniowymi ? Co z łazienką i obowiązkowym RCD do niej ? Co z zasadą, że wszystkie obwody muszą zawierać oddzielną żyłę N i PE ? Tak nie wolno, co kolega chce wykonać. Czyli najlepiej było by zrobić od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2018 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Nie do końca. PrzecieżPrzewody - są to pojedyncze żyły w peszlach, jeszcze niezatynkowane.co bardzo ułatwia zadanie. Jedyny problem to, bez naruszania peszli wykonać dodatkowe obwody w nich, co może sprawić trudność. Metoda - wyciągamy jedną, wciągamy 2 lub 3 żyły o odpowiednich przekrojach. Lub po prostu doprowadzić nowe obwody (w peszlach lub bez) w określone miejsca. Należy pamiętać, że skoro mamy do czynienia z linkami, nie obejdzie sie bez końcówek do zagniatania w celu podłączenia tych linek. Edytowane 12 Listopada 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts