super_saiyanin 12.11.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Witajcie. Zastanawiam się nad zmianą pieca ekogroszek na pompę ciepła. Szukam godnego polecenia instalatora, kogoś kto zrobi ozc.. na co zwrócić uwagę. Jakich firm pompy polecacie? Dodam że chcę pompę powietrzną. Odwiert u mnie to raczej będzie rzecz niemożliwa ze względu na skałe. W domu mieszkamy od maja 2017r. Powierzchnia ogrzewana ok 175m2. Dom z piwnicą (dom w rododendronach 6wp). Materiały z jakich wykonany jest dom: porotherm 25cm. Tynk wew cementowy. Ocieplony styropianem 15cm grafitowy 0,033. Poddasze 2x płyta GK wełna 15 cm i 10cm 0,033. Podłoga na stryszku OSB 25. Skosy dachu do szczytu wełna 15 0,033. Okna 3 szybowe. Teraz przez cały okrągły rok idzie mi 5t ekogroszku. Wg ciepło właściwe mam za duży piec bo mam 20kw. I to jest przyczyną spalania takiej ilości groszku. Z jakimi kosztami trzeba się liczyć aby zamontować pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.11.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 grzejniki czy podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super_saiyanin 12.11.2018 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 grzejniki czy podłogówka? Mieszane około 118m2 podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabakay 12.11.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Mieszane około 118m2 podłogówka Napisz, jak kupujesz samochód to z dwoma kołami większymi i dwoma mniejszymi? Skąd taki podział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Napisz, jak kupujesz samochód to z dwoma kołami większymi i dwoma mniejszymi? Skąd taki podział? A po co pytac, tak zróbił i przerabiac nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.11.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Problem z grzejnikami , bo pewno dobrane na wysokie jak na PC parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super_saiyanin 12.11.2018 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Problem z grzejnikami , bo pewno dobrane na wysokie jak na PC parametry. Chyba nie, bo w mrozy krzywą na piecu mam ustawioną -20st na grzejniki 40st puszcza. Napewno mam grzejniki dobrane za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super_saiyanin 12.11.2018 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 A no min z forum. Jak pisali żeby do sypialni nie dawać podłogowego to nie dawałem. Mam swoje argumenty. A po prostu pytam czy będzie u mnie pompa chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.11.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 A no min z forum. Jak pisali żeby do sypialni nie dawać podłogowego to nie dawałem. Mam swoje argumenty. A po prostu pytam czy będzie u mnie pompa chodzić. Niestety wielu się daje na to nabrać (w tym i ja ) i potem się żałuje... Możesz wymienić grzejniki na klimakonwektory, tak jak ja lub zostawić i grzać wyższym parametrem, czyli krótko mówiąc płacić więcej miesięcznie, ale działać będzie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.11.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Powiem , jak ja to zrobiłem , wysłałem do wszystkich firm w okolicy 300 km od miejsca zamieszkania , że kupię pompę taką a taką , przychodziły wyceny i oczywiście wybrałem najtańszą ofertę , ten sam produkt tej samej firmy więc po co przepłacać , kupiłem około 8 tysiaków niżej niż stały np na popularnym portalu aukcyjnym , po około roku poszukałem dobrego instalatora w miarę z moich okolic i to było główne kryterium , w wycenach był powiedzmy w środku stawki . Tak stałem się pompiarzem . Całość kotłowni , bez podłogówki wyniosła mnie 21,400 zł/brutto dokładnie . Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony choć sceptyków głównie w rodzinie nie brakowało , . Jeśli chodzi o firmę musisz duużo poczytać , bo produkcja pomp bardzo się rozwinęła , jest firm i rodzajów wiele , musisz spooro grzebać i czytać , dzwonić rozmawiać , a najlepiej jak odwiedzisz posiadaczy danej pompy i "pomacasz" co i jak , pogadasz z właścicielem , bo tu na forum raczej każdy handlowiec/instalator zachwali raczej swój magazyn . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 13.11.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Policzmy 5000kg * 6kWh(słaby ekogroszek)*85%(dobry piec)=25500kWh przy COP 3 i 0,55gr/kWh mamy 4675zł przy pompie ciepła i G11. To tylko przykładowe obliczenia, parametry trzeba lepiej dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.11.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Policzmy 5000kg * 6kWh(słaby ekogroszek)*85%(dobry piec)=25500kWh przy COP 3 i 0,55gr/kWh mamy 4675zł przy pompie ciepła i G11. To tylko przykładowe obliczenia, parametry trzeba lepiej dopasować. Z tego co czytałem , realna sprawność pieca z podajnikiem to 70-75%. Odnośnie kosztu energi , to średnio wychodzi ( wychodziło ?) w G12W o ok 20% mniej niż w G11- obecnie na grzejnikach w G12W ludzie tu podają średni koszt 1kWh 0.40-0,45 pln ( ja mam w tym roku ok 0.42 pln) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.11.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Z tego co czytałem , realna sprawność pieca z podajnikiem to 70-75%. Odnośnie kosztu energi , to średnio wychodzi ( wychodziło ?) w G12W o ok 20% mniej niż w G11- obecnie na grzejnikach w G12W ludzie tu podają średni koszt 1kWh 0.40-0,45 pln ( ja mam w tym roku ok 0.42 pln) ja bym nawet zaryzykował, że 65% (były wątki, liczyliśmy to i były naprawdę różne wyniki) A jak ktoś nie dba i nie czyści regularnie, to nawet i mniej. Koszt w G12w wychodzi sporo mniej niż w G11 - ale to zależy od wielu czynników. Ale można założyć, że te 20-25% to bez żadnych wyrzeczeń i korzystanie z wszystkiego wtedy kiedy się chce, z delikatnym wymuszeniem pracy PC w 2T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) A no min z forum. Jak pisali żeby do sypialni nie dawać podłogowego to nie dawałem. Mam swoje argumenty. A po prostu pytam czy będzie u mnie pompa chodzić. Zapewne miałaś podobne "argumenty" pakując węgiel do nowego domu,czy dobrze widzę,że po roku od zamieszkania wyrzucasz ok.10tys.zl w błoto,nie mówiąc o kominie ? Pincet plus powinno zostać zlikwidowane właśnie dlatego... Edytowane 15 Listopada 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 15.11.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Tożeś mu pojechał.... Widocznie kolega miał jakieś powody aby robić kaloryfery, węgiel itd - to nie moja sprawa. Ty, a może niech jeszcze zdjęcie żony pokaże - to też coś znajdziesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Tożeś mu pojechał.... Widocznie kolega miał jakieś powody aby robić kaloryfery, węgiel itd - to nie moja sprawa. Ty, a może niech jeszcze zdjęcie żony pokaże - to też coś znajdziesz.... Nie raz to było przerabiane. Nie ma żadnych logicznych argumentów za paliwem stałym i kaloryferami,tym bardziej w domu z 2017r Jedynym argumentem jest totalny brak wiedzy lub zwykła bezmyślność. A likwidacja pincet plus dlatego,że m.in to z moich pieniędzy sponsorowana jest taka bezmyślność... A żona ? Jeśli również z państwowej kiesy to czemu nie Edytowane 15 Listopada 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 15.11.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 To teraz Cię dobiję: jeszcze dołożysz do MOJEJ pompy ciepła z programu "Czyste powietrze" hehehehe. Jeśli ten program wypali jestem gotów publicznie powiedzieć że TEN rząd zrobił coś pozytywnego.Trochę wyluzuj bo Ci wejdzie w krew ten gorszy sort....pislam kiedyś się skończy a wrzody na żołądku pozostaną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 28.11.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Z tego co czytałem , realna sprawność pieca z podajnikiem to 70-75%. Odnośnie kosztu energi , to średnio wychodzi ( wychodziło ?) w G12W o ok 20% mniej niż w G11- obecnie na grzejnikach w G12W ludzie tu podają średni koszt 1kWh 0.40-0,45 pln ( ja mam w tym roku ok 0.42 pln) Najlepiej założyć ciepłomierz i będzie wszystko jasne... jaka sprawność pieca i jakie zapotrzebowanie na ciepło budynku. I przy takim dużym zapotrzebowaniu dla pompy to często w moim rejonie G13 wypada najkorzystniej. Do autora wątku: A gazu nie rozważasz skoro jest już komin i kotłownia? Koszty wstępne mogą być niższe niż za pompę, eksploatacyjne również jeśli się uwzględni prawdopodobny wzrost ceny prądu przez najbliższe lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.11.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) Witajcie. Zastanawiam się nad zmianą pieca ekogroszek na pompę ciepła. Szukam godnego polecenia instalatora, kogoś kto zrobi ozc.. na co zwrócić uwagę. Jakich firm pompy polecacie? Witaj, pompa ciepła jak najbardziej może zastąpic kocioł na ekogroszek. Powietrzne pompy ciepła są obecnie bardzo popularne. Jednak musisz wiedzieć, że od powodzenia inwestycji zależy stan i konfiguracja istniejącej już instalacji a tego nie da się "opisać" na forum. Zaproś do siebie specjalistę, który zobaczy co i jak. Pozdrawiam! Edytowane 28 Listopada 2018 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 11.01.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Witam, Pompa ciepła może współpracować zarówno z ogrzewaniem podłogowym jak i z grzejnikowym, więc bez problemu może Pan wykorzystać pompę ciepła do ogrzewania swojego budynku. Dobrze, że posiada Pan grzejniki o większej powierzchni grzewczej, ponieważ pozwoli to na pracę instalacji CO przy niższej temperaturze zasilania. Dla uzyskania najbardziej optymalnych parametrów pracy, zaleca się, aby różnica temperatury pomiędzy zasilaniem, a powrotem instalacji CO wynosiła 7K. Przy okazji zachęcam Pana do sprawdzenia oferty pomp ciepła Junkers-Bosch. Znajdują się w niej sprawdzone powietrzne pompy ciepła z rodziny Bosch Compress, które posiadają jeden z wyższych współczynników COP na rynku. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts