geekzorba 12.11.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Witam, próbuję wywiercić pięć otworów w płycie żelbetonowej (blok, stare budownictwo) na ok. 2,5cm. Posiadam wiertarkę Metabo SBE 650 (mechaniczny udar) + wiertła Makita. Pierwszy otwór poszedł w miarę łatwo, z kolejnymi nie jestem w stanie się przebić głębiej niż 0,5-1,5cm. Wierciłem z początku na małych obrotach, po tym jak mnie zblokowało zacząłem mocniej dociskać ale z marnym skutkiem. Jestem zielony w tych tematach i zastanawiam się*czy to kwestia wiertła, wiertarki czy materiału. Czy możecie doradzić co z tym zrobić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.11.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Trafiłeś na pręta zbrojeniowego i już dalej nie przewiercisz. Zmienić trzeba lokalizację otworu o jakieś 1,5 cm w dowolnym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geekzorba 12.11.2018 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź. Jak powiedziałeś, tak zrobiłem - efekt ten sam (spróbowałem 2,5 cm poniżej jednego z otworów). Pręt faktycznie miałby sens bo wszystkie otwory są na jednej wysokości. Co jednak nie ma sensu to różne głębokości na które udaje mi się wbić. Może nie mam do tego cierpliwości, ale nie sądzę żeby jeden otwór powinno się wiercić 30-40 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.11.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Jak Ci zależy bardzo to możesz spróbować wiertłem boscha 5X. Ale ono jest na SDS Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geekzorba 12.11.2018 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Rozumiem, że potrzebowałbym do tego młotowiertarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 12.11.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Tym co masz to możesz sobie wiercić w suporeksiePS. Nie ma czegoś takiego jak żelbeton. Jest żelbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.11.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 To fakt, tą wiertarką się nie zabieraj do żelbetu. Taka to do wiercenia w ceramice, albo czymś podobnie miękkim. Do żelbetu młotowiertarka z ciężkim udarem najlepiej pneumatycznym i dobre wiertła na SDS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.11.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Dobre wiertło i dobry sprzęt (profi HILTI z wypożyczalni) i wchodzi "jak w masło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 12.11.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Zainteresuj się techniką diamentową . Kup koronkę fi 25 bywają takie do wiertarki , nie wiertnicy. Wierć bez udaru utrzymując stałą pozycję . Albo idź na łatwiznę i wypożycz wiertnicę do betonu z odpowiednią koronką załatwisz sprawę w parę godzin. Do kosztów dolicz zużycie koronki zmierzą, ale w twym wypadku tej ilości to będą grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geekzorba 12.11.2018 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Dzięki Panowie za wszystkie sugestie. Ostatecznie udało się wymęczyć cztery otwory na wystarczającą głębokość. Piąty to prawdopodobnie pręt albo kamień (po ok. pół cm nie chciał ruszyć ani o milimetr) do którego spróbuję załatwić młotowiertarkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts