KrzysiekSw 12.10.2004 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Buduję na gliniastym gruncie, dlatego na parterze myślałem przed wylewką dać papierową papę izolacyjną, a na to dopiero folię (i styropian).Jak bądzie papa, to wystarczy folia 0,2mm, czy mimo wszystko dawać 0,3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 12.10.2004 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 cześć, ja dałem grubszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 12.10.2004 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 cześć, ja dałem grubszą. Tak i ja myślę, oszczędność 70 PLN na folii to żadna oszczędność, chociaż wszyscy mi mówią, że jestem przewrażliwiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 12.10.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 ty masz mieszkać w tym domu, więc kto jak nie ty ma być przewrażliwiony. jak tylko cię stać to dawać rzeczy lepsze.daj grubszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 12.10.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Remontuję dom stojący też na podłożu gliniastym. Podłogi były zrywane (grzyb). Wpierw zrobiłem "marginesy" z Dysperbitu (szer ok 30 cm) łączące izolację poziomą fundamentów z chudziakiem.Na to położyłem 2 warstwy folii (chyba była to ta cieńsza) dodatkowo podklejając ją Dysperbitem to wykonanego wcześniej marginesu.Teraz będzie sucho.Nie polecam 1 warstwy.Układając styropian, butami można ją łatwo przetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 12.10.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Remontuję dom stojący też na podłożu gliniastym. Podłogi były zrywane (grzyb). Wpierw zrobiłem "marginesy" z Dysperbitu (szer ok 30 cm) łączące izolację poziomą fundamentów z chudziakiem.Na to położyłem 2 warstwy folii (chyba była to ta cieńsza) dodatkowo podklejając ją Dysperbitem to wykonanego wcześniej marginesu.Teraz będzie sucho.Nie polecam 1 warstwy.Układając styropian, butami można ją łatwo przetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 12.10.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Remontuję dom stojący też na podłożu gliniastym. Podłogi były zrywane (grzyb). Wpierw zrobiłem "marginesy" z Dysperbitu (szer ok 30 cm) łączące izolację poziomą fundamentów z chudziakiem.Na to położyłem 2 warstwy folii (chyba była to ta cieńsza) dodatkowo podklejając ją Dysperbitem to wykonanego wcześniej marginesu.Teraz będzie sucho.Nie polecam 1 warstwy.Układając styropian, butami można ją łatwo przetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 12.10.2004 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Nie polecam 1 warstwy. Układając styropian, butami można ją łatwo przetrzeć. Tak, masz rację, tylko ja na parterze daję folię na wcześniej położoną papę, więc bądź co bądź będą dwie warstwy izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 12.10.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 sorry nie doczytałem Ale ale. nie dawaj na Boga papy na osnowie papierowej !!!!! Na chłopski rozum papier to celuloza a celuloza to pożywka dla grzyba!!! U mnie pod posadzkami była papa (zwykła, a i tak ją zjadł grzyb), na tym podsypka z pokruszonego trocinobetonu, styropian,beton. Wszędzie wigoć. Jak otworzyli posadzkę to RATUJ SIĘ KTO MOŻE . Dałbym 2 w. folii i ew. te marginesy które opisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 12.10.2004 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 12.10.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Skoro styropian nie podciąga kapilarnie, to po co - pytanie laika - papa pod nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 12.10.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 styropianu nie ułożysz szczelnie,wilgoć z chudziaka będzie przenikać do warstwy wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 12.10.2004 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Skoro styropian nie podciąga kapilarnie, to po co - pytanie laika - papa pod nim? Cóż - nie jestem chemikiem, ale w obiegowej opinii styropian nie lubi wilgoci. Tak sobie myślałem, że papa to będzie dodatkowa izolacja. Dlatego chętnie słucham opinii innych, zawsze ktoś coś mądrego podpowie. No właśnie - Degustibus, ponoć folia z kolei kruszeje po kilku latach. Z kolei papa - jeśli dobrze nasączona, to też weźmie ją grzyb? Bo rozumiem, że twoja papa nie była zagrzybiała, tylko było pod nią mokro? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 12.10.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Moje pytanie wzięło się stąd, że hydraulik, który mi robił kanalizę, powiedział, że robił na wielu budowach i na 90% widział tylko folię i styropian. Nie lubię przedobrzać i być mądrzejszym od większości w czymś na czym się nie znam. A jeśli dodatkowo papa może (?) zaszkodzić - ten nieszczęsny grzyb to może właśnie się w niej zalągł - to może jendak jej nie dawać. Sam nie wiem, ale muszę w tydzień podjąć decyzję, dlatego się może głupio pytam, bo wiem, że Janzar zaleca papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 12.10.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 styropianu nie ułożysz szczelnie, wilgoć z chudziaka będzie przenikać do warstwy wylewki No tak, tylko jak dom jest dość wysoko nad poziomem gruntu i jest na podłożu piaszczystym, to pod nim, a tym samym w chudziaku, nie ma prawa być wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 12.10.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 styropianu nie ułożysz szczelnie, wilgoć z chudziaka będzie przenikać do warstwy wylewki No tak, tylko jak dom jest dość wysoko nad poziomem gruntu i jest na podłożu piaszczystym, to pod nim, a tym samym w chudziaku, nie ma prawa być wilgoci. Teoretycznie Papa nie jest zła. Użyj tylko tej zwykłej, a nie na osnowie papierowej. Może jestem przewrażliwiony ale już napatrzyłem się u siebie w domku cudów-wianków pod podłogą. Jak grunt mokry to WYKONAJ IZOLACJĘ SAM JEŚLI MASZ JAKO TAKIE POJĘCIE W TYM TEMACIE ! Ja "zarywałem" nocki do 3-4 rano ażeby przygotować posadzkarzom izolację przeciwwilgociową i termiczną i instalację co. A to dlatego że: -na moją prośbę aby nowo wykonywaną izolację posadzki połączyć w sposób szczelny z izolacją fundamentów robili wiekie : "A po co?? da się wywijkę z foli na ściany i będzie dobrze" (brakuje im wyobrażni że przenikająca wilgoć spowoduje grzyba w ścianie na styku fundament-podłoga-ściana {ściana z wiórobetonu !) -na stwierdzenie że styropianu będzie 8cm pod podłogówką i 6 w pomieszczeniach powiedzieli że wszędzie wystarczy 4cm. No więc zająłem się tym sam. Do nich niech należy superprecyzyjne lanie betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 13.10.2004 04:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Degustibus, cwkwadrat! Dzisiaj mam jeszcze czas na podjęcie decyzji, co z tą izolacją parteru, narazie kupiłem folię 0,3mm i takowa też została położona na górę - nie będę kupował 10-ciu rodzajów folii. Dzisiaj jeszcze pogmeram w dostępnych pokładach wiedzy. Napiszę, jak coś wymyślę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 13.10.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Pisz Krzysiek! Ja będę miał ten dylemat za ok. tydzień. Cały czas zastanawiam się jeszcze nad papą. Degustibus ma na pewno rację, że papa to bariera dla wilgoci ale z drugiej strony, skoro folia jednak taką barierą nie jest to i może nie zabezpieczyć odpowiednio styropianu przed papą. I co gorsze: ewentualna wilgoć, czy "zjedzony" przez papę styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 13.10.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Pisz Krzysiek! Ja będę miał ten dylemat za ok. tydzień. Cały czas zastanawiam się jeszcze nad papą. Degustibus ma na pewno rację, że papa to bariera dla wilgoci ale z drugiej strony, skoro folia jednak taką barierą nie jest to i może nie zabezpieczyć odpowiednio styropianu przed papą. I co gorsze: ewentualna wilgoć, czy "zjedzony" przez papę styropian. odpowiem jeszcze raz jak powinna byc wykonana wzorowa posadzka -jastrych na parterze niepodpiwniczonym -na chudym betonie podkładowa papa termozgrzewalna przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu,folia nie stanowi izolacji gdyż 0,2 mm położone na betoniu ulegnie natychmiast przekłuciu w setkach tysięcy miejsc (PROSZĘ PRZYPOMNIEĆ SOBIE DLACZEGO POD PIERWSZYM BLOCZKIEM A FUNDAMENTEM ZASTOSOWANO W WASZYCH PRZYPADKACH DOBRĄ I MOCNA IZOLACJE ) --warstwa foli budowlanej jako i wyłacznie dystans między papą i styropianem ---odpowiedniej grubości styropian FS 20 zalecana grubość od 5-10 cm ----folia budowlana jako dystans i warstwa poślizgowa między styropianem i zaprawą jastrychową -----jastrych o minimalnej grubości 50 mm ,przy 100 mm styropianu 70 mm jastrychu -----przy ścianie taśma dylatacyjna z pianki polipropylenowej o gr 5mm,a przy ogrzewaniu podłogowym 10 mm ------w jastrychu plastyfikator ,który redukuje wodę zarobowa przez co jastrych jest półsuchy lecz plastyczny -------włókno poliproylenowe włókna polipropylenowe do betonów i zapraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 13.10.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Wiem Janzar, jaka jest zalecana przez Ciebie kolejność, nawet pisałem pare postów wyżej, że zalecasz papę. Mam tylko wątpliwość, że skoro, jak sam piszesz, folia i tak się podziurawi w setkach tysięcy miejsc to automatycznie styropian będzie narażony na bezpośrendie działanie związków chemicznych zawartych w papie, które jak wiadomo prowadzą do degradacji styropianu. Chcę wiedzieć, czy papa w posadzce jest zagrożeniem dla styropianu czy nie. Moim zdaniem nie można też mechanicznie porównywać izolacji przeciwwilgociowej na fundamencie z tą na podłodze, no bo przecież na fundamencie nie ma styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts