ziewo 07.11.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Na chudziaku przykleiłem papę termozgrzewalną i połączyłem ją dokładnie z izolacją poziomą wykonaną także z papy. Nie wywijałem papy w górę na ściany. Chciałem dać na to folię, aby oddzielić papę od styropianu. Czy folię mam wywinąć do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 10.11.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 ja jestem na tym samym etapie, w tej chwili mam ułożona na chudziaku papę termozgrzewalną podkładową grubości 3mm, na niej planuje ułożyć folię gr. 0,4-0,5mm w celu odseparowania styropianu od papy, którą bądź co bądź jest materiałem ropopochodnym. powodzenia życzę aha, folię oczywiście wywinę na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 11.11.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Na jakim etapie układacie papę, przed tynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTracy 29.05.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A co myślicie o takich foliach, rękawy do pakowania: http://www.kablonex.pl/produkty/folia-opakowaniowa http://www.polplast.olsztyn.pl/index.php/produkty trzymałem taką folię o grubości 0,08 mm w rękach - mocne jak cholera, czuć tę grubość i mogę mieć taką w cenie 0,6zł / m2. Budowlana folia to tylko 0,02 mm i faktycznie strach to położyć na podłogę, że będzie się to poprzerywać i mieć miliony dziurek. Jest tylko jedno ale, zadzwoniłem do producenta i ten powiedział, że ona ma ograniczoną trwałość czasowo - np. na światło. Z drugiej strony ona będzie pod podłogą, nie chciałbym jednak żeby nastąpiła jakaś biodegradacja.... A może idealnym rozwiązaniem byłoby dać tę grubą na pierwszą warstwę a czarną jako drugą, ta pierwsza ochroni tę czarną przed poprzerywaniem o wystające nierówności chudziaka ? Może jest na forum jakiś chemik i się wypowie na temat właściwości tych materiałów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 30.05.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 coś ci się rząd wielkości pomylił bo filia budowlana ma 0.2 mm a nie 0,02 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTracy 30.05.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 coś ci się rząd wielkości pomylił bo filia budowlana ma 0.2 mm a nie 0,02 mm racja, jedno zero za dużo, oczywiście chodziło mi o grubości: 0.2 mm i 0.8 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 31.05.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 racja, jedno zero za dużo, oczywiście chodziło mi o grubości: 0.2 mm i 0.8 mm Za dużo się artykułów o superfachowcach naczytaliście. Najlepiej ułóżcie folie 3 mm + do tego folia w płynie. Na bank nic nie przeleci. A tak poważnie - ludzie budujecie się na mokradłach? Jesli poziom 0 budynku jest wyżej od poziomu gruntu (bo innych konstrukcji nie widziałem w nowym budownictwie )--> to na logike czy woda leci do góry? Mam nadziej że to odpowiedź na to jaką folie wybrać i czy warto przepłacać.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 19.06.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Posiadam dom z podpiwniczeniem i osobiście wykonałem izolację na całym chudziaku z papy modyfikowanej SBS 4,2 mm. Całość została połączona z izolacją poziomą pod ścianami tam papa 5,2 mm a pod nią smołą na zimno. Po wykonaniu poziomej izolacji wywinąłem zakłady na ścianę po około 15 cm. Z prostej przyczyny aby w sytuacji gdy puści izolacja pionowa na zewnątrz woda pod ścianą po papie nie dostała mi się nad izolację poziomą piwnicy. Przed ułożeniem styropianu 2 x 4cm podłożyłem pod całość folię 0,2 mm, na to pierwsza warstwa styropianu na niej rury co i cwu, druga warstwa pomiędzy rury. Na to wszystko poszła siatka zbrojeniowa i wylewka z maszyny średnio 6cm. W garażu pod miejscem gdzie stoi samochód zrobiłem wylewkę 2 cm grubszą. Obniżyłem w środku pomieszczenia warstwę styropianu z 8 cm do 6 cm (w odległości 60 cm od ścian). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allll 17.01.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Za dużo się artykułów o superfachowcach naczytaliście. Najlepiej ułóżcie folie 3 mm + do tego folia w płynie. Na bank nic nie przeleci. A tak poważnie - ludzie budujecie się na mokradłach? Jesli poziom 0 budynku jest wyżej od poziomu gruntu (bo innych konstrukcji nie widziałem w nowym budownictwie )--> to na logike czy woda leci do góry? Mam nadziej że to odpowiedź na to jaką folie wybrać i czy warto przepłacać.......... 1. wstaw cegłę do naczynia z wodą na dnie (jak nie masz cierpliwości to połóż gąbkę) i obserwuj co się dzieje 2. nalej wody do słoika odwróć do góry dnem i wstaw do chłodniejszego pomieszczenia... obserwuj co pojawi sie na denku tak zdarza się, że woda czasami do góry leci. Czytam to forum i za głowę się łapię. Obserwowałem niejedną budowę domorosłych majstrów co to wiedzą lepiej nawet niz kierownik. a tu nawet za doradzanie się wzięli jakaś masakra Edytowane 18 Stycznia 2013 przez allll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allll 17.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Posiadam dom z podpiwniczeniem i osobiście wykonałem izolację na całym chudziaku z papy modyfikowanej SBS 4,2 mm. Całość została połączona z izolacją poziomą pod ścianami tam papa 5,2 mm a pod nią smołą na zimno. Po wykonaniu poziomej izolacji wywinąłem zakłady na ścianę po około 15 cm. Z prostej przyczyny aby w sytuacji gdy puści izolacja pionowa na zewnątrz woda pod ścianą po papie nie dostała mi się nad izolację poziomą piwnicy. Przed ułożeniem styropianu 2 x 4cm podłożyłem pod całość folię 0,2 mm, na to pierwsza warstwa styropianu na niej rury co i cwu, druga warstwa pomiędzy rury. Na to wszystko poszła siatka zbrojeniowa i wylewka z maszyny średnio 6cm. W garażu pod miejscem gdzie stoi samochód zrobiłem wylewkę 2 cm grubszą. Obniżyłem w środku pomieszczenia warstwę styropianu z 8 cm do 6 cm (w odległości 60 cm od ścian). zabrakło tylko warstwy ślizgowej miedzy styropianem i wylewką ale w końcu rozsądny post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 ja nie dajże żadnej folii, tzn daje ale pod chudziaka. Ale u mnie budynek specyficzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świnka morska 10.03.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 W moim projekcie architekt przewidział nast warstwy: - 2x papa na lepku - szlichta 3 cm - 15 cm styropianu - 6 cm wylewki zbrojonej siatką 2mm Wykonawca z kolei radzi mi tak: - warstwa papy termozgrzewalnej tylko jedna, ale za to minimum 5 mm - folia (dla odizolowania papy od styropianu) - 15 cm styro - wylewka 6 cm z mixokreta, ale bez siatki zbrojeniowej, tylko zamiast tego wióry polipropylenowe Propozycja wykonawcy brzmi dla mnie rozsądnie. Wykończenie dopiero zaczynam, więc napiszę potem, jak to w końcu wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.03.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 dla zwolenników folii... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173456-folia-PE-czy-papa-bede-wdzieczny-za-podpowiedz!&p=4579740#post4579740wypowiedz janzara plus link.nic dodac nic ujac... wszystko na ten temat Milosnicy klejenia folii, tasm itp rozwiazan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 12.03.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 W moim projekcie architekt przewidział nast warstwy: - 2x papa na lepku - szlichta 3 cm - 15 cm styropianu - 6 cm wylewki zbrojonej siatką 2mm Wykonawca z kolei radzi mi tak: - warstwa papy termozgrzewalnej tylko jedna, ale za to minimum 5 mm - folia (dla odizolowania papy od styropianu) - 15 cm styro - wylewka 6 cm z mixokreta, ale bez siatki zbrojeniowej, tylko zamiast tego wióry polipropylenowe Propozycja wykonawcy brzmi dla mnie rozsądnie. Wykończenie dopiero zaczynam, więc napiszę potem, jak to w końcu wyszło na 15cm styro zawsze siatka i okolo 7-8cm wyewki przy tej gr,styropianu.poza tym Twoj wykonawca to leń,bo nie chce mu się podsypywac pod siatke i jej rozkladac.W Twoim przypadku zawsze siatka i włókno.siatka usztywni a włókno jest na skurcz jak sama nazwa mowi -przeciwskurczowe.skurcz zminimalizujesz mając suchy przykryty przed deszczem piasek,nie robiąc przeciagów,zaslaniajaąc okna drzwi od strony nasłonecznionej lub stosujac kruszywo,kladac folie malarska na wylewke.jesli bedziesz kladl parkiety Twoj wykonawca musi dodawac kruszywo 2-8mm pod wytrzymalosc na zrywanie drewna.jak na filmie na http://www.posadzkiplock-teka.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 14.03.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Za dużo się artykułów o superfachowcach naczytaliście. Najlepiej ułóżcie folie 3 mm + do tego folia w płynie. Na bank nic nie przeleci. A tak poważnie - ludzie budujecie się na mokradłach? Jesli poziom 0 budynku jest wyżej od poziomu gruntu (bo innych konstrukcji nie widziałem w nowym budownictwie )--> to na logike czy woda leci do góry? Mam nadziej że to odpowiedź na to jaką folie wybrać i czy warto przepłacać.......... Popieram, w większości przypadków wystarczy atestowana 2x folia 0.2(0.3). Ja jeszcze dawałem jedną warstwę na styropianie pod wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 15.03.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Popieram, w większości przypadków wystarczy atestowana 2x folia 0.2(0.3). Ja jeszcze dawałem jedną warstwę na styropianie pod wylewkę. bo na styropianie zawsze ma być folia,a jakbyś kładł parkiet,żaden mądry posadzkarz "na klatę "nie wziąłby lania wylewki na jakieś 0,2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba-cz 05.04.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Panowie / Panie - nie dajmy się zwariować. Jeśli ktoś napisał w swoim poście, że hydroizolację posadzki wykonuje materiałem (papą) o grubości 3mm lub nawet 4,2mm to ja powątpiewam w skuteczność takiego materiału. Bo pytam się po co taka duża grubość skoro Istnieją materiały chociażby produkty FolGam O lub inne, które przy grubości 1mm potrafią zatrzymać słup wody napierający w basenach lub słup wody napierający na wały przeciwpowodziowe.U nas w domach nie napiera słup wody tylko kapilarnie podciągana jest wilgoć. To, że folia budowlana nie wytrzymuje wiąże się z faktem pozostawienia ostrych krawędzi, wybrzuszeń itd betonu na posadzce, które nie zostały usunięte przez inwestora lub ekipę (potwierdzeniem tego jest czarna folia budowlana przedstawiona na zdjęciu załączonym przez użytkownika Janzar w linku http://forum.muratordom.pl/attachmen...chmentid=42807 , która została przetarta tylko i wyłącznie w miejscach nierówności, krawędzi o których wspomniałem.) Wystarczy kupić zwykłą ściernicę, założyć na diaksa (szlifierka kątowa) i oczyścić powierzchnię - mamy w ten sposób załatwione ostre krawędzie betonu i nierówności i inne. Uważam, jak to ktoś wcześniej zasugerował, że kolejność powinna być następująca: 1. Oczyszczenie powierzchni betonu z ostrych krawędzi, nierówności itp.2. Pomalowanie dysperbitem / disprobit itp.3. Użycie dobrej folii (1mm wystarcza w zupełności) chociażby basenowej / FolGam innej4. Na to styro5. Folia budowlana6. Wylewka Posadzka nie podciągnie żadnej wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.04.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 U mnie poziom wód gruntowych okresowo jest na poziomie 0,5m, więc bardzo wysoko!!! Na chudziak dałem dwie warstwy foli 0,3 (atestowanej, bo te bez są dwa razy słabsze) dom wyniesiony ponad poziom zero o około 0,5m ----- wszędzie suchutko!!!! Nie przesadzajcie bo to ma służyć jedynie przeciwko KAPILARNEMU podciąganiu wody....żadna siła natą chydroizolację nie działa..... bardziej bym się skupił na tym aby pod chudziakiem dać materiał który nie podciąga wilgoci np piasek płukany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 14.08.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 my mamy styropian z piaskiem.. wyrównującym nierówności miedzy kablami, na to folia znów styropian i cement z siatką.Folia atestowana 0,3 bo grubszej nigdzie nie ma ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 14.08.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Problem przy foliach leży w trudności jej połączenia z innymi izolacjami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts