Jarek.P 13.11.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 ... a zresztą... po co strzępić język po próżnicy... na obrazku lepiej będzie widać, że asfalt to nie to samo co smoła... A czy na tym obrazku widać równiez to, że na styropian taki asfalt nie będzie oddziaływał? Bo o to nam zdaje się chodzi. A moim zdaniem oddziaływał owszem, będzie, właśnie z powodu swego składu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.11.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 ... a zresztą... po co strzępić język po próżnicy... na obrazku lepiej będzie widać, że asfalt to nie to samo co smoła... A czy na tym obrazku widać równiez to, że na styropian taki asfalt nie będzie oddziaływał? Bo o to nam zdaje się chodzi. A moim zdaniem oddziaływał owszem, będzie, właśnie z powodu swego składu. J. Czyli? Możesz jasno napisać który to składnik tego asfaltu będzie rozpuszczał styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.11.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Czyli? Możesz jasno napisać który to składnik tego asfaltu będzie rozpuszczał styropian? Który konkretnie składnik i którego konkretnie "tego" asfaltu - jak bardzo chcesz, to sobie poszukaj sam, ja kojarze w tej chwili tyle, że asfalty jako produkty ropopochodne same z siebie mogą wydzielać jakieś resztkowe frakcje lżejszych węglowodorów - to po pierwsze. Po drugie - te popularne asfalty stosowane w budownictwie na ogół są w jakimśtam momencie ciągu technologicznego rozrabiane ropopochodnymi rozpuszczalnikami. Faktu, że papa asfaltowa i styropian to nie jest najlepsze zestawienie nie wymyśliłem przeciez sam, to fakt ogólnie znany i m.in. z powodu styropianowych okładzin izolacyjnych stosuje się często wodorozcieńczalne masy bitumiczne, które tych okładzin nie rozpuszczają. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.11.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Czyli? Możesz jasno napisać który to składnik tego asfaltu będzie rozpuszczał styropian? Który konkretnie składnik i którego konkretnie "tego" asfaltu - jak bardzo chcesz, to sobie poszukaj sam, ja kojarze w tej chwili tyle, że asfalty jako produkty ropopochodne same z siebie mogą wydzielać jakieś resztkowe frakcje lżejszych węglowodorów - to po pierwsze. Po drugie - te popularne asfalty stosowane w budownictwie na ogół są w jakimśtam momencie ciągu technologicznego rozrabiane ropopochodnymi rozpuszczalnikami. Faktu, że papa asfaltowa i styropian to nie jest najlepsze zestawienie nie wymyśliłem przeciez sam, to fakt ogólnie znany i m.in. z powodu styropianowych okładzin izolacyjnych stosuje się często wodorozcieńczalne masy bitumiczne, które tych okładzin nie rozpuszczają. J. Właśnie chodzi o ustalenie tego, czy jest to fakt, czy też jest to nieprawda. Ty twierdzisz, że papy asfaltowe rozpuszczają styropian. Ja spotkałem się ze stwierdzeniem (wg autora też szeroko rozpowszechnionym), że papy smołowe rozpuszczają styropian, ale asfaltowe już nie, bo asfalt to najcięższe frakcje ropy naftowej i nie mają destrukcyjnego wpływu na styropian tak jak "lekkie" rozpuszczalniki. Twierdzenia te są sprzeczne, czyli jedno z nich jest fałszywe. Tylko które...? Za twierdzeniem, które ja propaguje przemawiać może jeszcze fakt, że istnieje taki produkt jak "styropapa". Jest to styropian, do którego przyklejono papę asfaltową (np. P64/1200). Uważasz, że producent sprzedaje taki produkt będąc świadomym, że po niedługim czasie się rozpuści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.11.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Właśnie chodzi o ustalenie tego, czy jest to fakt, czy też jest to nieprawda. Ty twierdzisz, że papy asfaltowe rozpuszczają styropian. Ja spotkałem się ze stwierdzeniem (wg autora też szeroko rozpowszechnionym), że papy smołowe rozpuszczają styropian, ale asfaltowe już nie, bo asfalt to najcięższe frakcje ropy naftowej i nie mają destrukcyjnego wpływu na styropian tak jak "lekkie" rozpuszczalniki. Twierdzenia te są sprzeczne, czyli jedno z nich jest fałszywe. Tylko które...? No cóż, najprawdopodobniej wszystko zalezy od konkretnego rodzaju asfaltu zastosowanego do produkcji papy. Smoła od asfaltu różni się technologią produkcji (asfalt to rafinacja ropy plus ewentualne wypełniacze, smoła to produkt uboczny zgazowywania drewna, węgla itp.), ale jedno i drugie to jakieśtam węglowodory, wg moich (ubogich - przyznaję) informacji dość zbliżonego rodzaju. Haaalooo??? Jest tu jakiś chemik? Papa smołowa to w każdym razie jest chyba historyczna zaszłość, obecnie może być trudna do kupienia (osobiście nie widziałem na składach). A styropapa? A co za problem, jeśli tylko na etapie produkcji zadbano o odpowiedni dobór składników tejże papy? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.11.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 A styropapa? A co za problem, jeśli tylko na etapie produkcji zadbano o odpowiedni dobór składników tejże papy? J. No właśnie o to idzie, że to nie jest jakaś specjalnie dobrana papa, tylko zwyczajna papa asfaltowa. Żeby nie być gołosłownym: Tech Bud produkuje styropapę czyli styropian oklejony (z jednej lub z obu stron) zwykłą papą asfaltową P64/1200 (bez problemu możesz kupić sobie samą taką papę i ją położyć pod swój styropian na podłodze na gruncie). Nie jest to żaden cud techniki z modyfikatorami, SBS i innymi cudami - zwykła asfaltowa papa na włóknie szklanym. Ona styropianowi nie szkodzi. Nie rozumiem dlaczego inne papy asfaltowe miałyby szkodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.11.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 [ No właśnie o to idzie, że to nie jest jakaś specjalnie dobrana papa, tylko zwyczajna papa asfaltowa. Czyli wychodzi na to, że upierając się przy alergii styropianu na "zwykłą papę" powtarzałem trzeci rodzaj prawdy z typowego podziału Nic, czuję się przekonany i nie upieram się dalej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 13.11.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 To jak w końcu z tą folią? Wystarczy 0,2mm, czy dawać 0,3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.11.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Nie ma znaczenia czy 0,2 czy 0,3. Ważne, żeby papa była pod spodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.11.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Mozecie poprzec te wywody jakimis obrazkami z budowy.Mam gliniastą działkę woda stoi jak diabli , mam drenaz opaskowy ale sucho jest tylko metr od fundamentu wiec byc moze bede mial problemy a w przyszłym roku planuje podłogówkę. W projekcie domu mam tak:-podsypka paskowa 15 cm-folia polietylenowana 0,2 mm-płyta betonowa 10 cm---------------------------------------------- ten stan mam w tej chwili-styropian 5 cm (zostawilem miejsca na 15 cm)-wylewka cementowa 5 cm (jastrych 5-6-7 cm)-parkiet lub inne 2,2 cm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.11.2009 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 zamiast posluchac janzar-a ktory jasno napisal jak powinno byc zaczynacie tworzyc jakies dodatkowe historie. Chore to jest... bardzo chore... coraz mniejsza mam ochote tu zagladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 14.11.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 A ja mam takie pytanie. Chodzi o fundament. Przed wylaniem chudziaka mam położyć 20 cm styropianu. A ten styropian ma leżeć na folii ( ta folia znowu na gruncie-piasku). W projekcie napisano, iż ma to być folia hydroizolacyjna. Jaka powinna być grubość tej folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 14.11.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Styropian pod chudziakiem? A nie boisz się, że coś Ci go zeżre (jakieś gryzonie mieszkające w piachu pod Twoim domem)? Żeby się przed tym ochronić, to musiałaby być bardzo gruba folia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.11.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Domownicy (gryzonie?) z nizszego poziomu czyli -1 tez muszą cos jesc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 14.11.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Styropian pod chudziakiem? A nie boisz się, że coś Ci go zeżre (jakieś gryzonie mieszkające w piachu pod Twoim domem)? Żeby się przed tym ochronić, to musiałaby być bardzo gruba folia... Nie wiem, więcej styro mają właściciele Legaletu a im chyba nic niie zzera. A taki mam po prostu projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 14.11.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Styropian pod chudziakiem? A nie boisz się, że coś Ci go zeżre (jakieś gryzonie mieszkające w piachu pod Twoim domem)? Żeby się przed tym ochronić, to musiałaby być bardzo gruba folia... Nie wiem, więcej styro mają właściciele Legaletu a im chyba nic niie zzera. A taki mam po prostu projekt. W takim razie co jest w projekcie na temat grubości tej folii? Pytam z ciekawości - nie ze złośliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 15.11.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 No właśnie i tu problem.... część opisowa "Folia hydrolizolacyjna 1mmm", a inne opisy rysunków rzuty itp "Folia PE gr 0,1 mm). Jak wygooglałam to są to dwie różne folie. No i co teraz mam dać??? Dlatego zapytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 15.11.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 0,1 mm to strasznie mało. Zwykła czarna folia budowlana ma chyba 0,2 mm. Nie wiem jakie są ceny grubszych folii (np. 0,5-1 mm), ale jeśli różnica nie jest jakaś kolosalna, to ja bym położył grubszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.11.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 ja mam 0,3mm atestowaną (tzn.nie chodzi mi o papierki atestowe a o to , że nie jest to chińszczyzna no name o teoretycznej grubości, tylko wyrób producenta, który wystawia papier świadomie się na nim podpisując, i jakoś tak jest że te określane jako atestowane rzeczywiście są w dotyku grubsze), w porównaniu z 0,2 jest wyczuwalna różnica, myślę ze warto dopłacić do 0,3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 15.11.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 A mógłbyś mi podać producenta i nazwę? Byłabym bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts