Jarek.P 15.11.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 A możecie mi tak przy okazji tematu podpowiedzieć czym najlepiej kleić folię?Po pierwsze folię do folii (PE do PE), po drugie folię do folii fundamentowej (PE do PVC)? Przy założeniach, że dom mam w dość suchym miejscu, na piaszczystym, dobrze przepuszczalnym gruncie? J. (planujący na izolację dwie warstwy najgrubszej folii budowlanej, jaką się uda znaleźć w rozsądnej cenie, bez papy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.11.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 A mógłbyś mi podać producenta i nazwę? Byłabym bardzo wdzięczna. nie pamiętam teraz, ale wejdź choćby na allegro czy sklepu folnetu, powinno być tego trochę do wyboru z zaznaczeniem że atestowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 16.11.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 ... ale jedno i drugie to jakieśtam węglowodory, wg moich (ubogich - przyznaję) informacji dość zbliżonego rodzaju. Haaalooo??? Jest tu jakiś chemik? Jak kogoś interesuje skład chemiczny asfaltu, to trochę informacji jest tu: http://www.ciop.pl/5834.html Jest w tym artykule także trochę informacji o oddziaływaniu asfaltu w fazie obróbki na zdrowie człowieka Myślę, że opisane jest dość jasno i czytelnie, pomimo "naukowego bełkotu". Kompendium porównawcze smoła vs asfalt napisane "dla ludzi" jest tu: http://www.orlen-asfalt.pl/informacje_techniczne.php?category=56 Natomiast wg mnie: rafinerie produkujące wyroby z ropy naftowej nie mogą na rynek wypuszczać produktów, które zawierają w sobie komponenty z innych frakcji, a przynajmniej w ilościach dających się wykryć organoleptycznie. Było by to z ich punktu widzenia nieekonomiczne. Różne frakcje mają różne ceny na rynku i wypuszczanie na rynek asfaltu z zawartością np. mazutu, tudzież innej benzyny, musiało by spowodować znaczny wzrost wartości tego surowca. Dlatego uważam, że papa asfaltowa jest produktem bezpiecznym w kontakcie ze styropianem i nie zawiera w sobie żadnych rozpuszczalników. Oddylatowanie natomiast papy od styropianu folią ma na celu zmniejszenie tarcia tych dwóch warstw, co może być powodem przyspieszonej mechanicznej degradacji styropianu. PS: chemikiem nie jestem, ale w szkole będąc bardzo tę dziedzinę nauki lubiłem... Choć prymasem nie byłem, to jednak uważam, że byłem w tej dziedzinie dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.12.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Witajcie. Mam pytanie czy tę papę- folię kladziemy pod instalacje elektryczną i wodną czy na nią? Mam w tej chwili instalatora wod kan i nie wiem czy nie za pozno juz na folie Ale - jak by byla folia to instalator wiercąc kołki trzymające rurki z wodą i tak by tą folię przedziurawił. Prosze o odpowiedz i dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.12.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ale - jak by byla folia to instalator wiercąc kołki trzymające rurki z wodą i tak by tą folię przedziurawił. Prosze o odpowiedz i dziekuje. Ja u siebie folię będę pod instalacje podsuwał. Żadnego mocowania rurek do podłogi nie przewiduję, bo i po co? Czemu niby to mocowanie miałoby służyć? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Mem rurki w systemie rehau sa bardzo elastyczne i musi byc mocowanie tych rurek do podłoza, dlatego pytam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.12.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dlaczego większość wykonawców daje czarną folię budowlaną jako poziomą izolację przeciwwilgociową skoro niemożliwe jest aby ta folia spełniła swoją rolę?Dlaczego cała masa domów jest przez to niezabezpieczona przed kapilarnym podciąganiem wilgoci i wszystkim "wstaje" parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.12.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Mem rurki w systemie rehau sa bardzo elastyczne i musi byc mocowanie tych rurek do podłoza, dlatego pytam...... Ale ja też właśnie pytam, po co? Rurki są układane na wylewce, więc pójdzie na nie styropian, na to wylewka, czy to będzie niewystarczające mocowanie? A może chodzi o to, że rurki nie układają się, tylko sprężynują, "wstają" i uniemożliwiają np. ułożenie styropianu? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 10.12.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Mem rurki w systemie rehau sa bardzo elastyczne i musi byc mocowanie tych rurek do podłoza, dlatego pytam...... Ale ja też właśnie pytam, po co? Rurki są układane na wylewce, więc pójdzie na nie styropian, na to wylewka, czy to będzie niewystarczające mocowanie? A może chodzi o to, że rurki nie układają się, tylko sprężynują, "wstają" i uniemożliwiają np. ułożenie styropianu? J. A o jakiej wy folii piszecie: na chudziaku pod styro czy na styro przed wylewką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Na chudziaku, pod styro. I odpowiadając na wcześniejsze pytanie: dom w suchym miejscu, na chłonnym piaszczystym podłożu, wylewka sucha jak pieprz.Folia gruba, położona x2 wydaje mi się tu całkowicie wystarczająca, ładowanie tam armat w formie papy termozgrzewalnej jest zbędnym marnowaniem kasy i możliwości pojawienia się bitumicznego smrodku w domu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 10.12.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Na chudziaku, pod styro. I odpowiadając na wcześniejsze pytanie: dom w suchym miejscu, na chłonnym piaszczystym podłożu, wylewka sucha jak pieprz. Folia gruba, położona x2 wydaje mi się tu całkowicie wystarczająca, ładowanie tam armat w formie papy termozgrzewalnej jest zbędnym marnowaniem kasy i możliwości pojawienia się bitumicznego smrodku w domu. J. U mnie warunki podobne i było tak: na chudziaku pomalowałem 2x Dysperbitem, na to folia do basenów/oczek wodnych 0,5- 0,6 mm ( taka niebiesko/zielona do kupienia w hurt.budowl. cały wałek4x25m za 400zł) , zakład 20 cm, potem rozłożyłem styro 2x 5cm . Wode ciepłą i zimną z rur alu/pex puściłem w górnej warstwie styro (wycinając rowki). Następnie położyłem przy ścianach gabke dylatacyjna h=15cm, folie pod ogrzewanie podłogowe (z nadrukiem kratki) klejone tasma samoprzylepna. Rury alu/pex mocowane spinkami "krótkimi" (niebieskie , bo reszta to szajs ) Całośc zalana z miksokreta wylewką grub. 7-9cm. Na pietrze zamiast folii do basenów zastosowałem zwykłą budowlaną 0,2 mm i styro tylko 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.12.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dlatego uważam, że papa asfaltowa jest produktem bezpiecznym w kontakcie ze styropianem i nie zawiera w sobie żadnych rozpuszczalników. W informacjach które podałeś można doczytać się, że asfalt zawiera rozpuszczalnik organiczny - benzen, na który jest czuły styropian. I co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.12.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Mem rurki w systemie rehau sa bardzo elastyczne i musi byc mocowanie tych rurek do podłoza, dlatego pytam...... Ale ja też właśnie pytam, po co? Rurki są układane na wylewce, więc pójdzie na nie styropian, na to wylewka, czy to będzie niewystarczające mocowanie? A może chodzi o to, że rurki nie układają się, tylko sprężynują, "wstają" i uniemożliwiają np. ułożenie styropianu? J. Oto mocowanie rurek do chudziaka. http://images50.fotosik.pl/237/2fce4ef3057e7bc1med.jpg nie wiem jak ale tych rurek nie da sie w normalny sposob wyprostowac http://images43.fotosik.pl/236/1e04373fa53dd003med.jpg Wiec pytanie. Czy na przewody elektryczne i rurki z wodą dac folię?? Widzę ze to nie jest okreslony standard i są osoby ktore to robią a i takie ktore nie mają o tym pojęcia - jak w zyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.12.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Tak w zasadzie, to chyba nie ma znaczenia, czy folia pójdzie pod czy nad... Kwestia wyboru tkwi bardziej w tym, aby się o te rurki potem nie potykać i ich nie uszkodzić, gdy będą pod tą folią ukryte, przez ekipy szwendające się po budowie... Można by zaryzykować ułożenie wokół tych rurek jakichś pasków styropianowych o grubości odpowiadającej rurkom, a same rurki podsypać piaskiem drobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.12.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Ja zaszalałem i kupiłem folię 0,5.Okazała się tak gruba że ciężko się ją układa na rurkach biegnących po podłodze.Trzeba było ją nacinać i dawać zakładki.Myślę że 0,3 jest optymalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 21.12.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 No to fakt - zaszalałeś Może na gorąco trzeba było ją formować? Jakimś żelazkiem rozgrzewać, szybko na podłogę i podmuchać po uformowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.12.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 No to fakt - zaszalałeś Może na gorąco trzeba było ją formować? Jakimś żelazkiem rozgrzewać, szybko na podłogę i podmuchać po uformowaniu... Eeee, tu aż się prosi termoforming: folia na podłogę, na rury i wszystko inne, boki czymś podociskać, pod folię rurę ssawną od odkurzacza, a od góry dużą nagrzewnicą podmuchać J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.12.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Nie śmiejcie się, przecież zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 21.12.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Radością napawa nas fakt możliwości zastosowania zabawek typu nagrzewnica 18kW do układania folii na podłogę, nie sam fakt układania folii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 13.10.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Podbijam temat. Czy dwie warstwy folii pod wylewka w domu podpiwniczonym (na razie piwnice, jest sucho, zimą w największe mrozy woda w butelce nie zamarza) są wystarczające ?Myślę o np 2 x 0,3 mm.Jaka folia jest najlepsza ? Może ktoś coś polecić ?Folia ma za zadanie głównie ochronę głównie styropianu przed wilgocią, ale tak naprawdę właśnie przez nią robi się wilgoć pod jej całą powierzchnią, ponieważ brak cyrkulacji powietrza. Ekipa od wylewek poradziła mi, aby położyć 2 wartwy folii 0,2 mm jedną na chudziak, na to 3 cm styropianu typu PARKING (3 cm wyrównuje się z np. rurami od ogrzewania w otulinie + 3 cm styroduru i na to kolejna warstwa folii. Wg mnie jest to błędne - po co druga wartwa folii na styropianie ? Lepiej zabezpieczyć dokładnie styropian/styrodur lepszą folią od spodu, albo dając np. 2 warstwy jedna na drugą. Jeśli się mylę proszę o korektę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts