Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w domu 110m (kostka) i w dużym garażu (56m2)

tomasz_s1983

Recommended Posts

Witam,

Dom 110m2 (typu kostka). Budynek z lat 70, wkrótce planuje przeprowadzić kapitalny remont (nowy dach, strop, drzwi, okna, ocieplenie). Aktualnie jestem na etapie szacowania kosztów, wycen itp.

Znajomy, który ma się zająć kwestią ogrzewania (gaz) sugeruje ogrzewanie podłogowe w całym domu i w garażu.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Poniżej załączam projekt.

PROJEKT rzut z góry_ parter i piętro.jpg

PROJEKT-rzut-z-g-ry-parter-i-pi-tro.jpg

PROJEKT 3D parter i piętro.jpg

Ja tak mam i nawet połowa w drewnie ( deska klejona) jest doskonale.

Pomyś o PC PW i zamontuj panele PV. Może bedziesz miał grzanie za darmo

Ty te posty kopiujesz i wklejasz w każdym wątku? :p

Piszesz o sporej inwestycji, dodaj do tego chociaż sugestię zainteresowania się dopłatami, bo bez dopłat fotowoltanika się praktycznie nie opłaca, tzn. zwrot z inwestycji na "dziesiąt" lat. Nie mówię, że to zły pomysł, ale drogi. Już prędzej pompa ciepła PW i grzanie w drugiej taryfie.

• 3 weeks później...

Witam,

Zastosowanie ogrzewania podłogowego w całym domu będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. W garażu może Pan zastanowić się nad zastosowaniem ogrzewania grzejnikowego zaprojektowanego na pracę przy parametrach niskotemperaturowych. Będzie to znacznie tańsze rozwiązanie jak montaż ogrzewania podłogowego w całym garażu.

Moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.