Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w budowie, a kominek

robos2234

Recommended Posts

Witam

mam pytanie mam dom aktualnie w budowie SSZ elektryka zrobiona tynki właśnie schną.

Chciałem zamontować wkład kominkowy ,aby w zimę trochę podnieść temp. w domu w razie ostrych mrozów oraz prowadzenia dalszych instalacji wod-kan, WM, i ogrzewania podłogowego,

najpierw myślałem o jakimś piecu szamotowym, ale to znowu wydatek pewnie około 600zł piec, rury, redukcja do komina ( komin systemowy ceramiczny średnica 200)

więc myślałem żeby od razu włożyć tą kasę w wkład kominkowy

jakiej firmy kominki polecacie macie jakiegoś sprawdzonego montera kominków w okolicach Racibórz Rybnik

interesuje mnie wkład kominkowy z jedną szybą coś jak panoramiczny ale żeby był wąski doprowadzenie powietrza z zew. budynku

witam. nie wiem czy dobrze sie podpinam pod temat...mam nadzieje ,ze ktos pomoze?!!!

Mam rowniez dom w budowie(etap wykanczania wnetrz,domv z betonu komorkowego gr 24,jeszcze nie docieplony, strop gotowy-docieplony 45cm styropianem,pow do ogrzania ok 130m2) Zdecydowalem sie na ogrzewanie kominkiem systemem dgp na czas robot,oraz z mysla wykorzystania tego w przyszlosci. Co zrobione: wklad kominkowy zibi12kw-zabudowany, rozprowadzenie rur otulonych welna od kominka do turbiny fi150.Za turbina ,czyli od rozdzielacza do pomieszczen fi125 ,miedzy stropem a sufitem podwieszanym gdyz jest to dom parterowy ze stropodachem (na dzien dzisiejszy tylko stelaz) ,turbina o wdajnosci 800 +regulator obrotow, Po rozpaleniu i utrzymywaniu 'mocnego ognia" temp w komorze zabudowy wynosi 120-150 stopni,przed turbina 55stopni,a na wylotach rur w pomieszczeniach zaledwie 18-20 stopni.(po 9h grzania temp podniosla sie o jeden stopien w pomieszczeniach z 11 na 12 stopni) moje pytanie brzmi; Co jest nie tak? Czy temp na wylotach nie jest za niska? prosze o pomoc!!!!!

Edytowane przez marek cieslak
blad

witam. nie wiem czy dobrze sie podpinam pod temat...mam nadzieje ,ze ktos pomoze?!!!

Mam rowniez dom w budowie(etap wykanczania wnetrz,domv z betonu komorkowego gr 24,jeszcze nie docieplony, strop gotowy-docieplony 45cm styropianem,pow do ogrzania ok 130m2) Zdecydowalem sie na ogrzewanie kominkiem systemem dgp na czas robot,oraz z mysla wykorzystania tego w przyszlosci. Co zrobione: wklad kominkowy zibi12kw-zabudowany, rozprowadzenie rur otulonych welna od kominka do turbiny fi150.Za turbina ,czyli od rozdzielacza do pomieszczen fi125 ,miedzy stropem a sufitem podwieszanym gdyz jest to dom parterowy ze stropodachem (na dzien dzisiejszy tylko stelaz) ,turbina o wdajnosci 600 +regulator obrotow, Po rozpaleniu i utrzymywaniu 'mocnego ognia" temp w komorze zabudowy wynosi 120-150 stopni,przed turbina 55stopni,a na wylotach rur w pomieszczeniach zaledwie 18-20 stopni.(po 9h grzania temp podniosla sie o jeden stopien w pomieszczeniach z 11 na 12 stopni) moje pytanie brzmi; Co jest nie tak? Czy temp na wylotach nie jest za niska? prosze o pomoc!!!!!

Dom ocieplony?

Po rozpaleniu i utrzymywaniu 'mocnego ognia" temp w komorze zabudowy wynosi 120-150 stopni,przed turbina 55stopni,a na wylotach rur w pomieszczeniach zaledwie 18-20 stopni.(po 9h grzania temp podniosla sie o jeden stopien w pomieszczeniach z 11 na 12 stopni) moje pytanie brzmi; Co jest nie tak? Czy temp na wylotach nie jest za niska? prosze o pomoc!!!!!

Wydaje się, że temperatura na wylotach jest za niska :)

Nie napisałeś, czy jest założony na wkład dystrybutor ? Czy rozprowadzenie rur jest dobrze skręcone i nie występuje zasysanie fałszywego powietrza ?

Czy temperatura w komorze zabudowy, jest przez cały czas palenia 120-150 oC ?

Czy przy wylotach rur, czuć ruch wydmuchiwanego powietrza ?

Dolby napisał:

Wydaje się, że temperatura na wylotach jest za niska

Nie napisałeś, czy jest założony na wkład dystrybutor ? Czy rozprowadzenie rur jest dobrze skręcone i nie występuje zasysanie fałszywego powietrza ?

Czy temperatura w komorze zabudowy, jest przez cały czas palenia 120-150 oC ?

Czy przy wylotach rur, czuć ruch wydmuchiwanego powietrza ?

Nie ma dystrybutora,rura bezposrednio z wkładu do komina. Poskrecane dobrze juz sprawdzałem. Temp ta jest jak napisalem przy mocnym paleniu. Jezeli pale normalnie wyn ok 100stopni. Ruch powietrza na wylotach jest ,w zaleznosci od ustawienia obrotow turbiny na regulatorze. No wlasnie jest napewno za niska,tylko dlaczego?

Masz możliwość dojścia by odkręcić np. jedną rurę przed turbiną i przed rozdzielaczem ? Po co ? sprawdzić czy powietrze idzie samo i jaką ma temperaturę ? Po prostu sprawdzić sukcesywnie drożność i temperaturę przed turbiną, przed rozdzielaczem, za rozdzielaczem, czy wszystkie wyloty wychodzące z rozdzielacza dają takie samo powietrze ?

Tu nie ma cudów, musi grzać.

dolby napisał:

Dzisiaj 10:12

Domyślnie

Masz możliwość dojścia by odkręcić np. jedną rurę przed turbiną i przed rozdzielaczem ? Po co ? sprawdzić czy powietrze idzie samo i jaką ma temperaturę ? Po prostu sprawdzić sukcesywnie drożność i temperaturę przed turbiną, przed rozdzielaczem, za rozdzielaczem, czy wszystkie wyloty wychodzące z rozdzielacza dają takie samo powietrze ?

Tu nie ma cudów, musi grzać.

Temp przed filtrem 55-60, za turbiną 55-60, za rozdzielaczem 50-55,na wylotach 18-20

Obstawiam źle dobraną wydajność turbiny względem ilości nawiewów i długości rur.

Na wylotach rur, temperatura powinna być podobna do tej jaką zmierzyłeś "Temp przed filtrem 55-60, za turbiną 55-60, za rozdzielaczem 50-55"

Robiłem kilka kominków z DGP grawitacyjnym i nie zdarzyło się coś podobnego. Przy anemostatach ręki nie utrzyma i cug/nawiew mocny.

Jak się rozkładają temperatury w systemie DGP, to jedno. Drugie to próba nagrzania dziurawego domu. Kup nagrzewnice na ropę....

Kup , uruchom to wewnątrz i ...opowiedz jak było.

Dom może być zimny ale kiedy na WYLOCIE rury jest 20 stopni, to jest coś nie tak z układem DGP,. Dom jest tylko miejscem w którym DGP się znajduje. Co innego, gdyby szło ciepło ale nie mogło ogrzać pomieszczeń, a taka sytuacja w tym przypadku nie występuje.

Kup , uruchom to wewnątrz i ...opowiedz jak było.

Dom może być zimny ale kiedy na WYLOCIE rury jest 20 stopni, to jest coś nie tak z układem DGP,. Dom jest tylko miejscem w którym DGP się znajduje. Co innego, gdyby szło ciepło ale nie mogło ogrzać pomieszczeń, a taka sytuacja w tym przypadku nie występuje.

tez tak mysle......tylko co?