mlody90x 13.11.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 witam, sprawa wygląda następująco, jakieś 2-3 tyg temu pojechaliśmy z zoną do banku dowiedzieć sie co i jak odnośnie kredytu hipotecznego w banku PKO BP, po kilku modyfikacjach kosztorysu i dowożeniu zaświadczeń w końcu dzis udało się skompletować wszystko tak jak powinno być, dziś dostarczyłem osatnie świeże zaświadczenie o zarobkach , doradca poinformował mnie ze zdolność jest, czekamy na ostateczną decyzję i w czwartek ma pojawić się rzeczoznawca na budowie, w tym momencie mamy postawiony dom bez dachu, materiał na więźbę już kupiłem jakiś czas temu i w piątek przywieźli go na budowę, jakieś 2h temu dzwonił majster od dachu że jutro przyjedzie i zaczyna robotę, i teraz pytanie jak 2 tygodnie temu przedstawiałem kosztorys podpisany z datą złożenia i w nim nie uwzględniłem więźby dachowej to czy rzeczoznawca możne sie przyczepić do tego ? czy może mieć podstawę do tego aby nie przyznali mi kredytu ? czy po prostu oleje temat że coś się dzieje na budowie (bo raczej do czwartku nie zdążą z więźbą ) i potwierdzi to co zapisałem w kosztorysie ? miał ktoś z was taką sytuacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.11.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Na dwoje babka wróżyła. Zupełnie poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 13.11.2018 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 doradca w banku wiedział że materiał mam już zamówiony i ze dogadany jestem z majstrem, coś wspominał o tym ze zawsze można powiedzieć ze tak sie dogadałem ze fachowcem ze po wypłaceniu transzy sie rozliczmy, ale nie wiem czy to przejdzie ( bo który fachowiec przywiezie swój materiał i zrobi robotę a potem będzie czekał az klient czyli ja dostanie od banku kredyt i transze i zapłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.11.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Co w ogóle rozumiesz przez stwierdzenie 2 tygodnie temu przedstawiałem kosztorys podpisany z datą złożenia i w nim nie uwzględniłem więźby dachowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 13.11.2018 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Co w ogóle rozumiesz przez stwierdzenie 2 tygodnie temu przedstawiałem kosztorys podpisany z datą złożenia i w nim nie uwzględniłem więźby dachowej ? podczas mojej drugiej wizyty w banku zawiozłem komplet dokumentów czyli zaśw. o zarobkach, wniosek itd + KOSZTORYS, i wtedy podpisałem go z datą powiedzmy 24.10.2018 +/- 3 dni, w tym kosztorysie jako wkład własny nie uwzględniłem że wydałem chodzby 1zł na dach-konstrukcja czyli więźbę dachową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.11.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Jeżeli miałeś robić to z kredytu, a zrobiłeś z własnych środków, nikogo to nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 13.11.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Rzeczoznawca wykona operat zgodnie ze stanem na dzień oględzin. Załącznikiem do operatu szacunkowego jest dokumentacja zdjęciowa, a zatem więźba będzie musiała się na niej pojawić. Jeśli wpisałeś więźbę dachową w pracach do wykonania, to pojawia się pytanie czy chciałeś na to uzyskać kredyt? Jeśli nie, to nie ma problemu - prace zostały wykonane. Jeśli prace te miały być skredytowane, to najprostszym rozwiązaniem jest poinformowanie banku, że są to prace i materiały, za które jeszcze nie zapłacono. Dotychczas nie spotkałem się z problemem przy akceptacji takiego wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 13.11.2018 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 p. Łukaszu dziękuję za konkretną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 13.11.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Proszę.Mam jeszcze przy okazji dodatkowe pytanie - wniosek złożyliście tylko do PKO BP? Jeśli tak, to jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów przy wnioskowaniu o kredyt hipoteczny. W przypadku decyzji negatywnej będziecie co najmniej półtora miesiąca w plecy. Dodatkowo wielce prawdopodobne jest, że PKO BP nie jest opcją najtańszą, ale to już musiałbym przeanalizować. Jeśli jest Pan zainteresowany, to proszę opisać mi swoją sytuację w prywatnej wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts