Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, potrzebuje porady ponieważ w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty chciałem ułożyć w pokoju 16 m2 panele podłogowe. Obecnie na podłodze był stary lateks, lecz po zerwaniu lanteksu ukazała się bardzo nierówna posadzka betonowa, w jednym narożniku pomieszczenia jest wyżej o 3 cm i ogólnie na całości jest bardzo krzywo. Obecna posadzka jest popekana, zrobiłem w jednym miejscu dziurę młotkiem i zobaczyłem że obecna wylewka ma 3 cm i jest położona na płycie pilsniowej 2 cm. Myślę nad usunięciem obecnej wylewki razem z tymi starymi płytami i odbudować ta podłogę na nowo, moje pytanie jest takie co dać zamiast tych płyt pilsniowych co były i jaka zrobić na to wylewke czy musi być zbrojona itp . Proszę o porady z góry dziękuję.
https://forum.murator.pl/topic/242910-wylewka-betonowa-w-starym-bloku-z-wielkiej-p%C5%82yty/

• 3 weeks później...

Też przymierzam się do zrobienia nowej wylewki w bloku z wielkiej płyty.

Przed przystąpieniem do pracy obejrzałem film niejakiego Maria na YT (

), ale mam zastrzeżenia co do jego pracy (aby nie napisać że to jest jakiś partacz).

Nie wiem dlaczego położył on wylewkę bezpośrednio na wielkiej płycie? a w dodatku zagruntował płytę przed położeniem wylewki.

We wszystkich mieszkaniach w blokach z wielkiej płyty pod wylewką widziałem chłabinki, płyty parciane, itp. Czyli materiały po których wylewka może się ślizgać. Domyślam się, że owe materiały nie znalazły się tam przypadkiem, a zostały tam specjalnie umieszczone aby uwzględnić pracę ścian w bloku. Płyty poruszają się więc wylewka popęka jeśli będzie przyklejona bezpośrednio do płyty.

Dlatego myślę, że idealnym rozwiązaniem jest położenie na płycie cienkiej warstwy twardego styropianu (2cm), a na styropian położyć przynajmniej 4cm wylewki i zabezpieczyć ją siatką zbrojeniową z ocynkiem. W ten sposób wylewka powinna służyć wiele lat i nie popęka z czasem.

https://forum.murator.pl/topic/242910-wylewka-betonowa-w-starym-bloku-z-wielkiej-p%C5%82yty/#findComment-7610779

Też przymierzam się do zrobienia nowej wylewki w bloku z wielkiej płyty.

Przed przystąpieniem do pracy obejrzałem film niejakiego Maria na YT (

), ale mam zastrzeżenia co do jego pracy (aby nie napisać że to jest jakiś partacz).

Nie wiem dlaczego położył on wylewkę bezpośrednio na wielkiej płycie? a w dodatku zagruntował płytę przed położeniem wylewki.

We wszystkich mieszkaniach w blokach z wielkiej płyty pod wylewką widziałem chłabinki, płyty parciane, itp. Czyli materiały po których wylewka może się ślizgać. Domyślam się, że owe materiały nie znalazły się tam przypadkiem, a zostały tam specjalnie umieszczone aby uwzględnić pracę ścian w bloku. Płyty poruszają się więc wylewka popęka jeśli będzie przyklejona bezpośrednio do płyty.

Dlatego myślę, że idealnym rozwiązaniem jest położenie na płycie cienkiej warstwy twardego styropianu (2cm), a na styropian położyć przynajmniej 4cm wylewki i zabezpieczyć ją siatką zbrojeniową z ocynkiem. W ten sposób wylewka powinna służyć wiele lat i nie popęka z czasem.

opisany wykonawca przez Ciebie to nie partacz. Po zerwaniu i usunieciu wylewki do samego stropu. Możesz wybrać trzy metody lub więcej wykonania jastrychu. Taki jak ów "partacz" czyli wyczyścić/odkurzyć strop nanieśc grunt szczepny i wykonać jastrych (wylewkę) o grubości jaka będzie potrzebna. Możesz na strop położyć folię i wykonać jastrych minimum 35cm grubości. Możesz także o ile masz miejsce położyć na strop styropian EPS na to folię i ułożyć jastrych minimum 4,0cm. Możesz także na stropie położyć legary i na nich płyty OSB... lub inne rozwiązania.

https://forum.murator.pl/topic/242910-wylewka-betonowa-w-starym-bloku-z-wielkiej-p%C5%82yty/#findComment-7612532

@jarekkur podoba mi się że opisałeś różne możliwości na przygotowanie podłogi. Jednak w tym wątku najbardziej interesuje nas wykonanie poprawnej i wytrzymałej wylewki w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty.

Myślę że wylanie wylewki bezpośrednio na wielką płytę nie jest dobrym rozwiązaniem, bo płyty poruszają się. Z biegiem czasu wylewka wylana bezpośrednio na płyty popęka, zwłaszcza w miejscach gdzie płyty leżą obok siebie. Wyjątkiem może być wylewka w pokoju, który cały znajduje się na jednej płycie, w tym przypadku nie ma pracy płyt, więc wylewka nie popęka.

Dlatego uważam, że jeśli odizolujemy pracujące wielkie płyty od wylewki, to nie popęka nam podłoga w mieszkaniu. Materiałem izolującym płyty od wylewki może być cienki (2cm) i twardy styropian na podłogę np: Austrotherm EPS 100 036. Myślę że wylewka wykonana w taki sposób przetrwa dłużej niż wylewka wylana bezpośrednio na wielką płytę.

Czy teraz uważasz że ma to sens?

https://forum.murator.pl/topic/242910-wylewka-betonowa-w-starym-bloku-z-wielkiej-p%C5%82yty/#findComment-7615008