paoloban 14.11.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Witam wszystkich, Przeprowadzam remont swojego mieszkania w starej kamienicy(1910) Plan zakłada wyburzenie części jednej ściany - działowej. Nie mam dużego doświadczenia w budowlance tym bardziej jeśli chodzi o stare budownictwo dlatego chciałem zaczerpnąć doradztwa z waszej strony. Na wyburzanej ścianie jest przejście - zabezpieczone belkami jak na rysunku. Są to mocne belki drewniane. Cegły sięgały na dość dużą wysokość (około 4 cegły ponad poziomem sufitu) po czym doszedłem do elementu - najprawdopodobniej betonowego zabezpieczonego folią. (nie mam pojęcia jaka grubość jest tego elementu - ani jaką pełni dokładnie funkcję) Belki przedstawione na rysunku służyły do zabezpieczenia przejścia między pomieszczeniami. Jedna z tych belek łączy się z betonowym elementem - widocznym na rysunku. Pomiędzy belką, a betonowym elementem jest jeszcze drewniany bloczek nie łączony z innymi elementami konstrukcji. Podczas planowania remontu oglądał to facet z działu technicznego spółdzielni mieszkaniowej - i powiedział, że nie ma przeciwwskazań do wyburzenia wszystkiego. ściana jest działowa. Mam też taką odpowiedź na piśmie. Jednak wiem też, że spółdzielnia nie ma praktycznie żadnej dokumentacji co do tej kamienicy - także równie dobrze mogli coś przeoczyć. Zastanawiam się czy opisana belka nie stanowi podparcia dla tego elementu betonowego. Przede wszystkim brakuje mi wiedzy w jaki sposób zabezpieczane są obciążenia w starym budownictwie i czy ten element betonowy może funkcjonowac samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paoloban 15.11.2018 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Wczoraj zrobiłem zdjęcia jak to wygląda To jest sama belka Tutaj lewa belka z bloczkiem -dalej element betonowy i tutaj prawa belka - która z elementem betonowym się nie łączy. Ja potrzebuję usunąć lewą. Z poziomem nad sufitem przesadziłem - jest to wysokość około 3 cegieł - ale to bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts