Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie ściany działowej w kamienicy z 1910r

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Przeprowadzam remont swojego mieszkania w starej kamienicy(1910)

Plan zakłada wyburzenie części jednej ściany - działowej. Nie mam dużego doświadczenia w budowlance tym bardziej jeśli chodzi o stare budownictwo dlatego chciałem zaczerpnąć doradztwa z waszej strony.

Na wyburzanej ścianie jest przejście - zabezpieczone belkami jak na rysunku. Są to mocne belki drewniane.

Cegły sięgały na dość dużą wysokość (około 4 cegły ponad poziomem sufitu) po czym doszedłem do elementu - najprawdopodobniej betonowego zabezpieczonego folią. (nie mam pojęcia jaka grubość jest tego elementu - ani jaką pełni dokładnie funkcję)

Belki przedstawione na rysunku służyły do zabezpieczenia przejścia między pomieszczeniami. Jedna z tych belek łączy się z betonowym elementem - widocznym na rysunku. Pomiędzy belką, a betonowym elementem jest jeszcze drewniany bloczek nie łączony z innymi elementami konstrukcji.

Podczas planowania remontu oglądał to facet z działu technicznego spółdzielni mieszkaniowej - i powiedział, że nie ma przeciwwskazań do wyburzenia wszystkiego. ściana jest działowa. Mam też taką odpowiedź na piśmie. Jednak wiem też, że spółdzielnia nie ma praktycznie żadnej dokumentacji co do tej kamienicy - także równie dobrze mogli coś przeoczyć.

Zastanawiam się czy opisana belka nie stanowi podparcia dla tego elementu betonowego.

Przede wszystkim brakuje mi wiedzy w jaki sposób zabezpieczane są obciążenia w starym budownictwie i czy ten element betonowy może funkcjonowac samodzielnie.

Image1.jpg

Wczoraj zrobiłem zdjęcia jak to wygląda

To jest sama belka

20181114_180932.jpg

Tutaj lewa belka z bloczkiem -dalej element betonowy

20181114_180904.jpg

i tutaj prawa belka - która z elementem betonowym się nie łączy.

20181114_180916.jpg

Ja potrzebuję usunąć lewą.

Z poziomem nad sufitem przesadziłem - jest to wysokość około 3 cegieł - ale to bez znaczenia

20181114_180932.jpg