Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma fundamentów

shrek565

Recommended Posts

Witam

Na szybko przed zima rozpoczęli mi fundamenty, żeby przeleżały przez zimę.

Dziś byłem na budowie i się zdziwiłem, że izolacja pozioma fundamentu nie jest robiona na zrobionej ławie fundamentowej i na to kładzione są dopiero bloczki.

Panowie mi przekazali, że bloczków na wysokość będzie pięć warstw ( Grunt nie równy) i izolacje położą pomiędzy trzecim a czwartym bloczkiem bo gdzieś do wysokości trzeciego będzie i tak przysypane ziemią. Czy ktoś pomoże w tym temacie czy tak jest dobrze?

W zał zdjęcia :)

a1523f754ffe.jpg

77e13c9dce22.jpg

Zobacz jak to u mnie zostało zrobione:

Pomiędzy fundamentem a ławą fundamentową 40 cm szerokości gruba 40 cm szerokości guma.

20180423_085301.jpg

Później na 3 warstwie bloczków ta która wystaje już nad ziemie Tu zostało nam bloczków i zdecydowaliśmy że zamiast 1 szichty pustaków ceramicznych postawimy pozostałe bloczki.

20180528_131012.jpg

A tu kolejna 3 warstwa pomiędzy bloczkami a pustakami ceramicznymi (prawy dolny i górny róg ) podczas zalewania chudziaka

20180731_094513.jpg

Zapytaj ich jak będą ocieplać lawę fundamentową styropianem hydro... jak im się wydaje po co daje się tą szeroką folię?

EDIT: znalazłem lepszą fotę pokazującą 2 ostatnie górne warstwy izolacji poziomej.

20180731_094515.jpg