Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety tytan-cynk - przebarwienia po wykonaniu elewacji

Recommended Posts

Witam,

Dzisiaj na budowie skończyła u mnie ekipa od elewacji, niestety po zdjęciu folii z parapetów tytan-cynk ukazały sie białe wykwity (na zdjęciach). Wykonawca wmawia mi, że to "cynk przeżarł się przez blachę" i to wina materiału, zawsze tak się dzieje i nikt nie robi tego typu parapetów tylko stalowe albo aluminiowe.

Podejrzewamy, że te przebarwienia to dostanie się pod folię farby i chemii z putzu, prawdopodbnie odwinęli kawałek folii przy styropianie aby obrobić i tak to się tam dostało.

Czy ktoś spotkał się z takimi uszkodzeniami i jak sobie z nimi poradzić?

Dziekuje,

Wojciech

IMG-3487 (Large).jpg

IMG-3488 (Large).jpg

Widzę tu odpowiedzialność wykonawcy, bo:

- parapet z każdej blachy mocuje się tak, by blacha mogła "pracować" pod wpływem różnicy temperatury. dotyczy to zwłaszcza przy połączeniu ze ścianą (patrz zdjęcie)

parapet z blachy tytan-cynk rheinzink.jpg

- prace blacharskie planuje / wykonuje się na końcu (po zakończeniu prac z lekką-mokrą" czy malowaniu) - chyba, że się chcę bawić w zabezpieczenia, które zazwyczaj na budowie zawodzą

P.S. Ten parapet jest niestety już nie do uratowania :(

Dziwne, wykonawca od poczatku przyjął metodę obrobienia końców parapetu w styropianie, piance i putzu. Sam byłem przekonany o takim montażu, nawet czekaliśmy z elewacją kilka dni zanim parapety doszły na budowę.

Z odpowiedzi wynika, że parapety montuje się na sam koniec bez takiej obróbki. Wielka szkoda, że już tego nie odratujemy, chyba że być może są jakieś środki lakiernicze w sprayu co się do takiego materiału nadadzą?