Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zdolność kredytowa

Magda1719516386

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Bardzo proszę o poradę dotyczącą zakupu nieruchomości.

Mamy z partnerem upatrzone mieszkanie, 27.11.2018 odbędzie się ostatnia sprawa spadkowa, zakładamy, że wyrok będzie prawomocny pod koniec grudnia i wtedy możemy podpisać umowę.

Cena mieszkania wynosi 270tyś, dodatkowo potrzebujemy 60 tyś na remont. Kapitał jakim dysponujemy na wkład własny to 70tyś tak więc kwota kredytu wynosi 260.000.

A teraz kwestia najważniejsza jaka nas nurtuje dotycząca uzyskania kredytu.

Oboje 33 lata

Otóż ja:

umowa na czas nieokreślony, zatrudnienie ponad 4 lata, zarobki 3000netto - ja mam obciążenie kredytem hipotecznym na 110tyś, rata 550zł.

Partner:

Bez obciążeń.

Aktualnie Policjant zarobki ok 3000netto, jednak tu się sytuacja komplikuje, gdyż ok. 15.01.2019 będzie on przechodził do wojska, czyli moment kiedy będzie czas podpisania umowy przedwstępnej i finalizowania transakcji i pewnie będzie już od miesiąca na wypowiedzeniu w policji.

W wojsku od razu będzie to żołnierz zawodowy, więc umowa na czas nieokreślony. Zarobki ok. 5000 netto, jednak nie wiem czy wszystko będzie wliczane do dochodu (mieszkaniówka, wysługa, dodatki itp.) i bezpiecznie przyjmijmy, że nadal to jest 3000-3500 netto.

Czy są jakiekolwiek szanse, aby w tym czasie uzyskać kredyt? Można to jakoś obejść?

Oczywiście będziemy próbowali się porozumieć z kobietą, aby to przetrzymać te wymagane 3 miesiące, ale jeżeli będzie nie ugięta to coś możemy z tym zrobić?

W trakcie wypowiedzenia dochód nie będzie wzięty pod uwagę, nawet jeśli będzie już promesa z wojska czy też nawet podpisany kontrakt. W tym okresie zdolności kredytowej zdecydowanie nie będzie. Dochód z kontraktu w wojsku może być wzięty pod uwagę najwcześniej po pierwszym miesiącu obowiązywania, przy czym będzie to się wiązało z bardzo ograniczonym polem manewru (raptem jeden bank). Większe możliwości pojawią się po 3 miesiącach obowiązywania kontraktu. Składniki wynagrodzenia takie jak mundurówka nie są brane pod uwagę. 2 lub 3 banki pod uwagę wezmą świadczenie z AMW.

Wyjściem może być ewentualnie dołączenie kogoś do kredytu.

Witam Panie Łukaszu,

Dziękuję za odpowiedź.

A jeżeli założymy, że jest to 1 bank to jaki i na jakich warunkach?

Druga kwestia jeżeli uda mi się to wszystko zgrać i zamknę mój kredyt hipoteczny do tego czasu to jak by wyglądała ta sytuacja? Wtedy też z automatu potrzebne będzie 170tyś kredytu. dodam jednak, że kredyt mimo wszystko chcemy brać razem i razem być wpisani w akt notarialny.