Magda1719516386 14.11.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Witam serdecznie, Bardzo proszę o poradę dotyczącą zakupu nieruchomości.Mamy z partnerem upatrzone mieszkanie, 27.11.2018 odbędzie się ostatnia sprawa spadkowa, zakładamy, że wyrok będzie prawomocny pod koniec grudnia i wtedy możemy podpisać umowę.Cena mieszkania wynosi 270tyś, dodatkowo potrzebujemy 60 tyś na remont. Kapitał jakim dysponujemy na wkład własny to 70tyś tak więc kwota kredytu wynosi 260.000. A teraz kwestia najważniejsza jaka nas nurtuje dotycząca uzyskania kredytu.Oboje 33 lataOtóż ja:umowa na czas nieokreślony, zatrudnienie ponad 4 lata, zarobki 3000netto - ja mam obciążenie kredytem hipotecznym na 110tyś, rata 550zł. Partner:Bez obciążeń.Aktualnie Policjant zarobki ok 3000netto, jednak tu się sytuacja komplikuje, gdyż ok. 15.01.2019 będzie on przechodził do wojska, czyli moment kiedy będzie czas podpisania umowy przedwstępnej i finalizowania transakcji i pewnie będzie już od miesiąca na wypowiedzeniu w policji.W wojsku od razu będzie to żołnierz zawodowy, więc umowa na czas nieokreślony. Zarobki ok. 5000 netto, jednak nie wiem czy wszystko będzie wliczane do dochodu (mieszkaniówka, wysługa, dodatki itp.) i bezpiecznie przyjmijmy, że nadal to jest 3000-3500 netto.Czy są jakiekolwiek szanse, aby w tym czasie uzyskać kredyt? Można to jakoś obejść?Oczywiście będziemy próbowali się porozumieć z kobietą, aby to przetrzymać te wymagane 3 miesiące, ale jeżeli będzie nie ugięta to coś możemy z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 14.11.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 W trakcie wypowiedzenia dochód nie będzie wzięty pod uwagę, nawet jeśli będzie już promesa z wojska czy też nawet podpisany kontrakt. W tym okresie zdolności kredytowej zdecydowanie nie będzie. Dochód z kontraktu w wojsku może być wzięty pod uwagę najwcześniej po pierwszym miesiącu obowiązywania, przy czym będzie to się wiązało z bardzo ograniczonym polem manewru (raptem jeden bank). Większe możliwości pojawią się po 3 miesiącach obowiązywania kontraktu. Składniki wynagrodzenia takie jak mundurówka nie są brane pod uwagę. 2 lub 3 banki pod uwagę wezmą świadczenie z AMW. Wyjściem może być ewentualnie dołączenie kogoś do kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda1719516386 14.11.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Witam Panie Łukaszu,Dziękuję za odpowiedź.A jeżeli założymy, że jest to 1 bank to jaki i na jakich warunkach?Druga kwestia jeżeli uda mi się to wszystko zgrać i zamknę mój kredyt hipoteczny do tego czasu to jak by wyglądała ta sytuacja? Wtedy też z automatu potrzebne będzie 170tyś kredytu. dodam jednak, że kredyt mimo wszystko chcemy brać razem i razem być wpisani w akt notarialny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 15.11.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Symulacje mogę wysłać ewentualnie na maila. Trochę się zgubiłem jeśli chodzi o kwotę kredytu - ma to być 260k czy 170k? Jeżeli 170k, to przy braku obciążeń kredytowych zdolność mogłaby się znaleźć na taką kwotę (trzeba byłoby to dokładnie policzyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts