mih77 15.11.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Dzień dobry Jestem na etapie poszukiwania architekta choć w zasadzie już trafiłam na jednego, którego projekty mi się podobają. Jest on jednak dość drogi. Przysłał mi swoją ofertę i chciałabym Was prosić o jej analizę, szczególnie tego co powinno być w cenie, a co nie i jakie to może dodatkowo wygenerować koszty. Może jakieś wskazówki co do uzupełnienia szczegółów? Czy jest gdzieś miejsce, w którym można znaleźć przykładowe wyceny pracy architektów? Niestety wyszukiwarka listy płac na Forum nie działa (błąd 404).Dom 200m2 w Warszawie. Architekt też jest z Warszawy. Dom jest w bryle w miarę prosty, dach dwuspadowy, poddasze użytkowe, piwnica pod częścią domu. Będę wdzięczna za wskazówki. Zakres opracowania:I.Koncepcja architektoniczna uwzględniająca wytyczne miejscowego planu zagospodarowaniaprzestrzennego oraz wymogi i styl preferowany przez Inwestora,Projekt budowlany (PB):II.A. Projekt zagospodarowania terenu działki Inwestora: Opis techniczny, bilans terenu, dokumenty formalno-prawne;Lokalizacja obiektów oraz małej architektury;Układ komunikacji: dojazd, dojścia, parkingi;Układ istniejącej i projektowanej zieleni;Przyłącza instalacyjne;B. Projekt architektoniczno–budowlany:1. Architektura obiektu;2. Rozwiązania funkcjonalno–przestrzenne uwzględniające wymagania Inwestora;3. Wizualizacje 3D:wykonanie widoków 3D wyglądu bryły budynku;linijka Słońca – analiza nasłonecznienia domu;4. Projekty branżowe:a) PB konstrukcji – obliczenia statyczne, schematy układu konstrukcyjnego budynku;b) PW konstrukcji – rysunki wykonawcze na budowę;c) PB instalacji sanitarnych wodno-kanalizacyjnych (dostosowane do indywidualnej koncepcjiwnętrz);d) obliczenia zapotrzebowania na wodę i zrzut ścieków;e) schematy prowadzenia instalacji wodociągowych i kanalizacyjnych;f) PB instalacji sanitarnych centralnego ogrzewania i kotłowni: obliczenia bilansu cieplnego,dobór grzejników (dostosowane już do indywidualnej koncepcji wnętrz);g) schematy prowadzenia instalacji centralnego ogrzewania;h) PB instalacji wentylacji mechanicznej i rekuperacji;i) schematy prowadzenia kanałów wentylacyjnych, kominów dymowych i spalinowych;j) instalacje elektryczne - schematy przedstawiające oświetlenie podstawowe oraz gniazdawtykowe zasilające i teletechniczne (dostosowane już do indywidualnej koncepcji wnętrz) ; Powyższa oferta nie zawiera: badania geotechnicznego gruntu, mapy do celów projektowych,uzyskania warunków technicznych dostawy mediów, projektu drogowego, projektów przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/242937-oferta-architekta-pro%C5%9Bba-o-analiz%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts