poised 15.11.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Pianka PIR (płyty) VS wełna mineralnaOcieplenie poddasza użytkowego. Co, Waszym zdaniem i doświadczeniem, jest lepsze i zdaje egzamin na dłuższy czas?Jak jest z izolacją obu materiałów?W projekcie (półki co) mam 30 cm wełny (U=0,039) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.11.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Użytkowe właściwości: PIR tak, wełna nie, cena: pir nie, wełna tak, trwałość: pir tak, wełna tak. PIR jest za drogi i tyle, wełna zjeżdża, chłonie wodę, ale jej cena przystępną jest. PIR stosuje się tam gdzie brak jest miejsca tzn tam gdzie zależy nam na cieńszej izolacji i jak nie patrzysz na złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 15.11.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Dorzucam moje 4 punkty: - z wełną część warstwy umieszczasz pomiędzy krokwi, z PIRem tego nie zrobisz (bo przepłąciśż i z racji większej 'izolacyjności' PIR grubszą warstwę musiśż dać pod lub nad krokwiami, bo inaczej przepłacasz za 2gą warstwę. A to 0,3 m*lambdaPIR 0,022/ lambda WEŁNA 0,039= 17 cm PIRu - PIR jedną z głównych zalet to TWARDOŚĆ. kontra twarda droższa wełna na płaskim dachu się opłąca, no i mniejsza objętość (obciążenie) dużych dachów (liczone na tony i pełne ciężarówki). Na prywatnym dachu raczej nieopłacalne; - obcinki PIR wyrzucasz, z wełną je wykorzystasz bardziej; - wełna 'oddycha' ws migracji pary wodnej, PIR raczej przegrodą dla pary (trochę zależy od typu okładki, folia lub tektura), no to w miejscach łączenia płyt PIR może być nieciekawie... Moim zdaniem, PIR jest 'przemysłową' izolacją (centrum logistyczny, farma drobiu), na dachy skośne jego stosowanie - to jakiś żart marketingowców Weź porządną wełne skalną o półkę wyższą (a zatym lambdę 0,035...0,037, no i nie będzię opadać na przestrzeni lat). Moim skromnym zdaniem, powtórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 15.11.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Użytkowe właściwości: PIR tak, wełna nie, cena: pir nie, wełna tak, trwałość: pir tak, wełna tak. PIR jest za drogi i tyle, wełna zjeżdża, chłonie wodę, ale jej cena przystępną jest. PIR stosuje się tam gdzie brak jest miejsca tzn tam gdzie zależy nam na cieńszej izolacji i jak nie patrzysz na złotówki. Nie zgodzę się z 'użytkowe właściwości'. Bo to tylko pod kontem zastosowania, na dachu skośnym raczej PIR - z trudem, wełna - tak, z uwagą na rodzaj. Bo wełna a wełna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.11.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Łączenie płyt PIR z okładziną z alu. można uszczelnić taśmą alu. z klejem butylowym.W wełnie (Adam by napisał w wacie:lol2:) zagnieżdżą się kuny, a one grzeczne nie są.PIR-u gryzonie nie jedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 15.11.2018 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 zwierzęta nie lubią PIR - to jest na duży plus Ktoś się orientuje jak wychodzi cenowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.11.2018 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ktoś się orientuje jak wychodzi cenowo... Jest w Polsce kilku producentów płyt PIR. Zapytaj o cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 16.11.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Cenowo jest kosmos, ale chcesz ocieplać skosy płytami PIR? Między krokwie ich na pewno nie dasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 17.11.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Łączenie płyt PIR z okładziną z alu. można uszczelnić taśmą alu. z klejem butylowym. W wełnie (Adam by napisał w wacie:lol2:) zagnieżdżą się kuny, a one grzeczne nie są. PIR-u gryzonie nie jedzą. W ścenariusząch jest pojęcie 'Deus ex machina'. Tu, widzę, kuny tę rolę pełnią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluch11 18.11.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 A co myślicie, aby zastosować pomiędzy krokwie 15cm wełny, a pod krokwie 10cm płyty PIR i na to płyty karton-gips? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Favor 18.11.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Jeśli masz dach dwuspadowy, a cena płyty pir nie jest dla Ciebie zabójcza to możesz w to iść. Dość ciężki temat do wykonania, łatwo zepsuć, a i musisz przemyśleć jeszcze fakt że nie jest to materiał o dobrych parametrach akustycznych. Na bądź pod krokwie, wentylacja mechaniczna (wg. mnie obowiązek, ponieważ paroprzepuszczalność płyty jest praktycznie żadna nawet w innej okładzinie niż aluminium) i napewno zasotsowałbym jeszcze izolację z piany/wełny pomiędzy krokwie - uszczelnienie wszystkich zakamarków oraz akustyka. Ogólnie to patrząc przeglądowo na oba materiały poszedłbym wa piane PUR. Szkodniki, szczelność, trwałość, cena wszystko na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 18.11.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 ja robiłem pir między krokwie i potem pod krokwie sam, raczej nikt nie będzie się tak bawił, wszystkie łączenia zapiankowane i zaklejone taśmą al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluch11 18.11.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 ja robiłem pir między krokwie i potem pod krokwie sam, raczej nikt nie będzie się tak bawił, wszystkie łączenia zapiankowane i zaklejone taśmą al[ATTACH=CONFIG]422010[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]422011[/ATTACH] Jaką grubość dawałeś pomiędzy krokwie a jaką pod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.11.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 ja robiłem pir między krokwie i potem pod krokwie sam, raczej nikt nie będzie się tak bawił, wszystkie łączenia zapiankowane i zaklejone taśmą al[ATTACH=CONFIG]422010[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]422011[/ATTACH] Piękna robota:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 18.11.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 ja robiłem pir między krokwie i potem pod krokwie sam, raczej nikt nie będzie się tak bawił, wszystkie łączenia zapiankowane i zaklejone taśmą al[ATTACH=CONFIG]422010[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]422011[/ATTACH] Tak z ciekawości. Jak to dalej wykończyłeś? Przykręcałeś płyty GK długimi wkrętami, czy dawałeś na płytę najpierw jakieś profile? Nie miałeś problemów z krzywizną dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 18.11.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 10cm miedzy korkwie i 10cm pod znalazłem dostawcę który handlował 2 gatunkiem więc cena przyzwoita, czasem grubość+-5mm, czasem wykruszony zamek, lekkie wgniecenia dlatego się na to zdecydowałem jakbym miał kupić po cenie handlowej nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 18.11.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 (edytowane) tam gdzie były krokwie przyszły łaty drewniane montowane takimi ciesielskimi wkrętami chyba 200mm i do tego montowane uchwyty pod GK Edytowane 18 Listopada 2018 przez ironsmith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgk 04.12.2019 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Mnie korci PIR jako ocieplenie nakrokwiowe, tylko między krokwie wełna (niepalność), tylko jak z trwałością? Widziałem leżące od blisko roku na dachu opakowania styropianu ekstrufowanego, wełny na elewację i PIR. Styropian jak nowy, na wełnie (tam gdzie nie bylo czarnej okładziny) deszcze uklepały cienki kożuch a na PIR tam gdzie nie był zawinięty w folię pod wpływem UV i/lub powietrza powierzchnia zamieniła się w żółty proszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.12.2019 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Jest sprzedawca płyt pit z odzysku. Na allegro. Cena jakieś 1/3 jak za nowe. Ja kupiłem tego 15m3 na swój płaski dach. A resztki świetnie przydały się podczas budowy do różnych uszczelnia progów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.12.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Pianka PIR (płyty) VS wełna mineralna Ocieplenie poddasza użytkowego. Co, Waszym zdaniem i doświadczeniem, jest lepsze i zdaje egzamin na dłuższy czas? Jak jest z izolacją obu materiałów? W projekcie (półki co) mam 30 cm wełny (U=0,039) Kluczowe pytanie którego NIKT nie zadał: jaki będzie system wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts