Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty PIR vs Wełna mineralna

poised

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Użytkowe właściwości: PIR tak, wełna nie, cena: pir nie, wełna tak, trwałość: pir tak, wełna tak. PIR jest za drogi i tyle, wełna zjeżdża, chłonie wodę, ale jej cena przystępną jest. PIR stosuje się tam gdzie brak jest miejsca tzn tam gdzie zależy nam na cieńszej izolacji i jak nie patrzysz na złotówki.

Dorzucam moje 4 punkty:

- z wełną część warstwy umieszczasz pomiędzy krokwi, z PIRem tego nie zrobisz (bo przepłąciśż i z racji większej 'izolacyjności' PIR grubszą warstwę musiśż dać pod lub nad krokwiami, bo inaczej przepłacasz za 2gą warstwę. A to 0,3 m*lambdaPIR 0,022/ lambda WEŁNA 0,039= 17 cm PIRu

- PIR jedną z głównych zalet to TWARDOŚĆ. kontra twarda droższa wełna na płaskim dachu się opłąca, no i mniejsza objętość (obciążenie) dużych dachów (liczone na tony i pełne ciężarówki). Na prywatnym dachu raczej nieopłacalne;

- obcinki PIR wyrzucasz, z wełną je wykorzystasz bardziej;

- wełna 'oddycha' ws migracji pary wodnej, PIR raczej przegrodą dla pary (trochę zależy od typu okładki, folia lub tektura), no to w miejscach łączenia płyt PIR może być nieciekawie...

Moim zdaniem, PIR jest 'przemysłową' izolacją (centrum logistyczny, farma drobiu), na dachy skośne jego stosowanie - to jakiś żart marketingowców :( Weź porządną wełne skalną o półkę wyższą (a zatym lambdę 0,035...0,037, no i nie będzię opadać na przestrzeni lat). Moim skromnym zdaniem, powtórze.

Użytkowe właściwości: PIR tak, wełna nie, cena: pir nie, wełna tak, trwałość: pir tak, wełna tak. PIR jest za drogi i tyle, wełna zjeżdża, chłonie wodę, ale jej cena przystępną jest. PIR stosuje się tam gdzie brak jest miejsca tzn tam gdzie zależy nam na cieńszej izolacji i jak nie patrzysz na złotówki.

Nie zgodzę się z 'użytkowe właściwości'. Bo to tylko pod kontem zastosowania, na dachu skośnym raczej PIR - z trudem, wełna - tak, z uwagą na rodzaj.

Bo wełna a wełna...

Łączenie płyt PIR z okładziną z alu. można uszczelnić taśmą alu. z klejem butylowym.

W wełnie (Adam by napisał w wacie:lol2:) zagnieżdżą się kuny, a one grzeczne nie są.

PIR-u gryzonie nie jedzą.

W ścenariusząch jest pojęcie 'Deus ex machina'. Tu, widzę, kuny tę rolę pełnią... :-)

Jeśli masz dach dwuspadowy, a cena płyty pir nie jest dla Ciebie zabójcza to możesz w to iść. Dość ciężki temat do wykonania, łatwo zepsuć, a i musisz przemyśleć jeszcze fakt że nie jest to materiał o dobrych parametrach akustycznych.

Na bądź pod krokwie, wentylacja mechaniczna (wg. mnie obowiązek, ponieważ paroprzepuszczalność płyty jest praktycznie żadna nawet w innej okładzinie niż aluminium) i napewno zasotsowałbym jeszcze izolację z piany/wełny pomiędzy krokwie - uszczelnienie wszystkich zakamarków oraz akustyka.

Ogólnie to patrząc przeglądowo na oba materiały poszedłbym wa piane PUR. Szkodniki, szczelność, trwałość, cena wszystko na plus :cool:

ja robiłem pir między krokwie i potem pod krokwie sam, raczej nikt nie będzie się tak bawił, wszystkie łączenia zapiankowane i zaklejone taśmą al[ATTACH=CONFIG]422010[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]422011[/ATTACH]

Tak z ciekawości. Jak to dalej wykończyłeś? Przykręcałeś płyty GK długimi wkrętami, czy dawałeś na płytę najpierw jakieś profile? Nie miałeś problemów z krzywizną dachu?

• 1 year później...

Mnie korci PIR jako ocieplenie nakrokwiowe, tylko między krokwie wełna (niepalność), tylko jak z trwałością?

Widziałem leżące od blisko roku na dachu opakowania styropianu ekstrufowanego, wełny na elewację i PIR. Styropian jak nowy, na wełnie (tam gdzie nie bylo czarnej okładziny) deszcze uklepały cienki kożuch a na PIR tam gdzie nie był zawinięty w folię pod wpływem UV i/lub powietrza powierzchnia zamieniła się w żółty proszek.

Pianka PIR (płyty) VS wełna mineralna

Ocieplenie poddasza użytkowego. Co, Waszym zdaniem i doświadczeniem, jest lepsze i zdaje egzamin na dłuższy czas?

Jak jest z izolacją obu materiałów?

W projekcie (półki co) mam 30 cm wełny (U=0,039)

Kluczowe pytanie którego NIKT nie zadał: jaki będzie system wentylacji?