Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty PIR vs Wełna mineralna

poised

Recommended Posts

Zrobisz to bez paroizolacji podkrokwiowo, prawda?

Masz tam jakiś strych ? Jeżeli tak, to jak widzisz odseparowanie strychu od dołu? Wełnę na/między jętki/kleszcze ?

Jestem na etapie podjęcia decyzji, i właśnie mam dylemat. Więźby absolutnie nie można z obu stron szczelnie zamykać, podobnie wełny

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Panowie, proszę się nie śmiać - na forum weszła kobieta. :rolleyes:

Odziedziczyłam po pradziadkach pół bliźniaka i tak sobie powoli w nim dziobię. Niestety, żadnego męskiego wsparcia, więc uczę się na własnych błędach, radach "fachowców" i sama muszę się wdrożyć w każdy temat, zanim coś ruszę, żeby mnie nie zrobili w ch.

Domek parter (ok 54m2) + poddasze użytkowe + podpiwniczona 1/2 domu.

Zakończyłam wymianę dachu i elewację. Teraz przyszedł czas na docieplenie środka, tj. poddasza + c.o.

I tu się zaczyna moja edukacja w temacie - co pod dach? Aktualnie wygląda to tak:

krokwie + mebrana + kontrłaty + łaty + dachówka ceramiczna. Ale co pod spód? Na chwilę obecną widzę po prostu krokwie i mebranę.

Wiedziałam, że jest wata i pianka PUR. Teraz kolega wspomniał coś o tych płytach PIR. Znalazłam Wasz wątek i rozważam watę między krokwie i na to PIR + k-g. Tylko jakie to powinno być wtedy grube? I o czym pamiętać?

• 1 month później...

moim zdaniem płyta PIR nie ma sensu. Jest to bardzo dobry ale drogi materiał i najlepiej układać go warstwą ciągła na poszyciu dachu a nie miedzy krokwie.

Pozostaje wybór między pianka natryskiwana a wełną. Nie wiem czy można natryskiwać pianke PU na membranę. Piankę dobrze dać jak ma się skomplikowane kształty typu lukarny. Jak kształt dachu jest w miarę prosty to chyba można zastosować wełnę.

• 1 month później...

Witam,

A co myślicie o takim układzie. Poważnie rozważam płytę PIR, szczególnie ze względu na zaoszczędzenie miejsca

Płyta na krokwiowo a miedzy wełna

od strony zewnętrznej

dachówka

łaty i kontrłaty

folia

płyta PIR 10 cm

deskowanie

folia

Wełna 15 cm (grubość krokwi 16 )

płyta KG

Co ważne wentylacja mechaniczna na poddaszu (pytanie czy na nieogrzewanym stryszku też montować )

• 2 weeks później...
Panowie, proszę się nie śmiać - na forum weszła kobieta. :rolleyes:

Odziedziczyłam po pradziadkach pół bliźniaka i tak sobie powoli w nim dziobię. Niestety, żadnego męskiego wsparcia, więc uczę się na własnych błędach, radach "fachowców" i sama muszę się wdrożyć w każdy temat, zanim coś ruszę, żeby mnie nie zrobili w ch.

Domek parter (ok 54m2) + poddasze użytkowe + podpiwniczona 1/2 domu.

Zakończyłam wymianę dachu i elewację. Teraz przyszedł czas na docieplenie środka, tj. poddasza + c.o.

I tu się zaczyna moja edukacja w temacie - co pod dach? Aktualnie wygląda to tak:

krokwie + mebrana + kontrłaty + łaty + dachówka ceramiczna. Ale co pod spód? Na chwilę obecną widzę po prostu krokwie i mebranę.

Wiedziałam, że jest wata i pianka PUR. Teraz kolega wspomniał coś o tych płytach PIR. Znalazłam Wasz wątek i rozważam watę między krokwie i na to PIR + k-g. Tylko jakie to powinno być wtedy grube? I o czym pamiętać?

Ułóz dwa razy wełnę zarówno między jak i pod krokwiami. Zastosowanie 25-30cm izolacji pozowli na spełnienie wymogów Warunków Technicznych i zapewnienie energooszczednego standardu przegrodzie. Wełnę sugerowałbym skalną najlepiej o wpsółczynniku lambda 0,035 W/mK