HRBJ 12.01.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Zrobisz to bez paroizolacji podkrokwiowo, prawda?Masz tam jakiś strych ? Jeżeli tak, to jak widzisz odseparowanie strychu od dołu? Wełnę na/między jętki/kleszcze ? Jestem na etapie podjęcia decyzji, i właśnie mam dylemat. Więźby absolutnie nie można z obu stron szczelnie zamykać, podobnie wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 26.06.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Czy można ocieplić nakrokwiowo poddasze tylko płytą PIR tak by nie dawać już wełny czy czegokolwiek między krokwie? Chcialbym je mieć widoczne i mam lekką awersję do kartongipsu? Dach odeskowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tonia24 14.09.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Panowie, proszę się nie śmiać - na forum weszła kobieta. Odziedziczyłam po pradziadkach pół bliźniaka i tak sobie powoli w nim dziobię. Niestety, żadnego męskiego wsparcia, więc uczę się na własnych błędach, radach "fachowców" i sama muszę się wdrożyć w każdy temat, zanim coś ruszę, żeby mnie nie zrobili w ch. Domek parter (ok 54m2) + poddasze użytkowe + podpiwniczona 1/2 domu. Zakończyłam wymianę dachu i elewację. Teraz przyszedł czas na docieplenie środka, tj. poddasza + c.o. I tu się zaczyna moja edukacja w temacie - co pod dach? Aktualnie wygląda to tak: krokwie + mebrana + kontrłaty + łaty + dachówka ceramiczna. Ale co pod spód? Na chwilę obecną widzę po prostu krokwie i mebranę. Wiedziałam, że jest wata i pianka PUR. Teraz kolega wspomniał coś o tych płytach PIR. Znalazłam Wasz wątek i rozważam watę między krokwie i na to PIR + k-g. Tylko jakie to powinno być wtedy grube? I o czym pamiętać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 27.10.2022 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 moim zdaniem płyta PIR nie ma sensu. Jest to bardzo dobry ale drogi materiał i najlepiej układać go warstwą ciągła na poszyciu dachu a nie miedzy krokwie.Pozostaje wybór między pianka natryskiwana a wełną. Nie wiem czy można natryskiwać pianke PU na membranę. Piankę dobrze dać jak ma się skomplikowane kształty typu lukarny. Jak kształt dachu jest w miarę prosty to chyba można zastosować wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaschels 06.12.2022 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Witam, A co myślicie o takim układzie. Poważnie rozważam płytę PIR, szczególnie ze względu na zaoszczędzenie miejsca Płyta na krokwiowo a miedzy wełna od strony zewnętrznejdachówkałaty i kontrłaty folia płyta PIR 10 cm deskowanie folia Wełna 15 cm (grubość krokwi 16 )płyta KG Co ważne wentylacja mechaniczna na poddaszu (pytanie czy na nieogrzewanym stryszku też montować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.12.2022 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Panowie, proszę się nie śmiać - na forum weszła kobieta. Odziedziczyłam po pradziadkach pół bliźniaka i tak sobie powoli w nim dziobię. Niestety, żadnego męskiego wsparcia, więc uczę się na własnych błędach, radach "fachowców" i sama muszę się wdrożyć w każdy temat, zanim coś ruszę, żeby mnie nie zrobili w ch. Domek parter (ok 54m2) + poddasze użytkowe + podpiwniczona 1/2 domu. Zakończyłam wymianę dachu i elewację. Teraz przyszedł czas na docieplenie środka, tj. poddasza + c.o. I tu się zaczyna moja edukacja w temacie - co pod dach? Aktualnie wygląda to tak: krokwie + mebrana + kontrłaty + łaty + dachówka ceramiczna. Ale co pod spód? Na chwilę obecną widzę po prostu krokwie i mebranę. Wiedziałam, że jest wata i pianka PUR. Teraz kolega wspomniał coś o tych płytach PIR. Znalazłam Wasz wątek i rozważam watę między krokwie i na to PIR + k-g. Tylko jakie to powinno być wtedy grube? I o czym pamiętać? Ułóz dwa razy wełnę zarówno między jak i pod krokwiami. Zastosowanie 25-30cm izolacji pozowli na spełnienie wymogów Warunków Technicznych i zapewnienie energooszczednego standardu przegrodzie. Wełnę sugerowałbym skalną najlepiej o wpsółczynniku lambda 0,035 W/mK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts