bodega 15.11.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Witam Brakuje mi długosci murłaty w projekcie , na jakiej podstawie wyliczyc ich długość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 15.11.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Długość wylicza konstruktor. Ich wymiary powinny być podane w wykazie więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 15.11.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Na podstawie projektu. Wszystko podane tylko dobrze szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.11.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 ma podstawie długości muru... bo mur... łate przykręca się do muru na którym leży ale jak koledzy piszą masz w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodega 15.11.2018 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 W zestawieniu więżby podane jest tylko calkowita długosć murłaty 63 m , według długości muru ok tylko przy lukarnie jest to bardziej skomplikowane (zwłaszcza dla mnie) czyli zamówić jak najdłuzsze i zostawić to cieśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.11.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Nie masz w projekcie rysunku konstrukcji dachu? Podejrzewam że masz - wrzuć zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.11.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 W zestawieniu więżby podane jest tylko calkowita długosć murłaty 63 m , według długości muru ok tylko przy lukarnie jest to bardziej skomplikowane (zwłaszcza dla mnie) czyli zamówić jak najdłuzsze i zostawić to cieśli Ogólnie zostawić to cieśli. Za co mu będziesz płacił skoro Ty martwisz się ile kloców na murłatę przywieźć ? To nie jest Twoja rola w tym temacie. Pokaż mu rzut dachu, rzut więźby i zgodnie z tym o czym chwalą się forumowi wykonawcy dachów - niech fachowiec weźmie się za to co umie naj. Co za czasy, pamiętam jak mój dziadek robił dachy ileś lat temu (dawno) to sam kupował drewno, sam strugał, sam konserwował, sam układał, właściciel nie musiał się o to martwić bo to w gestii dziadka było żeby dach był dobrze wykonany. Dziś wykonawcy składają jak z klocków cały dach i marudzą jeszcze że murłaty czy krokwie są krzywo ułożone ... a sam se przyjdź i poukładaj 10 kubików więźby i nie marudź pod nosem Inwestorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodega 16.11.2018 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 próbuję wrzucić zdjecie ale sie nie mieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 17.11.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Najlepiej uzgodnic z cieslą, który to będzie wykonywał konstr. dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 17.11.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Gdzie się składa z klocków lego ??? Składają te firmy które zainwestowały w sprzęt kilkaset tysięcy i mogą wycinać na bazie.(głównie tartaki ) Sęk w tym że nasi "mądrzy" projektanci są tak nieoduczeni że nie potrafią wyliczyć nawet odcinków murłaty. Co kolego powiesz na to ?? Jak tu z was się nie śmiać że zwykły cieśla po "podstawówce" ma robić za was robotę? On za ten projekt kasę wziął to niech go dokończy. Dobrze że nie podał np Krokwie 8x18 - 323mb )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 17.11.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Kolega Kemtox jak zwykle szydzi z ludzi zajmujących sie rzemiosłem nie tylko dachowym. Udziela równiez się na innych tematach. Mniemam, że ma alergię pourazową po wybudowaniu własnego domu i tak mu pozostało.Natomiast w temacie wyliczenia dług. murłat to jeśli miał bym yć cieślą, któremu projektujący inżynier wyliczy murłaty , To wolę sam to zrobić. Dlaczego? Odpowiedzcie sobie z własnego doswiadczenia.A może dam taki przykład.Pewien kierownik budowy buduje dom dla siebie. Wiec wiedząc jak ważne jest mieć suche drewno na dach zakupił je dużo wczesniej niz znalazł wykonawcę na dach.Wziął projekt .Miał tabelke. W tabelce elementy, pod tabelką...do podanych wymiarów dodać 30 cm zapasu.Wyciął tak dokładnie jak napisano.Okazało się że wymiary w tabelce to wymiary w osiach.Wez taką narożną 14x24 dług 980 wymiar rzeczywisty to wymiar w osi plus ścięcie pionowe na okapie min 15 cm, skos w kalenicy ,dla szerokiej krokwi to tez blisko 10 cm.Czyli 25 cm ponad wymiar w tabelce.Podczas rozmowy juz dawno po wycięciu drewna, wielce się kierownik zdziwił że tak sprawa wygląda. A chciałby jeszcze okap moze wydłużyc kilka cm. Bo tak wychodzi z rozstawu dachówek. Przeciez uciął z zapasem 30 cm Edytowane 17 Listopada 2018 przez młotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.11.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Kolega Kemtox jak zwykle szydzi z ludzi zajmujących sie rzemiosłem nie tylko dachowym. Udziela równiez się na innych tematach. Mniemam, że ma alergię pourazową po wybudowaniu własnego domu i tak mu pozostało Nie szydzę, ale oceniam. Alergię mam bo się jej nabawiłem stykając się z partactwem. Udzielam się w innych tematach owszem jestem czarną stroną budowy. Żeby Inwestor na forum musiał pytać o takie rzeczy jak wymiary murłaty i ich ilość ... to wstyd zarówno dla projektanta, jak i Wykonawcy i Kierownika Budowy i pewnie jeszcze kilku innych którzy biorą w tym udział. Dlatego piszę w takich tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.11.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Gdzie się składa z klocków lego ??? No a jak to nazwać ? Na rynku dostępne jest wszystko, od a do z, dachówki z zamkami wycięciami, taśmy, kleje, uszczelnienia, spinki, łączniki, blachy, kształtki, można rzec że to już nie jest rzemiosło a składanie. Owszem trzeba coś dociąć, przyciąć. U mnie najpoważniejszą sprawą był kąt dachu - i tak sprawa trafiła do mnie i musiałem znaleźć rozwiązanie, Wykonawca zrobił. Więźba trafia na miejsce docięta na wymiar .. trzeba ją wtargać na dach i poskręcać i obrobić na gotowo. Jedynie obróbki blacharskie tutaj można rzec że trzeba to jakoś umieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodega 19.11.2018 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 zadałem to pytanie ze wzgłedu na to że facet który bedzie budował mi dom zaproponowal wykonanie więżby (posiada trak)kiedy oświadczyłem że więżbę załatwie sam strzelił focha i powiedział że mam mieć wszystko on mi w tym nie pomoże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.11.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 strzelił focha i powiedział że mam mieć wszystko on mi w tym nie pomoże ... Bardzo profesjonalnie, nie ma co. Taki mamy rynek, Wykonawcy mają gdzieś Inwestora bo Inwestorów jest do wyboru do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 19.11.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Jak inwestycji jest dużo to gospodarka rusza z kopyta.To chyba dobrze.....?Czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.11.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 ...kiedy oświadczyłem że więżbę załatwie sam strzelił focha i powiedział że mam mieć wszystko on mi w tym nie pomoże ... A czego oczekiwałeś, że będzie siedział i wyliczał długości? Skoro decydujesz się coś załatwić sam no to próbuj. W projekcie jest wszystko jak na dłoni ale trzeba mieć choć trochę doświadczenie aby wiedzieć gdzie i ile dołożyć. Przy dłuższych elementach murłaty łączy się na wieńcu. A w jakim celu chcesz sam załatwiać więźbę? Czy uważasz, że załatwisz taniej? A może bez kwitu i bez certyfikatu? Ciekawe czy kierownik pozwoli na wbudowanie takiej więźby? Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.11.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 ...Na rynku dostępne jest wszystko, od a do z, dachówki z zamkami wycięciami, taśmy, kleje, uszczelnienia, spinki, łączniki, blachy, kształtki, można rzec że to już nie jest rzemiosło a składanie.... Z całym szacunkiem, ale piszesz bzdury. To niby na czym ma polegać rzemiosło? To dekarz sam ma wykonywać dachówki czy akcesoria? Skoro jak twierdzisz wszystko jest gotowe tylko złożyć, to czemu sam nie wykonałeś dachu? Aby poprawnie wykonać dach potrzeba wiedzy i przynajmniej kilku lat doświadczeń. Podobnie jest w innych branżach np. hydraulik ma przecież wszystko, wystarczy tylko poskładać, że o elektryku już nie wspomnę, przecież wystarczy tylko porozprowadzać kable. No to jakie to rzemiosło? W ten sposób można marginalizować każdy zawód. Życzę więcej zrozumienia dla ciężkiej i odpowiedzialnej pracy na budowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.11.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Z całym szacunkiem, ale piszesz bzdury. To niby na czym ma polegać rzemiosło? To dekarz sam ma wykonywać dachówki czy akcesoria? Skoro jak twierdzisz wszystko jest gotowe tylko złożyć, to czemu sam nie wykonałeś dachu?. Skoro dekarz to rzemieślnik to kowal to monter. Gdybym dach robił sam ... hm to za co żyć będzie fachowiec ? No chyba że nadmiar pieniędzy ma to zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 20.11.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Kolega Kemotxb z tą alergia na ludzi pracujących własnymi rękoma na chleb to u kolegi dość zaawansowane stadium. Zastanów sie nad sobą. Bo im dalszy post tym więcej głupot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts