bodega 15.11.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Witam nie mam wpisane wysokości komina systemowego w projekcie na jakiej podstawie zamawiać komin systemowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.11.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Komin systemowy do ?Nie widać komina na przekroju lub na elewacji?Na rzucie dachu też nie ma koty wysokościowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodega 15.11.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 komin systemowy do domu jednorodzinnego na przekroju jest zakreskowany do poziomu podłogi piętra .Nigdzie w projekcie nie ma wzmianki o jego wysokości jestem kompletnym laikiem Czy zamamwia sie na podstawie wysokości domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.11.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Jeżeli usytuowany jest mniej więcej w kalenicy, to wysokość + dwa pustaki (takie po 33 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 16.11.2018 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Jeżeli usytuowany jest mniej więcej w kalenicy, to wysokość + dwa pustaki (takie po 33 cm). Czyli 66cm od poziomu kalenicy? dobrze rozumiem? U mnie w projekcie jest praktycznie na równo z kalenicą ale właśnie boję się ze będzie za nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.11.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 https://www.google.com/search?q=wysoko%C5%9B%C4%87+komina&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjLh_aMxtjeAhVNNOwKHbEXAZ4QsAR6BAgGEAE&biw=1388&bih=961 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 16.11.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 To po jakiego pierona w projekcie mam na równo z kalenicą skoro to jest źle. Jak by to mój teściu powiedział, po to kupiłem projekt żeby mieć wszystko do robienia z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.11.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 To po jakiego pierona w projekcie mam na równo z kalenicą skoro to jest źle. Jak by to mój teściu powiedział, po to kupiłem projekt żeby mieć wszystko do robienia z projektuBo trzeba było projekt od architekta brać a nie od jakiegoś barana.. .A tak na serio: komin masz w kalenicy, czy w pewnej od niej odległości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.11.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 To po jakiego pierona w projekcie mam na równo z kalenicą skoro to jest źle. Jak by to mój teściu powiedział, po to kupiłem projekt żeby mieć wszystko do robienia z projektu Pokaż rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodega 16.11.2018 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 U mnie jest obok kalenicy czyli jak mam wysokosc kalenicy 8m to komin zamawiac wysokosci 8.66 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.11.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Jak bardzo obok? Dotyka kalenicy i jakie masz pochylenie dachu?Na zdjęciach widać ile ma być, zgodnie z PN, w każdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 17.11.2018 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Od kalenicy oś komina jest 140cm, nachylenie dachu 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Od kalenicy oś komina jest 140cm, nachylenie dachu 35 stopni.To inna sytuacja. W zasadzie może być równo z wysokością budynku w kalenicy...Oczywiście lepiej dać kilkanaście cm wyżej niż kilkanaście niżej...Kalenica i usytuowanie względem niej to nie jedyny wyznacznik. Istotna jest też całkowita wysokość części roboczej komina, średnica kanału dymowego, otoczenie, kierunek wiania dominujących wiatrów i to jakie urządzenie do niego podłączysz. Wysokość nad poziomem morza budowli, już Ci podaruję Czynniki te mogą spowodować konieczność zwiększenia wysokości. Nigdy nie jej zmniejszenia... Edytowane 17 Listopada 2018 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.11.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Jeszcze zależy od kąta pochylenia dachu i rodzaju pokrycia dachu (łatwo zapalne, niepalne) http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,zasady_wykonania_kominow_ponad_dachem,7365 Lokalizacja wylotów kominów (wg PN 89/B-10425) [11]: Wyloty przewodów kominowych powinny być wyprowadzone ponad dach na odpowiednią wysokość: – W przypadku płaskich niezależnie od konstrukcji, przy dachach o kącie nachylenia połaci nie większym niż 12°, a także przy dachach stromych o kącie większym niż 12° i pokryciu łatwo zapalnym – co najmniej 0,60 m powyżej poziomu kalenicy (rys. 1a i 1b). – Przy dachach stromych o kącie pochylenia połaci większym niż 12° i pokryciu niepalnym wyloty przewodów powinny znajdować się co najmniej 0,30 m od powierzchni dachu oraz w odległości co najmniej 1,0 m mierzonej w kierunku poziomym od tej powierzchni (rys. 1c). – Przy usytuowaniu kominów obok przeszkody, przy dachach wgłębionych, do prawidłowego działania ich wyloty powinny się znajdować: a) co najmniej 0,30 m powyżej górnej krawędzi przeszkody dla kominów usytuowanych w odległości mniejszej niż 1,5 m od tej przeszkody; b) co najmniej na poziomie górnej krawędzi przeszkody dla kominów usytuowanych w odległości większej od 1,5 do 3,0 m od tej przeszkody; c) ponad płaszczyzną wyprowadzoną pod kątem 12° w dół od poziomu przeszkody dla kominów usytuowanych w odległości od 3,0 do 10,0 m od tej przeszkody (rys. 1); d) w przypadku nadbudówek na dachach (mansardy z oknami) wyloty kominów powinny znajdować się powyżej nadbudówek przy zachowaniu warunków podanych w punktach a)–c). W uzasadnionych przypadkach służby ochrony powietrza mogą zażądać podwyższenia kominów w stosunku do wymagań punktów a)–c). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts