Drogba 16.11.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Witam Wszystkich.Chciałbym podzielić się z Wami jedną przykrą sprawą.Otóż obok mojej miejscowości spalił się 5-letni dom, w którym był kocioł na ekogroszek.Jak się okazało później pożar nastąpił wskutek wadliwej instalacji elektrycznej. Ubezpieczalnia nie wypłaciła ani jednej złotówki z uwagi na:- pierwotnie w projekcie był kocioł na gaz, inwestor zamiast niego wstawił do "kotłowni" kocioł na ekogroszek, pomieszczenie wg ubezpieczalni nie posiadało: nawiewu, było za małe, nie miało drzwi przeciwpożarowych, dodatkowo Inwestor nie robił obowiązkowych przeglądów komina i wentylacji, których to powinno być cztery w roku (wg ubezpieczalni) Szanowni Forumowicze zwróćcie uwagę na powyższe i wyeliminujcie niezgodności w swoich domach. W razie 'W" nie zostaniecie z niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 16.11.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Jak przyczyna pożaru była usterka elektryczna to ubezpieczyciel nie może się powoływać na brak przeglądów kominowych lub brak nawiewu bo to nie miało związku z pożarem. Jak był pożar to przeglądy się mogły spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.11.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Połowa z tych rzeczy ktory wymieniasz nie są wymagane prawem i ubezpieczalnia wiekszych szans w sądzie nie będzie miała. Chyba że pożar spowodowany był jakaś samowolką lub druciarstwem. Ewentualnie brak pieczatki instalatora z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 16.11.2018 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Jak przyczyna pożaru była usterka elektryczna to ubezpieczyciel nie może się powoływać na brak przeglądów kominowych lub brak nawiewu bo to nie miało związku z pożarem. Jak był pożar to przeglądy się mogły spalić. Dodam tylko, że pożar nastąpił w pomieszczeniu gdzie stał kocioł. Kominiarz chyba, ma kopie przeglądów? A jeżeli chodzi o to czy ubezpieczalnia przegra czy wygra w sądzie to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.11.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Co ma tu węgiel dorzeczy? Powinno o się znaleźć w dziale elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 16.11.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Bez względu na przyczynę firma ubezpieczeiowa nie wypłaci odszkodowania jak nie będzie wykonany przegląd budynku co 5 lat przez osoby z uprawnieniami elektrycznymi, sanitarnymi i budowlanymi, pomiary elektryczne, badania kominiarskie, szczelność instalacji gazowej itd. To raczej powinno być w dziale Oszczędziłem na przeglądach teraz mieszkam w namiocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 16.11.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Nieprawda. Przeciez było mase podobnych wyroków. Ubezpieczyciel musi wykazać że przyczyna pożaru było własnie niezrobienie tego przeglądu. Samo olanie przeglądu jeśli nie miało wpływu na pożar nie jest wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 18.11.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Pogorzelcy powinni skontaktować się z jakąś firmą odzyskującą odszkodowania, to zawodowcy znający sztuczki firm ubezpieczeniowych. Jeżeli przyczyna pożaru nie wynikała z niedopełnienia warunków ubezpieczenia, to odszkodowanie się należy. Przynajmniej parę lat temu tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.11.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Witam Wszystkich. Chciałbym podzielić się z Wami jedną przykrą sprawą. Otóż obok mojej miejscowości spalił się 5-letni dom, w którym był kocioł na ekogroszek. Jak się okazało później pożar nastąpił wskutek wadliwej instalacji elektrycznej. Ubezpieczalnia nie wypłaciła ani jednej złotówki z uwagi na: - pierwotnie w projekcie był kocioł na gaz, inwestor zamiast niego wstawił do "kotłowni" kocioł na ekogroszek, pomieszczenie wg ubezpieczalni nie posiadało: nawiewu, było za małe, nie miało drzwi przeciwpożarowych, dodatkowo Inwestor nie robił obowiązkowych przeglądów komina i wentylacji, których to powinno być cztery w roku (wg ubezpieczalni) Szanowni Forumowicze zwróćcie uwagę na powyższe i wyeliminujcie niezgodności w swoich domach. W razie 'W" nie zostaniecie z niczym. Ważny post, przy czym obowiązek montażu drzwi ppoż. dotyczy kotłowni o mocy 25 kW wzwyż, paragraf 220, "Warunków jakim powinny odpowiadać budynki" . Przeglądy kominiarskie 4x w roku dla kotłow na paliwo stałe, też z tego rozporzadzenia, to nie wymysł ubezpieczalni. Pamietam jednak dyskusję i argumentację na jednym z forów, że nie musi to być kominiarz, pytanie kto?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.11.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Pokaż mi kogoś kto robi przegląd 4x do roku. Albo kogoś z gazem kto robi x2. Mam 10kW a i tak dałem drzwi ppoż. między domem a kotłownią wełna strop nad kotłownią lany ściana z silki czujnik tsd-1 podłączony do centrali alarmowej podejrzewam że przy pożarze i tak wszystko tam, zalało by się woda jak stopiły by się rury PP od wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 23.11.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Pokaż mi kogoś kto robi przegląd 4x do roku. Albo kogoś z gazem kto robi x2. Mam 10kW a i tak dałem drzwi ppoż. między domem a kotłownią wełna strop nad kotłownią lany ściana z silki czujnik tsd-1 podłączony do centrali alarmowej podejrzewam że przy pożarze i tak wszystko tam, zalało by się woda jak stopiły by się rury PP od wody Tu nie chodzi o to kto robi przeglady lub nie, ubezpieczalnia po pożarze chce potwierdzenia czy stosowałeś sie do obowiązujacych przepisów, by w razie czego miec podstawy do odmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts