karol77787 16.11.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Witam wszystkich!Mam dom w stanie surowym zamkniętym. Hmm tylko tak do końca zamknięty nie jest..tzn szczelny.Jest to prosty projekt (Kropla Nadziei muratora) parter z poddaszem i dachem dwuspadowym. Wszystko jest szczelne prócz szczelin między scianami szczytowymi, a dachem, ponieważ sciany szczytowe kończą się ciut niżej od krokwi i jest tam przestrzeń. Szczeliny te jako tako zapchałem tymczasowo styropianem. Tak samo szczeliny między krokwiami przy murłacie, aby nie wiało. I tak myslałem żeby ocieplić pierwsze poddasze pianką PUR aby w srodku już było znosnie. Tylko jak to ugryźć??Rozmawiałem z "pianowcami" i najlepsza opcja byłaby taka żeby zrobić ocieplenie z zewnątrz elewacje i od srodka wjechać piankąmiędzy sciany szczytowe a dach..Ale..elewacja to trochę większy wydatek i myslałem to odłożyć na trochę później, a ocieplić poddasze mogę w prawie każdej chwili. Tylko sytuacja jest taka że z jednej strony jest dostęp od srodka żeby prysnąć pianę między dachem a scianą szczytową, a z drugiej niebardzo, tak wypadają krokwie że nie da się zabardzo włożyć dyszy z pianką. chyba że od zewnątrz, ale trzeba by rusztowanie co na pare m2 nie bardzo się opłaca.. Ktos miał podobne rozterki?? Czy ocieplić ile się da od srodka a przy robieniu elewacji w te szczeliny między scianą szczytową a dachem ułożyć wełnę i przykryc styro elewacją i po sprawie czy jeszcze jakies inne sugestie?Pozdrawiam wszystkich. Edytowane 16 Listopada 2018 przez karol77787 poprawa tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol77787 16.11.2018 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Nie jestem specem tylko zwykłym budującym się i o ile dobrze zrozumiałem z czym masz problem to możesz styropian przyciąć tak aby wszedł pomiędzy membranę a murłatę i pomiędzy krokwie. Znalazłem nawet filmik na którym facet tłumaczy jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=4qGKsKPDMGg&list=PL0JKiBMUle4NqUofp2JfzEwcN1-W1G4tb Niestety jest słabej jakości. Frofo007 te szczeliny akurat tak zrobiłem jak na filmiku który podesłałes, Tylko chodzi mi o szczeliny między scianami szczytowymi a dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 25.11.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Bo najlepszym wyjściem było by wyciąć ściany szczytowe od góry i zastąpić je styropianem. Wtedy nawet jak by była szczelina to ściany nie będą przemarzać od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts