Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa wentylacji w starym budynku

Recommended Posts

Witam,

Mieszkam domu typu bliźniak. Dom jest stary ale ocieplony i otynkowany a dach jest dwuspadowy z dachówką. Poza parterem są jeszcze dwa piętra. Wraz ze mną w drugiej części domu mieszka druga rodzina a więc budynek posiada dwie kuchnie, 4 łazienki i 2 kotłownie. Jako iż w przyszłości myślę nad wymianą kotła węglowego na gazowy to zastanawiam się nad wykonaniem porządnej wentylacji grawitacyjnej w domu. Zakładam, iż każda kuchnia, łazienka jak i kotłownia powinna mieć swój kanał wentylacyjny (instalacja wywiewna).

Jeśli chodzi o wentylację nawiewną to:

- w kotłowni zamiast okien mam kraty a więc nawiew świeżego powietrza jest cały rok bezproblemowy (ewentualnie mogę dołożyć rurę bezpośrednio pod wentylator z pieca).

- w domu są to rozszczelnione nieco okna lub specjalne nawiewniki na oknach.

Wentylacja wywiena:

I tu zaczynają się schody. Budynek nie posiada wystarczającej liczby przewodów wentylacyjnych. Zastanawiam się nad wykonaniem dodatkowych. Jako iż kanały wentylacyjne powinny być wykonane wyłącznie pionowo (lub pod max kątem 30 stopni) będę zmuszony wykonać dwa tzw kominy (kilka przewodów wentylacyjnych obok siebie).

Pierwszy komin z kilkoma kanałami wentylacyjnymi musiałby iśc na zewnątrz budynku. Jaka powinna być wysokość takiego komina a także z jakich materiałów powinno się go wykonać?

Drugi komin chciałbym wykonać wewnątrz budynku a kanały wentylacyjne przymocować do ściany i obudować płytami kartonowo-gipsowymi a następnie wyprowadzić poprzez stropy aż na dach. Jakimi elementami kończy się takie kanały na dachu? W jaki sposób przebić się kanałem przez dachówkę (trzeba ją demontować??) ?

Czy pokój dzienny, sypialnia itp też powinny posiadać kanały wentylacyjne?

Czy kilka kanałów można jakoś złączyć ze sobą, żeby na dachu nie było np 5 wystających rur?

Kanały wentylacyjne chciałbym wykonać zgodnie ze sztuką tj. średnica 15 cm (okrągłe) lub 10cm x 16cm

Czy biorąc pod uwagę koszta wymienionych czynności opłaca się bardziej wykonać wentylację mechaniczną (wtedy można zrobić jeden komin a kanały rozprowadzić poziomo do innych pomieszczeń w domu)?

Czy jest może ktoś na forum, kto zajmuje się wykonywaniem wentylacji w domu na terenie województwa śląskiego?

Edytowane przez Herrmefisto

Też mam bliźniak z przełomu lat 60/70.

Zrób rekuperację.

Jeśli nie masz kasy, to najtaniej będzie zrobić wentylację mechaniczną wywiewną bez odzysku ciepła.

Robisz to tak: w wybranym przez siebie miejscu dajesz wywiew lub wywiewy i wstawiasz do nich wentylator kanałowy. Nawiewy pozostają po staremu. Wentylator kanałowy sterujesz zegarem czasowym lub higrostatem. Np. 5 minut co godzina.

Taki wywiew może być w dowolnym miejscu, nawet w piwnicy czy ścianie bocznej. Najlepiej będzie oczywiście użyć istniejącego komina. Wystarczy tak naprawdę jeden wywiew na każde piętro. Idealnie jeśli te wywiewy będą w łazienkach, kuchni itp. W przyszłości mogą być bazą dla wywiewów rekuperacji. Tylko dorzucisz nawiewy i rekuperator.

Dokładanie kominów to cofnięcie się nawet nie do PRL, ale do średniowiecza.

Nie do końca rozumiem. Chodzi Ci o:

Dla każdego piętra z osobna w suficie podwieszanym wykonać kanały tak aby "zebrać" zużyte powietrze i w jednym miejscu zamontować wentylator kanałowy tak aby wydmuchiwał on powietrze na zewnątrz budynku?

Czy taka instalacja będzie akceptowana przez kominiarza podczas corocznych kontroli? Ostatnio kominiarz marudził, że mam kilka pomieszczeń podpiętych pod jeden kanał wentylacji grawitacyjnej (co jest zrozumiałe). Chciałbym zrobić to tak aby działało i było zgodne z przepisami a do tego niedrogie ;)

Nie. Na każdym piętrze ustalasz które pomieszczenie jest najbrudniejsze i tam montujesz wentylator w ścianie. Z pozostałych pomieszczeń powietrze idzie przez szpary pod drzwiami. Tam tylko nawiewasz nawiewnikami, nieszczelnymi oknami lub dodatkową instalacją nawiewną.

Po co Ci kominiarz? Zlikwiduj kotły i nie będzie potrzebny. Zamiast tego grzej splitami.

Nie. Na każdym piętrze ustalasz które pomieszczenie jest najbrudniejsze i tam montujesz wentylator w ścianie. Z pozostałych pomieszczeń powietrze idzie przez szpary pod drzwiami. Tam tylko nawiewasz nawiewnikami, nieszczelnymi oknami lub dodatkową instalacją nawiewną.

Po co Ci kominiarz? Zlikwiduj kotły i nie będzie potrzebny. Zamiast tego grzej splitami.

No ok opinia cenna tylko nie bardzo chcę wyrzucać piec z podajnikiem, który kupiłem 4 lata temu.

Taki wentylator będzie trochę hałasował więc wolałbym go dać na poddasze, gdzie nikt go nie usłyszy. Czy pomysł z doprowadzeniem kanałów na poddasze i tam wydmuchiwanie go mechanicznie przejdzie u kominiarza?