Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza nieużytkowego

Tomekgmail

Recommended Posts

Witam serdecznie ;)

Buduje parterówke z poddaszem nieużytkowym i strop betonowy mam zamiar ocieplić styropianem 20-30cm.

Stoję jednak teraz przed problemem czym najlepiej "wykończyć" ten styropian by się nie niszczył i przede wszystkim nie "ulatniał" z czasem.

Póki co wymyśliłem kilka opcji ale dalej mam mętlik w głowie i proszę o poradę.

a) folia na strop + styropian + zalanie całego poddasza 3-5cm betonu B15 (opcja chyba najtańsza, ale najbardziej problematyczna z racji krótkiego okresu czasu (muszę sie wyrobić zanim ekipa zacznie kłaść folię membranową na dach tak co pompa między krokwie będzie mogła dojść)

b) folia na strop + styropian 10-15cm + 10cm styropapy

Witam serdecznie ;)

Buduje parterówke z poddaszem nieużytkowym i strop betonowy mam zamiar ocieplić styropianem 20-30cm.

Stoję jednak teraz przed problemem czym najlepiej "wykończyć" ten styropian by się nie niszczył i przede wszystkim nie "ulatniał" z czasem.

Póki co wymyśliłem kilka opcji ale dalej mam mętlik w głowie i proszę o poradę.

a) folia na strop + styropian + zalanie całego poddasza 3-5cm betonu B15 (opcja chyba najtańsza, ale najbardziej problematyczna z racji krótkiego okresu czasu (muszę sie wyrobić zanim ekipa zacznie kłaść folię membranową na dach tak co pompa między krokwie będzie mogła dojść)

b) folia na strop + styropian 10-15cm + 10cm styropapy

Poddasze "nieużytkowe" oznacza że go nie będzięsz "używał". To z czego styropian miał by się "ulatniać" i "niszczyć"? ;-) Czy ma być tylko 'nieogrzewane użytkowane? Czy dach skośny nad tym, dobrze rozczytuję?

Połóż na styropian OSB-3 rzędu 9-12 mm: osłonisz od zniszczenia przy chodzeniu oraz spokojnie wrzucisz barabecie na poddasze za parę lat... W razie czego łatwo zdjąć jakby coś, styropapa napewno nie jest osłoną od "uszkodzeń".

PS A co to "folia membranowa"?

Poddasze "nieużytkowe" oznacza że go nie będzięsz "używał". To z czego styropian miał by się "ulatniać" i "niszczyć"? ;-) Czy ma być tylko 'nieogrzewane użytkowane? Czy dach skośny nad tym, dobrze rozczytuję?

Tak koperta na dachu, poddasze nieogrzewane nie użytkowe - mam tam zamiar póki co wchodzić kilka razy do roku jak będzie taka potrzeba.

Połóż na styropian OSB-3 rzędu 9-12 mm: osłonisz od zniszczenia przy chodzeniu oraz spokojnie wrzucisz barabecie na poddasze za parę lat... W razie czego łatwo zdjąć jakby coś, styropapa napewno nie jest osłoną od "uszkodzeń".

Tylko że płyta OSB o której też myślałem wychodzi dosyć drogo - 30zł/m2 to przy 160m2 - 5000zł.

PS A co to "folia membranowa"?

Miało być membrana dachowa :)

Skoro poddasze będzie nie użytkowe, to może lepiej pomyśleć nad pianą PUR?

A ma sens wyłożenie stropy styropianem i na to cieńka warstwa piany PUR ?

Tak koperta na dachu, poddasze nieogrzewane nie użytkowe - mam tam zamiar póki co wchodzić kilka razy do roku jak będzie taka potrzeba.

No to po co zabespieczenia: kilka razy na roku zabierzesz ze sobą 4 deski do położenia na styro i przejścia... :-)

Tylko że płyta OSB o której też myślałem wychodzi dosyć drogo - 30zł/m2 to przy 160m2 - 5000zł.

To masz kijowego doradcę. 12 mm gruba w markecie kosztuje c.a. 19 zł brutto m2, twój styro na stropie jak nie będzięsz robić imprezy nawet meblowa 6 mm płyta osłoni... :bash:

Dzięki @Gontowy za poprawienie mojego błędu, nie mam pojęcia jak patrzyłem na te ceny :D

Faktycznie OSB 9mm wychodzi 15zł/m2 czyli o połowę taniej i ma to sens.

Zanim zabiorę się za robotę mam jeszcze pytanko - czy pod te płyty trzeba by zrobić jakąś konstrukcję z legarów ?

Jeśli tak to jak obejść mostek termiczny w miejscu wstawienia legarów ?

U nas jest sam styropian (dach, podłoga) 25 cm (10 i 15) bez legarów, na to położone kilka płyt osb tam gdzie będziemy korzystać ze strychu.

Jak czas i pieniądze pozwolą to chcemy zrobić jakaś lekką wylewkę lub nawet klejem i siatką od styro zakleić, żeby się tam żadne gryzonie nie dostały.

Pierwszy plan był taki aby wstawić legary i ocieplić wełną, ale właśnie też mieliśmy problem jak te legary odizolować.

U nas jest sam styropian (dach, podłoga) 25 cm (10 i 15) bez legarów, na to położone kilka płyt osb tam gdzie będziemy korzystać ze strychu.

Jak czas i pieniądze pozwolą to chcemy zrobić jakaś lekką wylewkę lub nawet klejem i siatką od styro zakleić, żeby się tam żadne gryzonie nie dostały.

Pierwszy plan był taki aby wstawić legary i ocieplić wełną, ale właśnie też mieliśmy problem jak te legary odizolować.

A jak się chodzi po tych OSB tylko położonych na styro ?

Dzięki @Gontowy za poprawienie mojego błędu, nie mam pojęcia jak patrzyłem na te ceny :D

Faktycznie OSB 9mm wychodzi 15zł/m2 czyli o połowę taniej i ma to sens.

Zanim zabiorę się za robotę mam jeszcze pytanko - czy pod te płyty trzeba by zrobić jakąś konstrukcję z legarów ?

Jeśli tak to jak obejść mostek termiczny w miejscu wstawienia legarów ?

Styropian, nawet najtańszy ma opór ściskalności coś 15 kPa, to oznacza że pod równomiernym obciążeniem 1,5 t/m2 'siada' na 10% grubości. No to OSB 'rozłoży' ciężar nawet kroków fachowcy o poważnej posturze 150 kg na 1-2 m2, styropian nawet nie drgnie. Legary w przypadku braku eksploatacji nie są potrzebne.

Styropian, nawet najtańszy ma opór ściskalności coś 15 kPa, to oznacza że pod równomiernym obciążeniem 1,5 t/m2 'siada' na 10% grubości. No to OSB 'rozłoży' ciężar nawet kroków fachowcy o poważnej posturze 150 kg na 1-2 m2, styropian nawet nie drgnie. Legary w przypadku braku eksploatacji nie są potrzebne.

No i git malina. Czyli zostaje chyba OSB bez legarów bo ktoś jeszcze polecał siatka klej ale mam obawy że może pękać jak się będzie chodzić :)

Edytowane przez Tomek@gmail

• 6 months później...
  • 2 weeks później...

Wtedy stosuje się legaru układane krzyżowo i dwie warstwy wełny. Wówczas mostki termiczne są niwelowane.

Pozwolę sobie odkopać temat - macie jakiś pomysł by skleić płyty osb z styropianem ?

Zwykła piana montażowa zda egzamin ?

Zda egzamin - trzyma się i nie chce puścić - wychodzi jakieś 1 puszka na 4-5 płyt. Najlepiej jak wtryskujesz w miejsca łączenia płyt styropianowych i z wysokości tam gdzie będzie płyta - następnie lekko unosząc płytę obwodowo na styku płyt cienki pasek - po opuszczeniu płyty jeśli pianka wyjdzie spomiędzy płyt pozostaw. Po wyschnięciu to co wystaje zetnij nożem do tapet - mam już tak 7 lat sprawdza się znakomicie.