Tomekgmail 16.11.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Witam serdecznie Buduje parterówke z poddaszem nieużytkowym i strop betonowy mam zamiar ocieplić styropianem 20-30cm. Stoję jednak teraz przed problemem czym najlepiej "wykończyć" ten styropian by się nie niszczył i przede wszystkim nie "ulatniał" z czasem. Póki co wymyśliłem kilka opcji ale dalej mam mętlik w głowie i proszę o poradę. a) folia na strop + styropian + zalanie całego poddasza 3-5cm betonu B15 (opcja chyba najtańsza, ale najbardziej problematyczna z racji krótkiego okresu czasu (muszę sie wyrobić zanim ekipa zacznie kłaść folię membranową na dach tak co pompa między krokwie będzie mogła dojść) b) folia na strop + styropian 10-15cm + 10cm styropapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 17.11.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Skoro poddasze będzie nie użytkowe, to może lepiej pomyśleć nad pianą PUR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 17.11.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Witam serdecznie Buduje parterówke z poddaszem nieużytkowym i strop betonowy mam zamiar ocieplić styropianem 20-30cm. Stoję jednak teraz przed problemem czym najlepiej "wykończyć" ten styropian by się nie niszczył i przede wszystkim nie "ulatniał" z czasem. Póki co wymyśliłem kilka opcji ale dalej mam mętlik w głowie i proszę o poradę. a) folia na strop + styropian + zalanie całego poddasza 3-5cm betonu B15 (opcja chyba najtańsza, ale najbardziej problematyczna z racji krótkiego okresu czasu (muszę sie wyrobić zanim ekipa zacznie kłaść folię membranową na dach tak co pompa między krokwie będzie mogła dojść) b) folia na strop + styropian 10-15cm + 10cm styropapy Poddasze "nieużytkowe" oznacza że go nie będzięsz "używał". To z czego styropian miał by się "ulatniać" i "niszczyć"? Czy ma być tylko 'nieogrzewane użytkowane? Czy dach skośny nad tym, dobrze rozczytuję? Połóż na styropian OSB-3 rzędu 9-12 mm: osłonisz od zniszczenia przy chodzeniu oraz spokojnie wrzucisz barabecie na poddasze za parę lat... W razie czego łatwo zdjąć jakby coś, styropapa napewno nie jest osłoną od "uszkodzeń". PS A co to "folia membranowa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 18.11.2018 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Poddasze "nieużytkowe" oznacza że go nie będzięsz "używał". To z czego styropian miał by się "ulatniać" i "niszczyć"? Czy ma być tylko 'nieogrzewane użytkowane? Czy dach skośny nad tym, dobrze rozczytuję? Tak koperta na dachu, poddasze nieogrzewane nie użytkowe - mam tam zamiar póki co wchodzić kilka razy do roku jak będzie taka potrzeba. Połóż na styropian OSB-3 rzędu 9-12 mm: osłonisz od zniszczenia przy chodzeniu oraz spokojnie wrzucisz barabecie na poddasze za parę lat... W razie czego łatwo zdjąć jakby coś, styropapa napewno nie jest osłoną od "uszkodzeń". Tylko że płyta OSB o której też myślałem wychodzi dosyć drogo - 30zł/m2 to przy 160m2 - 5000zł. PS A co to "folia membranowa"? Miało być membrana dachowa Skoro poddasze będzie nie użytkowe, to może lepiej pomyśleć nad pianą PUR? A ma sens wyłożenie stropy styropianem i na to cieńka warstwa piany PUR ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 19.11.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Tak koperta na dachu, poddasze nieogrzewane nie użytkowe - mam tam zamiar póki co wchodzić kilka razy do roku jak będzie taka potrzeba. No to po co zabespieczenia: kilka razy na roku zabierzesz ze sobą 4 deski do położenia na styro i przejścia... Tylko że płyta OSB o której też myślałem wychodzi dosyć drogo - 30zł/m2 to przy 160m2 - 5000zł. To masz kijowego doradcę. 12 mm gruba w markecie kosztuje c.a. 19 zł brutto m2, twój styro na stropie jak nie będzięsz robić imprezy nawet meblowa 6 mm płyta osłoni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 26.11.2018 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Dzięki @Gontowy za poprawienie mojego błędu, nie mam pojęcia jak patrzyłem na te ceny Faktycznie OSB 9mm wychodzi 15zł/m2 czyli o połowę taniej i ma to sens. Zanim zabiorę się za robotę mam jeszcze pytanko - czy pod te płyty trzeba by zrobić jakąś konstrukcję z legarów ? Jeśli tak to jak obejść mostek termiczny w miejscu wstawienia legarów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroniszcze 27.11.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 U nas jest sam styropian (dach, podłoga) 25 cm (10 i 15) bez legarów, na to położone kilka płyt osb tam gdzie będziemy korzystać ze strychu.Jak czas i pieniądze pozwolą to chcemy zrobić jakaś lekką wylewkę lub nawet klejem i siatką od styro zakleić, żeby się tam żadne gryzonie nie dostały.Pierwszy plan był taki aby wstawić legary i ocieplić wełną, ale właśnie też mieliśmy problem jak te legary odizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bianusz 27.11.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 29.11.2018 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 U nas jest sam styropian (dach, podłoga) 25 cm (10 i 15) bez legarów, na to położone kilka płyt osb tam gdzie będziemy korzystać ze strychu. Jak czas i pieniądze pozwolą to chcemy zrobić jakaś lekką wylewkę lub nawet klejem i siatką od styro zakleić, żeby się tam żadne gryzonie nie dostały. Pierwszy plan był taki aby wstawić legary i ocieplić wełną, ale właśnie też mieliśmy problem jak te legary odizolować. A jak się chodzi po tych OSB tylko położonych na styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 30.11.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Dzięki @Gontowy za poprawienie mojego błędu, nie mam pojęcia jak patrzyłem na te ceny Faktycznie OSB 9mm wychodzi 15zł/m2 czyli o połowę taniej i ma to sens. Zanim zabiorę się za robotę mam jeszcze pytanko - czy pod te płyty trzeba by zrobić jakąś konstrukcję z legarów ? Jeśli tak to jak obejść mostek termiczny w miejscu wstawienia legarów ? Styropian, nawet najtańszy ma opór ściskalności coś 15 kPa, to oznacza że pod równomiernym obciążeniem 1,5 t/m2 'siada' na 10% grubości. No to OSB 'rozłoży' ciężar nawet kroków fachowcy o poważnej posturze 150 kg na 1-2 m2, styropian nawet nie drgnie. Legary w przypadku braku eksploatacji nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 02.12.2018 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Styropian, nawet najtańszy ma opór ściskalności coś 15 kPa, to oznacza że pod równomiernym obciążeniem 1,5 t/m2 'siada' na 10% grubości. No to OSB 'rozłoży' ciężar nawet kroków fachowcy o poważnej posturze 150 kg na 1-2 m2, styropian nawet nie drgnie. Legary w przypadku braku eksploatacji nie są potrzebne. No i git malina. Czyli zostaje chyba OSB bez legarów bo ktoś jeszcze polecał siatka klej ale mam obawy że może pękać jak się będzie chodzić Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Tomek@gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 05.06.2019 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Pozwolę sobie odkopać temat - macie jakiś pomysł by skleić płyty osb z styropianem ?Zwykła piana montażowa zda egzamin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 05.06.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Nie wiem jak piana, ale klej do styropianu, taki do pistoletu (wygląda jak pianka) - bez problemu. Jak odrywałem potem styropian, to zostawały kawałki styropianu razem z klejem na płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.06.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 U nas jest sam styropian (dach, podłoga) 25 cm (10 i 15) bez legarów, na to położone kilka płyt osb tam gdzie będziemy korzystać ze strychu. Jak czas i pieniądze pozwolą to chcemy zrobić jakaś lekką wylewkę lub nawet klejem i siatką od styro zakleić, żeby się tam żadne gryzonie nie dostały. Pierwszy plan był taki aby wstawić legary i ocieplić wełną, ale właśnie też mieliśmy problem jak te legary odizolować. Wtedy stosuje się legaru układane krzyżowo i dwie warstwy wełny. Wówczas mostki termiczne są niwelowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.06.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Pozwolę sobie odkopać temat - macie jakiś pomysł by skleić płyty osb z styropianem ? Zwykła piana montażowa zda egzamin ? Zda egzamin - trzyma się i nie chce puścić - wychodzi jakieś 1 puszka na 4-5 płyt. Najlepiej jak wtryskujesz w miejsca łączenia płyt styropianowych i z wysokości tam gdzie będzie płyta - następnie lekko unosząc płytę obwodowo na styku płyt cienki pasek - po opuszczeniu płyty jeśli pianka wyjdzie spomiędzy płyt pozostaw. Po wyschnięciu to co wystaje zetnij nożem do tapet - mam już tak 7 lat sprawdza się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts