Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalewanie stropu

Recommended Posts

Witam panowie jak zauważyliście zima znów zaskoczyła!

A tak na poważnie moje pytanie brzmi...

Strop zaszałowany! zazbrojony! niestety temp. spadają w nocy do -2 -3 stopni

Strop trzeba zalać gdyż szałunki są wynajęte za miliony monet :(

Jaką zamówić mieszankę betonową?

Czy strop polewać wodą?

Czy możę przykrywać folią lub czymś innym?

Inne rady fachowców?

Z góry dziękuje za wszleką okazaną pomoc. :)

Zamów odpowiedni beton, przygotuj szalunki i zbrojenie

Jeśli jednak decydujemy się na lanie betonu zimą, pamiętajmy o stosowaniu oprócz dodatków do betonu innych zabezpieczeń, które zminimalizują ryzyko wystąpienia problemów. W okresie zimowym należy zainwestować w wytrzymały cement , o wysokich parametrach, do wyrobu betonu używać jak najmniejszej ilości wody, aby beton był gęstszy.

Nie należy również dopuszczać do oblodzenia szalunków i prętów zbrojeniowych. Beton można także dodatkowo chronić poprzez izolację styropianem lub matami słomianymi, z wełny mineralnej lub z wykorzystaniem płacht brezentowych.

Pamiętajmy, że nawet najlepszy jakościowo beton stanie się bezwartościowy bez skutecznie prowadzonej pielęgnacji. Zaniedbania w tym zakresie mogą mieć poważne konsekwencje nie tylko w okresie mrozów. Świeży beton należy chronić również przed innymi niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak silny wiatr, opady deszczu lub śniegu i wysoką temperaturą otoczenia. Biorąc to wszystko pod uwagę lanie betonu należy przeprowadzać w jak najbardziej sprzyjających warunkach i tylko w ostateczności prowadzić betonowanie zimą przy ujemnej temperaturze.

https://kb.pl/porady/czy-mozna-wylewac-beton-zima/

Ja wylałem strop tydzien temu w środe ale całodobowo było na plusie. U kumpla wylaliśmy też w sobote i w nocy już był mróz do - 5 stopni, beton B25 bez dodatkow na niskie temp. Na moje oko beton byl nawet troche za rzadki. Oprócz rys skurczowych wszystko ze stropem jest ok. Nic sie nie martw.

Witam panowie jak zauważyliście zima znów zaskoczyła!

A tak na poważnie moje pytanie brzmi...

Strop zaszałowany! zazbrojony! niestety temp. spadają w nocy do -2 -3 stopni

Strop trzeba zalać gdyż szałunki są wynajęte za miliony monet :(

Jaką zamówić mieszankę betonową?

Czy strop polewać wodą?

Czy możę przykrywać folią lub czymś innym?

Inne rady fachowców?

Z góry dziękuje za wszleką okazaną pomoc. :)

Można robić , ale zamówić z dodatkami "zimowymi" aby mieć pewnośc że nawet jak pojawią się jakieś przymrozki to nie wpłynie to źle na beton ...

Kilka złotych więcej ale ma się pewność że nic się nie stanie , tym bardziej że beton długo "dojrzewa" ...

Nie ma co ryzykować i później żałować ...