olo75 17.11.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) WitamMam okna FAKRO thermo plus z 2001r a więc już leciwe ale że zawsze miałem z nimi problem tzn pocą się na szybie w narożach oraz skrapla się woda na uszczelkach płynąc na dół okna niszcząc je więc musiałem coś z tym zrobić. Najpierw zrobiłem (poprawiłem) obróbki czyli prostopadłe na dole równoległe na górze.Szyba dalej się poci bo to problem i mostka termicznego i słabej cyrkulacji powietrza w narożach jako w kanale gdzie przepływa powietrze. Można to poprawić odchylając lekko boczne obróbki ale u mnie tego już się nie dało zrobić bo wieszaki stelaża są na krokwi po stronie okna a powinny być po drugiej stronie krokwi. Idąc dalej problem roszenia na uszczelkach bocznych zniknął ale pojawiło się duże roszenie na uszczelce dolnej. Na tyle duże że zbierała się tam woda w rancie gdzie przylega uszczelka. W obawie przed niszczeniem drewna i powłoki lakierniczej zastanawiałem się co jest przyczyną i jak temu zaradzić. Przyczyna okazała się banalna i to leżąca po stronie PRODUCENTA którą to przyczynę poprawiłem i DZIAŁA. U mnie jest tylko jedna uszczelka gumowa i nie ma frezu na ramie okna na dodatkową uszczelkę. Problem jest dlatego że guma zwyczajnie PRZEMARZA i jest mostkiem termicznym. Przez to że na dole okna cyrkulacja jest najsłabsza a powietrze zewnętrzne i wewnętrzne oddziela tylko cienka gumowa uszczelka to uszczelka zaczęła się pocić a woda zaczęła spływać do rantu na ramę niszcząc z czasem powłokę lakierniczą. Jak to rozwiązać? Kupić uszczelkę z gumy komórkowej typ P tą najcieńszą najtańszą. Zerwać ten brzuszek uszczelki (zerwanie jest banalnie proste i daje się zrobić samymi palcami) zostawiając tylko płaski pasek uszczelki z klejem i przykleić ten pasek na uszczelkę gumową okna od dołu (przykleić należy dokładnie na uszczelce od ramy okna) . Trzeba ominąć uchwyt na klamkę okna którą projektanci FAKRO jak debile zrobili na rancie gdzie przebiega akurat uszczelka gumowa i to też jest kolejny mostek termiczny bo tam nie da się uszczelki gumowej ocieplić i widać delikatne roszenie (ale to nie problem). Gdy ktoś ma problemy też z roszeniem na uszczelkach bocznych trzeba ocieplenie tych uszczelek zrobić tak samo jak na uszczelce dolnej i będzie wszystko ok. i okno nie będzie niszczało. NIGDY WIĘCEJ OKIEN DACHOWYCH Edytowane 17 Listopada 2018 przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 17.11.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Mozna poprosic o jakie foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 17.11.2018 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Mozna poprosic o jakie foto? Stary typ okien ma inaczej uszczelkę nie prostopadle do ramy a równolegle i są dokręcane takie deski do boków ramy. Zasada jest ta sama bo przemarza nieprzemyślana przez producenta uszczelka gumowa a woda skrapla się od strony wewnętrznej. Tak jak na rysunku przykleić należy pasek uszczelki do uszczelki gumowej od jej spodu lub od góry w zależności od której strony przylega ona do rantu w ramie okna. Rysunki jak zrobić uszczelkę i gdzie ją przykleić. Zakładam że gdyby producent tą uszczelkę gumową robił nie jako paseczek a w systemie uszczelki komorowej (coś jak na rysunku 3) tego problemu by nie było i nie byłaby potrzebna dodatkowa uszczelka obwiednia. Edytowane 17 Listopada 2018 przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts