Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody???

Recommended Posts

Droga Andziu, nikt ci nie odpowiedział, bo pewnie tak jak ja nie doszedł do tego etapu. My zamierzamy schody / zrobione/ betonowe wykończyć płytkami gresowymi koloru takiego jak w holu i w pokoju dziennym. Będzie to trwałe i sądzę, że ładne. Pozdr.

wprawdzie też nie mam jeszcze schodów u siebie( tzn.na razie mam zalane betonem), ale przechadzając się po schodach naszych znajomych, doszliśmy do wniosku z mężem,że na pewno nie będziemy wykładać ich płtkami- bo są za śliskie i można zęby sobie przy upadku powybijać.

Mamy zamiar wykończyć drewnem, a ponieważ to też jest śliskie to pozakładać półokrągłe z wykładziny ( nie wiem jak to się nazywa)na brzegach schodów.Tak ma zrobiona moja ciotka i bardzo mi się podoba- drewno jest "ciepłe" a wykładzina nie powoduje poślizgów.

Uwaga !!!!!! Widziałem takie rozwiązanie. Owszem wygląda dobrze, ale tylko kilka dni po pomalowaniu. Nie ma szans by nie udeżać w podstopnie nogami. Po miesiącu takie schody są okropnie ubabrane nawet gdy chodzimy tylko w kapciach (zwłaszcza gdy posów nie jest zbyt długi lub są to schody zawijane) i całość wygląda okropnie. Ja nauczyłem się na błędzie znajomego i całe obłożyłem drewnem, on zresztą też.

Cześć

Jestem na etapie planowania schodów, co prawda tylko w domku rekreacyjnym pietrowym, ale wiem, że na pewno bedą całe drewniane tzn. cała konstrukcja nośna wraz ze stopniami. Osobiście uważam, że jak schody to tylko z drewna.

Pozdrawiam

• 4 months później...

Czy sensowne jest położenie dobrych paneli(Witex, Pergpo) na stopnice? Ww. firmy produkują specjalne profile do wykańczania schodów (Pergo nawet w takich samych kolorach jak panele). Chciałbym aby moje schody (konstrukcja samonośna) wyglądały tak jak podłoga w pokoju.

No właśnie. Ten temat wczoraj był dyskutowany w mojej rodzince (mimo, że do schodów jeszcze daleko) i też chciałam drewnem wyłożyć tylko stopnie. Ale moi synowie, którzy będą urzędować na piętrze od razu stwierdzili, że po pierwszych 3 wizytach koleow na podstopniach będą slady butów. Chyba więc też wyłożę całe drewnem + antypoślizgowe nakładki. Schody mają być tzw. zapraszające (myślę, że wiadomo o co chodzi), ale bardzo bym chciała giętą poręcz. Tylko to jest niestety cholernie droga przyjemność. Jak dojdzie do podjęcia finalnej decyzji, to przeliczę kasę i może się uda...

Bedac doswiadczonym uzytkownikiem schodow we wlasnym domu (sam je projektowalem) dam rade tym wszystkim, ktorzy do schodow sie przymierzaja. Nie budujcie schodow betonowych. Bedziecie tylko mieli problem. Zaplanujcie sobie schody drewniane. Koszt w zasadzie ten sam, a mozliwosci wielokrotnie wieksze.

pzdr

Bob

Ja zrobiłem (zamówiłem) schody o konstrukcji nożnej metalowej (ok. 3000 PLN). Konstrukcje już mam zamocowaną i obłożoną zwykłymi dechami. Całkowite wykończenie (stopnie z poręczami) planuje na koniec budowy dzięki temu zyskałem rozłożenie kosztów.

Schody będą ażurowe bo mam dosyć mały salon (schody w salonie) co dodaje im lekkości.

Pozdrawiam Wojtek

Znajmomi mieli schody wykończone terakotą. Teraz sam, fachowo to się chyba nazywa spoczeń, przykryli drewnem. Schody wyglądają o wiele fajniej. Terakota daje poczucie jedności z salonem (jest otwarty)i całą komunikacją, natomiast drewno "ociepliło" całość. Naprawdę wygląda to super i jest łatwe w utrzymaniu czystości. Polecam!!!

Luska! Tu Bob

Schody w domu (zwlaszcza w domu, gdzie schody nie tworza klatki schodowej jak w bloku) powinny byc drewniane. Uzasadniac trzeba byloby dlugo. Tylko kilka punktow:

1. Dobre schody wymagaja komputerowego podejscia. Trzeba uwzglednic przynajmniej kilka ograniczen (dziura, wysokosc, wygoda, powierzchnia itp.). Nawet najlepszy majster-betoniarz nie rozmierzy schodow w taki sposob, zeby efekt byl optymalny. Po jakims czasie przekonujesz sie, ze cos spartolil, ale nic juz nie mozesz zrobic.

2. Strata materialu, energii. Slowem kosztowne. Pozniej jakos ten beton trzeba zamaskowac. Zwykle drewnem. Oblozenie kosztuje niemal tyle co nowe schody.

3. Jesli drewniane schody projektujesz w koncowym etapie budowy mozesz jeszcze wszystko zmienic.

4. Doswiadczony stolarz zrobi schody jakie chcesz. Wpasuje sie w kazda dziure, zaplanuje spoczynek, wysokosci itd. Dobre firmy korzystaja z programow komputerowych.

pzdr

Bob

Dzięki Bob, no to dałeś mi temat do myślenia.Moje obawy to czy drewniane nie będą po jakimś czasie skrzypieć? Wrzucę ten temat moim potencjalnym firmom wykonawczym. W projekcie mam żelbet i taka wersja czeka na pozwolenie. Ciekawa jestem co będzie gdybyśmy po rozpoczęciu budowy zdecydowali się jednak na drewniane?