Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody???

Recommended Posts

Witam,

Ja uważam,że schody betonowe mogą tez być ładne-zależy to oczywiście od wykończenia.Za schody drewniane trzeba zapłacic 500zł.od stopnia,a poza tym robiąc betonowe, problem jak się dostawać na górę domu jak trwają jeszcze prace budowlane, ma się z głowy.

Czytam Wasze wypowiedzi i dziwię się, że nikt nie zwraca uwagi na pewien dość istotny element dotyczący schodów. Dotyczy to przede wszystkim wypowiedzi geg.

Schody powinny być, poza oczywiście walorami estetycznymi - ale to rzecz gustu a każdy ma trochę inny - przede wszystkim wygodne. Zdecydowanie nie kręcone, chyba, że inaczej się nie da. Zwróćie uwagę na to, że obecnie wszyscy zaangażowani w budowę domu Forumowicze są w sile wieku. Co nas czeka za lat 20 - 30. Patrząc na starsze osoby, które mają poważne problemy z pokonaniem dwóch trzech stopni, zastanawiam sie, czy za lat ...dziesiąt również będę miał ten problem. Większość z nas chyba bagatelizuje tą sprawę, chyba dlatego, że jeszcze nie występuje.

Nie tak dawno odwiedziłem znajomych w nowo wybudowanym domu. Dom ma piwnicę, i chyba półtorej piętra. W każdym razie schodów w górę jest dużo. Z uwagi na ich stam majątkowy wyłożone są polerowanym marmuerm. Aż strach pomyśleć jak po nich chodzić, jak przypadkiem ktoś rozleje trochę wody podlewając kwiaty lub pies gdzieś siknie. Tego nie widać na tych schodach.

Wszystkim projektującym schody w swoim domu polecam temat pod rozwagę. Osobiście wybrałem wariant betonowy obłożony drewnem. Takie rozwiazanie pozwoliło mi wygospodarować dodatkowe pomieszczenie pod schodami, co w przypadku schodów drewnianych ażurowych raczej nie wchodzi w rachubę.

Luska, tu Bob

Budowalem dom, w projekcie mialem schody betonowe. Od poczatku ich nie chcialem, ale dlugo nie mialem koncepcji. Zostawilem w stropie wystajace prety zbrojeniowe, zeby w przyszlosci dobudowac schody. Budowa postepowala, a ja schodow nie mialem. Na gore wchodzilo sie poczatkowo po drabinie pozniej po prowizorycznych schodach skleconych z czego sie dalo. Sasiad budowal taki sam dom. Zbudowal schody betonowe i teraz jak zaglada do mnie pluje sobie w brode. Mialem czas na przemyslenia. Dziure w stropie uksztaltowalem jak chcialem, wymyslilem szerokie giete schody (zmienilem ich polozenie, tak zeby bylo wygodniej) i zamowilem u stolarza (wystajace zbrojenie odcialem). Pracowal nad nimi kilka miesiecy, ale sam montaz trwal kilka dni. Wstawilem je tuz przed wprowadzeniem, zadnego obkladania, kombinowania. Platnosc mialem rozbita na raty. Schody sa takie jak chcialem, nic nie skrzypi. Gdybym mial schody takie jak w projekcie bylby to prawdziwy wrzod w moim domu. Inny sasiad tez ma problem z betonowymi schodami. Sa za waskie, zle rozmierzone i nic nie moze zrobic. Skuc niby mozna, ale ile to roboty i jakie marnotrastwo.

pzdr

Bob

Spie... mozna każde schody, niezależnie od tego, czy są drewniane, czy żelbetowe. Ja u siebie zrobiłam schody w konstrukcji stalowej (spawane z rurek prostokątnych). Na razie stopnie są z grubej sklejki i nie ma problemów z komunikacją między piętrami. Schody te mają tą zaletę, że mogę zrobić właściwie z nimi wszystko: mogą być ażurowe lub pełne, wykończone drewnem lub płytkami. No i nie zniszczą sie w czasie budowy...

Luska, tu Bob

Wlasnie podobne schody mam u siebie. Krecone, azurowe, z tym, ze barierka jest normalna (bez wywijasow). Takie schody nie sa tanie. Mozna zrobic wersje oszczednosciowa. Scianki policzkowe robi sie ze sklejki i wygina w/g uznania, po czym wyklada okleina. Stopnie z drewna klejonego. Stosunkowo tani i mocny jest buk. W tej technologii schody z muratora kosztowalyby - jak sadze - okolo 7-8 tys. zl

pzdr

Bob

A czemu nie metalowe. Ja robię o konstrukcji metalowej - już zrobiona i zamontowana na razie tylko ze stopniami prowizorycznymi koszt ok. 3000PLN. Stopnie właściwe i balustradę chcę zrobić przed wprowadzeniem koszt ok. 2000 stopnie i 1000 balustrada.

Schody metalowe na pewną wyglądają lżej niż drewniane, można je kształtować dowolnie (ja mam dwuzabiegowe) i myślę, że nie będą skrzypieć.