Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokie (25-30cm) i długie (4-4,5m) lite deski na podłogę

pizmako

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam w domku letniskowym (wysokie skoki temperatur) zamontować drewnianą (dębową) podłogę. Najbardziej mi się podobają długie i szerokie lite deski więc wymyśliłem, że kupię deski na całą szerokość pokoju które będą dodatkowo szerokie, mam zamiar ułożyć je na legarach - będzie to świetny efekt wizualny. Dom jest stary (poniemiecki) i w zimie nie jest ogrzewany .. tylko na weekendy.

Zastanawiam się czy deski nie będą się wyginać w łódkę przy takiej długości i szerokości mając na uwadze typ domu w jakim będą montowane?

Macie jakieś rady/uwagi odnośnie takiej podłogi? ... nie wyobrażam sobie innej podłogi aniżeli lite drewno

Witam,

Zamierzam w domku letniskowym (wysokie skoki temperatur) zamontować drewnianą (dębową) podłogę. Najbardziej mi się podobają długie i szerokie lite deski więc wymyśliłem, że kupię deski na całą szerokość pokoju które będą dodatkowo szerokie, mam zamiar ułożyć je na legarach - będzie to świetny efekt wizualny. Dom jest stary (poniemiecki) i w zimie nie jest ogrzewany .. tylko na weekendy.

Zastanawiam się czy deski nie będą się wyginać w łódkę przy takiej długości i szerokości mając na uwadze typ domu w jakim będą montowane?

Macie jakieś rady/uwagi odnośnie takiej podłogi? ... nie wyobrażam sobie innej podłogi aniżeli lite drewno

dom nie jest ogrzewany przez cały rok. Właśnie na jesień i wiosnę gdy dni są krótkie i po południu zaczyna spadać temperatura i rośnie wilgoć w powietrzu to wewnątrz pomieszczeń zacznie się kondensować para wodna a nawet wykraplać na zimnej podłodze. Twoje deski powinny mieć wilgotność około 16-%, między nimi 5mm szpary a gwoździe bite z góry po trzy na szerokość deski do legara. Gwoździe powinny być w regularnych odstępach i według sznurka. Dziury wypełnione Sika Flex 11FC. Szpary także.