pizmako 17.11.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Witam, Zamierzam w domku letniskowym (wysokie skoki temperatur) zamontować drewnianą (dębową) podłogę. Najbardziej mi się podobają długie i szerokie lite deski więc wymyśliłem, że kupię deski na całą szerokość pokoju które będą dodatkowo szerokie, mam zamiar ułożyć je na legarach - będzie to świetny efekt wizualny. Dom jest stary (poniemiecki) i w zimie nie jest ogrzewany .. tylko na weekendy. Zastanawiam się czy deski nie będą się wyginać w łódkę przy takiej długości i szerokości mając na uwadze typ domu w jakim będą montowane?Macie jakieś rady/uwagi odnośnie takiej podłogi? ... nie wyobrażam sobie innej podłogi aniżeli lite drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 18.11.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Zrezygnowałbym z takich rozmiarów deski ( zbyt duże ryzyko problemów ) na legary dałbym plytę osb a na plyte kleił klasyczne deski dębowe ( mix dębowy ) o mniejszych wymiarach - Będzie piekna dębowa podloga a pewniejsza przy takich warunkach . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.11.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Jaki budynek - taka podłoga. Duże dechy na legarach - super efekt. Zakup kute gwoździe do przybijania desek. Zostaw szczeliny - będzie typowo dla starych podłóg i bezpiecznie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.11.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Witam, Zamierzam w domku letniskowym (wysokie skoki temperatur) zamontować drewnianą (dębową) podłogę. Najbardziej mi się podobają długie i szerokie lite deski więc wymyśliłem, że kupię deski na całą szerokość pokoju które będą dodatkowo szerokie, mam zamiar ułożyć je na legarach - będzie to świetny efekt wizualny. Dom jest stary (poniemiecki) i w zimie nie jest ogrzewany .. tylko na weekendy. Zastanawiam się czy deski nie będą się wyginać w łódkę przy takiej długości i szerokości mając na uwadze typ domu w jakim będą montowane? Macie jakieś rady/uwagi odnośnie takiej podłogi? ... nie wyobrażam sobie innej podłogi aniżeli lite drewno dom nie jest ogrzewany przez cały rok. Właśnie na jesień i wiosnę gdy dni są krótkie i po południu zaczyna spadać temperatura i rośnie wilgoć w powietrzu to wewnątrz pomieszczeń zacznie się kondensować para wodna a nawet wykraplać na zimnej podłodze. Twoje deski powinny mieć wilgotność około 16-%, między nimi 5mm szpary a gwoździe bite z góry po trzy na szerokość deski do legara. Gwoździe powinny być w regularnych odstępach i według sznurka. Dziury wypełnione Sika Flex 11FC. Szpary także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts