Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o podłogowe ogrzewanie

Amator55555

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za zaworem z powrotu podłogówki masz klapkę zwrotną (takie zgrubienie mosiężne) w którą stronę jest strzałka ? Pompę masz ustawioną na stałe ciśnienie bez względu na przepływ i na max wartość ... przy 6 obiegach (nie znam długości) powinien być bez problemu przepływ ze 2 l/min. Tak więc albo pompa nie pompuje, albo klapka zwrotna jest kierunkowo źle zamontowana. Co z położeniem zaworu ATM ? bo na zdjęciu nie widać wysterowania. W tej pozycji jest źle zamontowana grupa pompowa, ktoś ją pozamieniał kierunkami żeby dopasować do instalacji.

Strzałka na zgrubienie mosiężnym jest skierowana ku dołowi (w stronę zaworu z czerwona roczka- już dokładnie pisze aby była jasność). Wydaje mi się ze jest coś nie tak z pompka bo rozebrałem wszystko i sprawdizlem jak działa pompka. Wydaje mi się ze w zła stronę chodzi. Wstawił bym zdjęcie jak to działa, ale nie wiem jak w telefonie mogę wstawić zdjęcie.

No bo tą grupę pompową ktoś przerobił na obieg wsteczny, pompa zamiast pompować przez pętle cały czas i dosilać się poprzez ATM ciepłą wodą o zadanej temperaturze to zrobiono odwrotnie, pompa pompuje krótki obieg pierwotny a zawór ATM popuszcza w podłogówkę zadaną temperaturę, jak masz ustawione 43 st C to na dolocie do zaworu tyle będzie praktycznie cały czas bo to temperatura wody na obiegu pompa/kocioł a nie w obiegu podłogówki. No tak mi się wydaje, ale to zdjęcia więc muszę się dużo domyślać i nie wiem czy mam rację.

Memphis nie obracaj żadnej pompy. Na jej korpusie jest strzałka w którą stronę ma podawać. Najlepiej jakbyś narysował schemat instalacji "nawet na kartce" bo czegoś tu nie rozumie. Kocioł podaje wodę do skrzyni z zaworem 3d i pompą a później z tej skrzyni idzie do rozdzielaczy podłogówki? Czy tak. Narysuj jak to jest zrobione.

No właśnie daj nam jakiś schemat jak to idzie, bo dziwnie to masz zrobione. Grupa pompowa oddzielnie, w innym miejscu, nie wiemy skąd zasilanie, narysuj na zdjęciach strzałki co i skąd biegnie. Do nawet najprostszej instalacji powinien być schemat żeby było zgodnie ze sztuką, a tak to widzę że ktoś dołożył tą klapkę itd.

Chetnie bym wam rozrysowal jak to wszystko jest połączone, jaka rura idzie do czego, ale po prostu tego nie wiem, bo dom kupiłem od developera. On nie dał mi rzadnej dokumentacji podłogówki. ( ja tez nie wołalem od niego). Wiem tylko, ze jak wzywałem serwisanta od pieca aby sprawdzil, czy poprawnie chodzi to powiedział, że nie jest to wszystko zrobione tak jak nalezy. Chociażby to, że pompa ma źródło zasilania w piecu a nie swoje własne oddzielne.

Na necie zauważyłem, że pompa jest zlozona w taki sposob

http://hydroit.pl/images/min/product_mid/1388322506_DSC02780%20(Kopiowanie).JPG

U mnie jest to zrobione odwrotnie. Jak rozebralem wirnik i właczylem na chwile piec aby uruchomila sie pompka to wirnik wg. mnie dziala w zla strone i nie ma prawa pompowac wode poprawnie.

https://zapodaj.net/e2ea5ef352740.jpg.html

https://zapodaj.net/eeb02070c71ae.jpg.html

https://zapodaj.net/86d0c0a0543b3.jpg.html

Takie zdjecia Wam podrzucam, moze cos bardziej rozjasni. Narysowalem strzalki jak plynie woda.

Wybaczcie może, za mój chaos w wypowiedziach i brak ładu być, może, ale jestem już tak poirytowany cała sytuacją i fachowcami, którzy nie mogą mi tego naprawić, że powoli zaczyna brakować mi sił.

Widać na zdjęciu. To da te dwie rury przed zaworem 3D ATM.

znaczy się zasilanie i powrót do kotła ? Jeśli tak to pompa powinna tłoczyć wodę w pętle podłogówki bez problemów a zawór 3d dosila układ ciepłą wodą i wszystko powinno grać i buczeć. Jeśli pompa jest sprawna to zostaje nam położenie zaworu 3d być może ktoś go źle ustawił i ssanie pompy jest zamknięte.

No niby zawor 3d jest sprawny, wczoraj sprawdzalismy razem z hydraulikiem i niby dziala poprawnie.

Narazie przyjechalem do domu i czkeam kilka godzin zobaczyc co sie bedzie dzialo. Przerobilem pompe ( czyli rozebralem i ustawilem tak jak powiinna byc ). Czyli zgodnie z rysunkime znalezionym w internecie, a w zasadzie rysunkami. Czyli zlozylem ja w taki sposob.:

http://hydroit.pl/images/min/product_mid/1388322506_DSC02780%20(Kopiowanie).JPG, bo wczesniej wirnik krecil sie w te strone ( wg. mnie w zla i nie tloczyl wody:

https://zapodaj.net/e2ea5ef352740.jpg.html

Jesli to nie pomoze to zostawiam sprawe do srody i szukam jakiegos prawdziwego fachwoca aby mi to ogarnal.

No nie wiem, ale ten zawór zwrotny został wczoraj założony. Powiedzecie mi taka rzecz. Mniej wiecej po jakim czasie powinna się podłoga nagrzac, albo zmienic temperatura w pomieszczeniu chociaz o 1 stopien. Bylem przed chwila sprawdzic jak sie ma sytuacja i temperatura nadal ani nie drgnela, mam porozstawiaen termoemtry na podlogach w 2 pokojach i temperatura sie nie zmienila,a wrecz zmalala o kilka\ kilkanascie 0.1 stopnia. Dodam ze w wiekszosci domu mam deske naturlana ( oczywiscie przeznaczone do podlogowki). Na zasilaniu na listwie mam prawie 35 stopni, a na powrocie w 22 stopnie ( juz)- w tym pokoju, gdzie zawsze bylo najzimniej. Moze jeszcze za wczesnie na odczuwalne efekty. Miedzy 17-19:20 minelo nieco ponad 2h. Jutro po poludniu sie znow wybiore.

Na noc zostawiam tak jak jest. :(

A co do tego zaworu no to naprawde nie wiem jak to jest i czemu to ma sluzyc

Jeszcze nieco ponad tydzien temu nie wiedzialem jak dziala i z czego się składa ogrzewanie podłogowe. Im dłuzej sie z tym główkuje tym wiecej się dowiaduje.

Wolałbym zapłacić i zostawić to jakiemuś fachowcowi, ale było u mnie już 2 i jak widać żaden nie pomógł.