memphis21 30.12.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 https://zapodaj.net/9166fd344c3a3.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/1b610f1b9224b.jpg.html Tak to wygląda po wczorajszej przeróbce oraz zdjecie jak jest obecnie ustawiona pompa.Zastanawiam się czy nie podjechac do castoramy i kupic nowa pompe i mieszacz, bo może wina leży po stronie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Na pewno to jest dobrze odpowietrzone? Może trzeba każdą sekcję przelać. Zamknij jeden rozdzielacz i zawór 3d daj na max. Obserwuj co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Za zaworem z powrotu podłogówki masz klapkę zwrotną (takie zgrubienie mosiężne) w którą stronę jest strzałka ? Pompę masz ustawioną na stałe ciśnienie bez względu na przepływ i na max wartość ... przy 6 obiegach (nie znam długości) powinien być bez problemu przepływ ze 2 l/min. Tak więc albo pompa nie pompuje, albo klapka zwrotna jest kierunkowo źle zamontowana. Co z położeniem zaworu ATM ? bo na zdjęciu nie widać wysterowania. W tej pozycji jest źle zamontowana grupa pompowa, ktoś ją pozamieniał kierunkami żeby dopasować do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Strzałka na zgrubienie mosiężnym jest skierowana ku dołowi (w stronę zaworu z czerwona roczka- już dokładnie pisze aby była jasność). Wydaje mi się ze jest coś nie tak z pompka bo rozebrałem wszystko i sprawdizlem jak działa pompka. Wydaje mi się ze w zła stronę chodzi. Wstawił bym zdjęcie jak to działa, ale nie wiem jak w telefonie mogę wstawić zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 No bo tą grupę pompową ktoś przerobił na obieg wsteczny, pompa zamiast pompować przez pętle cały czas i dosilać się poprzez ATM ciepłą wodą o zadanej temperaturze to zrobiono odwrotnie, pompa pompuje krótki obieg pierwotny a zawór ATM popuszcza w podłogówkę zadaną temperaturę, jak masz ustawione 43 st C to na dolocie do zaworu tyle będzie praktycznie cały czas bo to temperatura wody na obiegu pompa/kocioł a nie w obiegu podłogówki. No tak mi się wydaje, ale to zdjęcia więc muszę się dużo domyślać i nie wiem czy mam rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Rozebralem pompę i przekręciłem w druga stronę. Aby chodziła zgodnie z jej zastosowaniem. Zobaczę co się będzie działo. Mam nadzieje, ze nic sobie nie uszkodze i nie wyrządze większych szkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Memphis nie obracaj żadnej pompy. Na jej korpusie jest strzałka w którą stronę ma podawać. Najlepiej jakbyś narysował schemat instalacji "nawet na kartce" bo czegoś tu nie rozumie. Kocioł podaje wodę do skrzyni z zaworem 3d i pompą a później z tej skrzyni idzie do rozdzielaczy podłogówki? Czy tak. Narysuj jak to jest zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 No właśnie daj nam jakiś schemat jak to idzie, bo dziwnie to masz zrobione. Grupa pompowa oddzielnie, w innym miejscu, nie wiemy skąd zasilanie, narysuj na zdjęciach strzałki co i skąd biegnie. Do nawet najprostszej instalacji powinien być schemat żeby było zgodnie ze sztuką, a tak to widzę że ktoś dołożył tą klapkę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Chetnie bym wam rozrysowal jak to wszystko jest połączone, jaka rura idzie do czego, ale po prostu tego nie wiem, bo dom kupiłem od developera. On nie dał mi rzadnej dokumentacji podłogówki. ( ja tez nie wołalem od niego). Wiem tylko, ze jak wzywałem serwisanta od pieca aby sprawdzil, czy poprawnie chodzi to powiedział, że nie jest to wszystko zrobione tak jak nalezy. Chociażby to, że pompa ma źródło zasilania w piecu a nie swoje własne oddzielne. Na necie zauważyłem, że pompa jest zlozona w taki sposob http://hydroit.pl/images/min/product_mid/1388322506_DSC02780%20(Kopiowanie).JPGU mnie jest to zrobione odwrotnie. Jak rozebralem wirnik i właczylem na chwile piec aby uruchomila sie pompka to wirnik wg. mnie dziala w zla strone i nie ma prawa pompowac wode poprawnie.https://zapodaj.net/e2ea5ef352740.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/eeb02070c71ae.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/86d0c0a0543b3.jpg.htmlTakie zdjecia Wam podrzucam, moze cos bardziej rozjasni. Narysowalem strzalki jak plynie woda.Wybaczcie może, za mój chaos w wypowiedziach i brak ładu być, może, ale jestem już tak poirytowany cała sytuacją i fachowcami, którzy nie mogą mi tego naprawić, że powoli zaczyna brakować mi sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Coś jeszcze mam Wam podesłać/ narysować?? Podejrzewam, że tu jakaś pierdoła jest, ale nie moge jej znalezc. Na listwe dochodzi 30 ponad stopni, ale tak jakby nie mialo sily przepompowac dalej po pokojach tej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Jeszcze nam pokaż gdzie masz zasilanie z kotła i gdzie jest wlot i wylot na rozdzielacz podłogówki, bo tego nie umiem rozgryźć bo się kupy nie trzyma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Widać na zdjęciu. To da te dwie rury przed zaworem 3D ATM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Widać na zdjęciu. To da te dwie rury przed zaworem 3D ATM. znaczy się zasilanie i powrót do kotła ? Jeśli tak to pompa powinna tłoczyć wodę w pętle podłogówki bez problemów a zawór 3d dosila układ ciepłą wodą i wszystko powinno grać i buczeć. Jeśli pompa jest sprawna to zostaje nam położenie zaworu 3d być może ktoś go źle ustawił i ssanie pompy jest zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 No niby zawor 3d jest sprawny, wczoraj sprawdzalismy razem z hydraulikiem i niby dziala poprawnie.Narazie przyjechalem do domu i czkeam kilka godzin zobaczyc co sie bedzie dzialo. Przerobilem pompe ( czyli rozebralem i ustawilem tak jak powiinna byc ). Czyli zgodnie z rysunkime znalezionym w internecie, a w zasadzie rysunkami. Czyli zlozylem ja w taki sposob.:http://hydroit.pl/images/min/product_mid/1388322506_DSC02780%20(Kopiowanie).JPG, bo wczesniej wirnik krecil sie w te strone ( wg. mnie w zla i nie tloczyl wody:https://zapodaj.net/e2ea5ef352740.jpg.html Jesli to nie pomoze to zostawiam sprawe do srody i szukam jakiegos prawdziwego fachwoca aby mi to ogarnal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Zmiana położenia panelu nie zmienia kierunku przepływu cieczy. Żeby zmienić kierunek trzeba przełożyć całą pompę wraz z korpusem bo w nim są kanały i strona ssawna i tłoczna. Na zdjęciu strzałkę masz w jedną stronę zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 hmmm. Co w takim razie proponujecie? No strzałka na zdjęciu jest zawsze w jedna stronę, ale pompa jest przełożona inaczej. Zerknij jeszcze raz na zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 4:03. W taki sposób ja teraz podłączyłem swoja pompę. Mam nadzieje, ze teraz cos pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.12.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Nie wiem jaki cel jest tam zaworu zwrotnego. Taki zawór ma tak silną sprężyne ze te pompy są ledwo w stanie pokonywac taki opór albo nie są. Ta buła mosieżna między termometrem a zaworem kulowym to właśnie taki zawór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memphis21 30.12.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 No nie wiem, ale ten zawór zwrotny został wczoraj założony. Powiedzecie mi taka rzecz. Mniej wiecej po jakim czasie powinna się podłoga nagrzac, albo zmienic temperatura w pomieszczeniu chociaz o 1 stopien. Bylem przed chwila sprawdzic jak sie ma sytuacja i temperatura nadal ani nie drgnela, mam porozstawiaen termoemtry na podlogach w 2 pokojach i temperatura sie nie zmienila,a wrecz zmalala o kilka\ kilkanascie 0.1 stopnia. Dodam ze w wiekszosci domu mam deske naturlana ( oczywiscie przeznaczone do podlogowki). Na zasilaniu na listwie mam prawie 35 stopni, a na powrocie w 22 stopnie ( juz)- w tym pokoju, gdzie zawsze bylo najzimniej. Moze jeszcze za wczesnie na odczuwalne efekty. Miedzy 17-19:20 minelo nieco ponad 2h. Jutro po poludniu sie znow wybiore. Na noc zostawiam tak jak jest. A co do tego zaworu no to naprawde nie wiem jak to jest i czemu to ma sluzyc Jeszcze nieco ponad tydzien temu nie wiedzialem jak dziala i z czego się składa ogrzewanie podłogowe. Im dłuzej sie z tym główkuje tym wiecej się dowiaduje. Wolałbym zapłacić i zostawić to jakiemuś fachowcowi, ale było u mnie już 2 i jak widać żaden nie pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 30.12.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 sporo zajmie aż odczujesz że podłoga grzeje,,, tyle ton betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts