bkroy 18.11.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Kiedyś musiałem latem palić żeby mieć ciepła wodę teraz zagrzanie 300l wody do 45st zużyje ok 1.2kwh czyli w G11 wychodzi koszt 60gr i tą wygoda bezcenna! Mam już doświadczenia z pc do cwu (i stąd tych urządzeń się nie boję). Sezon z węglem mam październik-kwiecień. Później woda z pc do cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.11.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ja spalam ok 2 ton za 1570 zł dokładnie, co prawda mam po całości podłogówkę więc byłoby mi łatwiej ale na tę chwilę za bardzo mi się nie uśmiecha wykładać 40 kafelek tylko po to aby się dowiedzieć czy PC by też to samo kosztowała w eksploatacji i nie myślę tu o tzw zwrocie tylko wygodzie , też byłem zdecydowany na PC ale jakoś mi narazie minęło .może kiedyś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.11.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ja spalam ok 2 ton za 1570 zł dokładnie, co prawda mam po całości podłogówkę więc byłoby mi łatwiej ale na tę chwilę za bardzo mi się nie uśmiecha wykładać 40 kafelek tylko po to aby się dowiedzieć czy PC by też to samo kosztowała w eksploatacji i nie myślę tu o tzw zwrocie tylko wygodzie , też byłem zdecydowany na PC ale jakoś mi narazie minęło .może kiedyś . A jakby kol zdradził m2 , izolację i temp w domu przez 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.11.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 . Obawy czy agregat na zewnątrz za bardzo nie hałasuje?? Sam się dziwię jak to z tym hałasem. Słuchałem kilku pomp tej samej firmy i mocy .I zawsze inny dźwiek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkroy 18.11.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ja spalam ok 2 ton za 1570 zł dokładnie, co prawda mam po całości podłogówkę więc byłoby mi łatwiej ale na tę chwilę za bardzo mi się nie uśmiecha wykładać 40 kafelek tylko po to aby się dowiedzieć czy PC by też to samo kosztowała w eksploatacji i nie myślę tu o tzw zwrocie tylko wygodzie , też byłem zdecydowany na PC ale jakoś mi narazie minęło .może kiedyś . Super, rezultat dla mnie nie do osiągnięcia (przy temp w domu min, +22 - żona by mi chyba zamarzła, a standardowo +24C lub często więcej). Wątek założyłem z pytaniem do instalatorów pc i użytkowników i te osoby proszę o opinie. Docelowo (za 5-6 lat) mam wizję wymiany pieca i dzisiaj powoli chcę rozeznać temat. Wyskoczyć za 6 lat jednorazowo z 30.000 zł będzie ciężko. Ewentualnie gaz - ale koszty sezonu grzewczego oceniam na min. 7.500 zł - poza tym mieszkam poza zasięgiem sieci gazowej. Kupować kolejny piec, cena węgla przez ten okres w górę + ryzyko, że kwestia smogu zakończy c.o. na węglu może finalnie okazać się niemożliwa. Wolę wiedzieć co mnie czeka i czy w ogóle pc u mnie wchodzi w grę. Po wpisach widzę, że raczej tak. Zostaje kwestia tylko hałasu dla pc powietrze/woda lub powierzchni kolektora poziomego. Dla tej samej kwoty na instalację pc raczej wybiorę pc grunt z kolektorem poziomym (ale obawiam się, że raczej mi na działce się nie zmieści). Chociaż do czasu wymiany technologia pc powietrze może pójdzie na tyle do przodu, że przy -25C ich użytkowanie będzie miało dodatnią sprawność/efektywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.11.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 A jakby kol zdradził m2 , izolację i temp w domu przez 24h Dom poniemiecki 120m2 parter ściany 42 cm z pustką w środku 6 cm na ścianach 12 cm styro grafit 0,32 lambda , poddasze 30 cm wełny , w domu nigdy nie spada temp poniżej 23 stopnie , wilgotnoś w domu od 40-55 procent . dodam że czasem grzeje dodatkowo 40m2 na poddaszu ale rzadko bo tam nawet poniżej minus 15 stopni na dworze nie spada poniżej 15 st bez ogrzewania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.11.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 - powiat Wrocław - pow. do ogrzania 160 m2 - Dom w zabudowie bliźniaczej (1 ściana nie jest narażona na czynnik zewnętrzny). - dla +10,0 C lub więcej na zewn => 27 C na zasilaniu instalacji - dla + 00,0 C => 33 C na zasilaniu instalacji - dla - 10,0 C => 37 C na zasilaniu instalacji - dla - 20,0 C => 41 C na zasilaniu instalacji - czy jest możliwa instalacja PC powietrze/woda (i jaka będzie jej efektywność) Jest możliwa instalacja PC / PW , Należy wykonać OZC budynku, Jaka jest pojemność grzejników, bo może się okazać, że konieczny jest dodatkowy bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkroy 19.11.2018 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Jest możliwa instalacja PC / PW , Należy wykonać OZC budynku, Jaka jest pojemność grzejników, bo może się okazać, że konieczny jest dodatkowy bojler Co to jest OZC budynku? Pojemność grzejników - musiałbym kazdy grzejnik po modelu z faktury spisać i sprawdzić na stronie producenta. W domu jest łącznie 9 grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 20.11.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) bkroy - mogę odpowiedzieć Tobie na to pytanie z autopsji 1. jakie są koszty instalacji pc powietrze woda i jakie są realne koszty eksploatacji (koszt energii) Instalacja pompyW lipcu załozyłem T-Capa 9kW 1 fazowego. Koszt 24 500,00 brutto z nowym zasobnikiem 250 litrowym i termostatem bezprzewodowym. Demontaż kotła na ekogroszek we własnym zakresie.Zakup pompy z WFOŚiGW. Kredyt 100 % inwestycji, oprocentowanie do 3 % w skali roku bez dodatkowych opłat. 11% umorzenia. Sprzedałem kocioł za 3000,00 zł a z Gminy dostałem dodatkowe 3000,00 zł Co do kosztów eksploatacjiPrzed zakupem pompy liczyłem to tak:3 300 kg Ekogroszku (tyle mi palił !!!) x7,1 = 23430 kwh na sezon grzewczy (bez cwu wiosna lato). Wynik pomnozyłem przez sprawność 80 % = 18744 kwh. Teraz przez COP 3 = 6248 kwh x energia taniej więcej, mniej drogiej x 0,50=3124 zł. Po obserwacjach lipiec - listopad wiem na pewno, że nie będę płacił więcej niż za 3 300 kg Ekogroszku + CWU wiosna lato. Moje z użycie razem z CWU w domu 22 stopnie.lipiec ~ 40 złsierpień ~ 40 złwrzesień 80 złpaździernik 100 złlistopad(szacunek) 150 złzakładam, że grudzień 500 złzakładam, że styczeń 800 zł ekstremumzakładam, że luty 1000 zł ekstremumzakładam, że marzec 300 złzakładam, że kwiecień 100 złzakładam, że maj 40 złzakładam, że czerwiec 40 zł Powyższe oczywiście założenia. Dodam tylko, że u mnie jak miałem ekogroszek to czy było na dworze + 15 czy - 5 to spalanie takie samo. Inna sprawą jest zapowiadana podwyżka energii.A OZC to przybliżone zapotrzebowanie na ciepło Twojego budynku niezależnie od źródła ciepła. Liczone na podstawie projektu/wbudowanych materiałów. Edytowane 20 Listopada 2018 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.11.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Co to jest OZC budynku? OZC to kalkulator do określania; - obliczeniowego zapotrzebowania na moc cieplną ; ..........- poszczególnych pomieszczeń w budynku w kW, ..........- całego budynku, - sezonowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzania .... budynków mieszkalnych w kWh/rok. Wyliczenia te służą do określenia mocy pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkroy 20.11.2018 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) OZC to kalkulator do określania; - obliczeniowego zapotrzebowania na moc cieplną ; ..........- poszczególnych pomieszczeń w budynku w kW, ..........- całego budynku, - sezonowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzania .... budynków mieszkalnych w kWh/rok. Wyliczenia te służą do określenia mocy pompy ciepła. Rozumiem, ze instalator jest w stanie to wykonać, czy raczej autoryzowane firmy, które są w stanie dokładnie ustalić zapotrzebowanie na ciepło? Dzięki za wpisy, ciekawa dyskusja się rozwinęła (nie jestem zwolennikiem forum, bo średnio po 3 wpisach rozmowa idzie w zupełnie niezamierzone tory...). Ostatnia kwestia i małe podsumowanie: 1. grzejniki jak widzę po wpisach w domu nie oznaczają braku możliwości pracy pc (istotne jest zasilanie instalacji w ciepłą wodę (o jak najniższej temp. na zasilaniu instalacji). To co zasilamy: podłogówka czy grzejniki jest drugorzędne. 2. koszt (średnia wartość) pc powietrze woda to kwestia 25-30 tys zł. (zależy dokładnie od mocy, producenta i instalatora) 3. jaką pc grunt. z kolektorem poziomym (jaka moc) musiałbym zainstalować u siebie w domu (9kW, 12kW)? Piec na groszek mam 20kW, ale to chyba jakoś inaczej się liczy dla pc. 4. jaki wg was byłby koszt montażu pc z kolektorem poziomym dla mojego domu i jaka powierzchnia tego kolektora (ile m bieżących rury trzeba zakopać plus-minus)? Pytam, bo co do zasady: - jestem w stanie poświęcić ogród i zainstalować pc grunt. z kolektorem poziomym, ale muszę wiedzieć czy kolektor mi się w ogóle zmieści i jaki będzie finalnie koszt instalacji (uśredniony), plus dla pc gruint to teoretycznie wyższa sprawność przy niskich temp., ale niższa przy wyższych (od ok. -3C w górę pc powietrze wygrywa z pc grunt), dla -20C do -3C przewaga idzie na pc grunt wraz z obniżaniem się temperatury powietrza - jeżeli nie wejdzie mi kolektor, lub koszt całej instalacji przekroczy o >75% montażu pc powietrze (pc grunt wyjdzie więcej niż 40 tys zł wraz z kolektorem), wówczas raczej będę zmuszony zainstalować pc powietrze (najbardziej co mnie od niej odstrasza to hałas jaki może generować agregat zewnętrzny). W moim przypadku będzie mógł być zainstalowany 1 m od krawędzi tarasu na ogrodzie... Chyba, że hałas pc jest nie większy niż na tym filmie: Pozdr. Edytowane 20 Listopada 2018 przez bkroy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.11.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Rozumiem, ze instalator jest w stanie to wykonać, czy raczej autoryzowane firmy, które są w stanie dokładnie ustalić zapotrzebowanie na ciepło? Dzięki za wpisy, ciekawa dyskusja się rozwinęła (nie jestem zwolennikiem forum, bo średnio po 3 wpisach rozmowa idzie w zupełnie niezamierzone tory...). Ostatnia kwestia i małe podsumowanie: 1. grzejniki jak widzę po wpisach w domu nie oznaczają braku możliwości pracy pc (istotne jest zasilanie instalacji w ciepłą wodę (o jak najniższej temp. na zasilaniu instalacji). To co zasilamy: podłogówka czy grzejniki jest drugorzędne. 2. koszt (średnia wartość) pc powietrze woda to kwestia 25-30 tys zł. (zależy dokładnie od mocy, producenta i instalatora) 3. jaką pc grunt. z kolektorem poziomym (jaka moc) musiałbym zainstalować u siebie w domu (9kW, 12kW)? Piec na groszek mam 20kW, ale to chyba jakoś inaczej się liczy dla pc. 4. jaki wg was byłby koszt montażu pc z kolektorem poziomym dla mojego domu i jaka powierzchnia tego kolektora (ile m bieżących rury trzeba zakopać plus-minus)? Pytam, bo co do zasady: - jestem w stanie poświęcić ogród i zainstalować pc grunt. z kolektorem poziomym, ale muszę wiedzieć czy kolektor mi się w ogóle zmieści i jaki będzie finalnie koszt instalacji (uśredniony), plus dla pc gruint to teoretycznie wyższa sprawność przy niskich temp., ale niższa przy wyższych (od ok. -3C w górę pc powietrze wygrywa z pc grunt), dla -20C do -3C przewaga idzie na pc grunt wraz z obniżaniem się temperatury powietrza - jeżeli nie wejdzie mi kolektor, lub koszt całej instalacji przekroczy o >75% montażu pc powietrze (pc grunt wyjdzie więcej niż 40 tys zł wraz z kolektorem), wówczas raczej będę zmuszony zainstalować pc powietrze (najbardziej co mnie od niej odstrasza to hałas jaki może generować agregat zewnętrzny). W moim przypadku będzie mógł być zainstalowany 1 m od krawędzi tarasu na ogrodzie... Chyba, że hałas pc jest nie większy niż na tym filmie: Pozdr. Instalator - niekoniecznie. Oni tego nie liczą, oni to szacują. W ich interesie, jest ci sprzedać najdroższe urzązenie, bo na tym najwięcej zarobią. Właśnie dlatego masz teraz kocioł 20kw, a nie dużo mniejszy. Dobór powinien być taki sam albo bardzo podobny bez względu na to czy to gaz,PPC czy kocioł węglowy 1. grzejniki niczego nie wykluczają, szczególnie że masz takie a nie inne temperatury wody w CO 3. Jaka moc - to właśnie najlepiej wyliczyć dokładnie, bo znowu wcisną ci coś dużo za dużego niż potrzebujesz. Na początek wstukaj dane swojego domu do cieplowlasniwe...i zapodaj tutaj linka. Ale to nie są dokładnie obliczenia, tylko szacunki 4. koszt będzie różny, zależy od mocy PC, od tego jaki masz grunt i ile masz na to miejsca) są kolektory liniowe,spiralne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkroy 20.11.2018 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Instalator - niekoniecznie. Oni tego nie liczą, oni to szacują. W ich interesie, jest ci sprzedać najdroższe urzązenie, bo na tym najwięcej zarobią. Właśnie dlatego masz teraz kocioł 20kw, a nie dużo mniejszy. Dobór powinien być taki sam albo bardzo podobny bez względu na to czy to gaz,PPC czy kocioł węglowy 1. grzejniki niczego nie wykluczają, szczególnie że masz takie a nie inne temperatury wody w CO 3. Jaka moc - to właśnie najlepiej wyliczyć dokładnie, bo znowu wcisną ci coś dużo za dużego niż potrzebujesz. Na początek wstukaj dane swojego domu do cieplowlasniwe...i zapodaj tutaj linka. Ale to nie są dokładnie obliczenia, tylko szacunki 4. koszt będzie różny, zależy od mocy PC, od tego jaki masz grunt i ile masz na to miejsca) są kolektory liniowe,spiralne.... Link - czytałem instrukcje ze strony i wg mnie wartości podałem wszystkie (okna policzyłem każdą sztuke i podałem, nie bawiąc się w małe czy duże). http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4qlc pc 11kW, przy czym dla temp 23C w domu (a realnie mam 24 lub często więcej) to spalanie jakie podaje strona jest u mnie sporo mniejsze: W najmroźniejszy dzień ~34kg węgla kamiennego na dobę Wg mnie max spalanie dobowe groszku to 20 kg (przy mrozach -15 lub niżej i zasilaniu instalacji 40C lub więcej) W przeciętny dzień zimy ~17kg węgla kamiennego na dobę Max 13 kg W ciągu sezonu grzewczego ~2,7t węgla kamiennego 2,4 tony (5 sezonów, każdy średnio od 15.10 plus minus tydzień, do 10.04 plus minus tydzień) Wiem, że są kolektory płaskie spiralne, pytanie ile mniej więcej m bieżących kolektora musi być zasypane dla pc 13kW i jaki będzie koszt pc z kolektorem (przeciętnie). Gleba nie jest piaszczysta, raczej gliniasta (kupując działkę robiłem odwierty geotechniczne 4x 8m każdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.11.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Dom poniemiecki 120m2 parter ściany 42 cm z pustką w środku 6 cm na ścianach 12 cm styro grafit 0,32 lambda , poddasze 30 cm wełny , w domu nigdy nie spada temp poniżej 23 stopnie , wilgotnoś w domu od 40-55 procent . dodam że czasem grzeje dodatkowo 40m2 na poddaszu ale rzadko bo tam nawet poniżej minus 15 stopni na dworze nie spada poniżej 15 st bez ogrzewania . A nie myślałeś o gazie ?Chałupka nie duża ,całkiem nie źle ocieplona-nie masz dostępu do gazu ziemnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 21.11.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Wiem, że są kolektory płaskie spiralne, pytanie ile mniej więcej m bieżących kolektora musi być zasypane dla pc 13kW i jaki będzie koszt pc z kolektorem (przeciętnie). Gleba nie jest piaszczysta, raczej gliniasta (kupując działkę robiłem odwierty geotechniczne 4x 8m każdy). ja bym się mocno zastanowił, czy brać 13kw czy nie mniej. Ja jak robiłem DZ poziome, to specjalnie przewymiarowałem DZ (miałem sporo miejsca), mam zakopane około 550mb rury PE40 liniowo na głębokości 1,7-1,8m. Dzięki dobremu gruntowi (glina, glina z wodą i miejscowo trochę piasku) mam zimą bardzo dobre temperatury DZ, często lepsze niż przy odwiertach. DZ dobiera się do domu, a nie do PC. Załóżmy, że chcesz przewymiarować PC, żeby lepiej wykorzystać tanią taryfę. DZ też zrobisz większe, bo dasz PC o większej mocy? Możesz to zrobić, jeśli tanim kosztem można zrobić większe DZ (poziome), ale nie jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.11.2018 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) - grzejniki jak widzę po wpisach w domu nie oznaczają braku możliwości pracy pc (istotne jest zasilanie instalacji w ciepłą wodę (o jak najniższej temp. na zasilaniu instalacji). To co zasilamy: podłogówka czy grzejniki jest drugorzędne. - 1/ obliczenia OZC należy zlecić koledze ASOLT, który w tym się specjalizuje, - 2/ ogrzewając grzejnikami, brak jest akumulacji ciepła jak przy ......podłogówce, a więc konieczność ciągłego grzania, - 3/ przy ogrzewaniu grzejnikowym istotny jest tzw, zład wody - niezbędna ......objętość układu wodnego dla prawidłowości pracy PC. ......W większości konieczny jest bojler o pojemności > 50 l, - 4/ poczytaj tematy w mojej stopce, nasiąkaj wiedzą, ucz się Edytowane 21 Listopada 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 21.11.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 A nie myślałeś o gazie ?Chałupka nie duża ,całkiem nie źle ocieplona-nie masz dostępu do gazu ziemnego ? No niestety nie ma ale przez gminę ciągną nitkę od Gdańska do Czech tego z USA i być może zrobią jakieś odejście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkroy 21.11.2018 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 No niestety nie ma ale przez gminę ciągną nitkę od Gdańska do Czech tego z USA i być może zrobią jakieś odejście . Kupowałem działke w 2011 i pisałem wówczas do PGNiG w celu uzyskania warunków przyłączenia do sieci gazowej. Odpisali mi, że rozbudują sieć do 2018 roku (gaz jest 400 m ode mnie). Póki co niestety nie poszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkroy 21.11.2018 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 ja bym się mocno zastanowił, czy brać 13kw czy nie mniej. Ja jak robiłem DZ poziome, to specjalnie przewymiarowałem DZ (miałem sporo miejsca), mam zakopane około 550mb rury PE40 liniowo na głębokości 1,7-1,8m. Dzięki dobremu gruntowi (glina, glina z wodą i miejscowo trochę piasku) mam zimą bardzo dobre temperatury DZ, często lepsze niż przy odwiertach. DZ dobiera się do domu, a nie do PC. Załóżmy, że chcesz przewymiarować PC, żeby lepiej wykorzystać tanią taryfę. DZ też zrobisz większe, bo dasz PC o większej mocy? Możesz to zrobić, jeśli tanim kosztem można zrobić większe DZ (poziome), ale nie jest to konieczne. 550 m bieżących rury zakupie, jak sąsiad mi pozwoli u niego 300 m ułożyć. Kolektor plaski wcisnę max 180 m (w odstępie 80 cm). Spiralny to pewnie +20% więcej. Działka 12 ar, bliźniak na działce (cała bryła budynku to 22 x 9 m, 1 segment ma 11x9 m). Realnie mam do dyspozycji 6 ar na których jest dom 11x9. Obawiam się, że aż taki kolektor mi nie wejdzie. Czytalem trochę o tym i o ile kojarzę, to teoretycznie można zrobić większy kolektor płaski niż większą pompę. Duża pompa przy za małym kolektorze nie zadziała (nie wiem czy mam rację)?? Jaki jest koszt dla pc grunt z kolektorem płaskim (zakładając 11 kW)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.11.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) Tak patrzę z grubsza na Twoje wyniki z "ciepławłaściwego" oraz wymiary i wygląda na to że mamy podobne zapotrzebowanie.... Tylko że mi fachowy - znany na forum instalator wyliczył pompę o mocy 8 kW... to może jednak bardziej się przyłóż do obliczeń zapotrzebowania, bo widzę tu duże pole do oszczędności.edit mam na myśli pompę PW Edytowane 21 Listopada 2018 przez plamiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts