Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC powietrze woda czy gruntowa (tylko grzejniki)?

bkroy

Recommended Posts

Tak patrzę z grubsza na Twoje wyniki z "ciepławłaściwego" oraz wymiary i wygląda na to że mamy podobne zapotrzebowanie.... Tylko że mi fachowy - znany na forum instalator wyliczył pompę o mocy 8 kW... to może jednak bardziej się przyłóż do obliczeń zapotrzebowania, bo widzę tu duże pole do oszczędności.

edit mam na myśli pompę PW

Zakładając zgodność mocy pc (grunt czy powietrze) z np. piec co groszek, to 8 : 20 kW to raczej słabo to widzę.

Za ścianą w bliźniaku jest piec 17kW (dom, okna, elewacja, drzwi - wszystko 100% identyczne). <15kW piec raczej będzie musiał grzać 85% czasu (teraz 85% czasu piec pracuje w trybie nadzór). <10 kW piec co pewnie miałby problem z utrzymaniem temp. w domu >22C.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie patrz na to. Ja założyłem kocioł 17 kW tylko dlatego że był najcięższy z dostępnych. Spokojnie mogłem kupić 12 kW i też by wystarczył. Teraz chcę go zastąpić 8 kW pompą PW - zakładam że BYĆ MOŻE udałoby mi się grzać w większości w taniej taryfie bo mam tylko podłogówkę. W Twoim przypadku (tylko grzejniki) nastawiałbym się na pracę raczej ciągłą Twojej pompy, więc tym bardziej nie ma potrzeby przewymiarowania....

Powinieneś wysłać dane Twojego domu do forumowych speców, założę się że zaproponują moc 8-9 kW.

Jaki jest koszt dla pc grunt z kolektorem płaskim (zakładając 11 kW)?

na to pytanie ci nie odpowiem...wysyłaj zapytania ofertowe

Nie wiem co rozumiesz poprzez duża pompa przy małym kolektorze. Jeśli dobrze pamiętam, to na forum jest jeden kolega, który ma malutkie DZ poziome (chyba 200mb), pompę około 8kw, pod koniec okresu grzewczego jedzie na niższych parametrach, twierdzi, że to żaden problem. Nie wiem jaki ma grunt, pewnie nienajgorszy..

Nie wiem dlaczego nie bierzesz nawet pod uwagę PC PW

na to pytanie ci nie odpowiem...wysyłaj zapytania ofertowe

Nie wiem co rozumiesz poprzez duża pompa przy małym kolektorze. Jeśli dobrze pamiętam, to na forum jest jeden kolega, który ma malutkie DZ poziome (chyba 200mb), pompę około 8kw, pod koniec okresu grzewczego jedzie na niższych parametrach, twierdzi, że to żaden problem. Nie wiem jaki ma grunt, pewnie nienajgorszy..

Nie wiem dlaczego nie bierzesz nawet pod uwagę PC PW

Pc grunt i pc powietrze przy tej samej cenie - tj. w granicach rozsądnej tolerancji (i oczywiście przy tym, że kolektor płaski mi się zmieści) to wybiorę PC grunt. Wynika to z tego, że pc powietrze będzie zainstalowana +/- 1 m od krawędzi tarasu (taras wchodzi mi jeszcze w światło okna z kotłowni). Od krawędzi tarasu do ściany wspólnej bliźniaka mam jakieś 1,5 metra (i znowu 1,5 metra po drugiej stronie i następny taras). Innego miejsca na agregat pc powietrze nie mam - stąd obawa, że w lecie niestety hałas będzie za bardzo przeszkadzać (pc będzie grzać cwu). W okresie grzewczym hałas dla mnie nie ma znaczenia.

Jeżeli nie wejdzie mi kolektor, lub cena całej pc będzie mocno odlatywać w kosmos (>70% za pc grunt), to wówczas zostanie pc powietrze. Na filmach, które wklejałem we wcześniejszych wpisach hałas z agregatu zewn. pc powietrze wydaje się być do przyjęcia. W rzeczywistości musiałbym to na własne oczy zobaczyć i uszy usłyszeć..

Ja swojego pansonica PW nie słyszę że pracuje jak stoję około 10m od pc. Pompa ci zagrzeje 300l wody w dobre 30min i tyle będzie szmeru z pc. Więc nie ma co na to patrzeć

10 m w moim przypadku to już prawie następne dzialka. PC zewn. będzie jakies 5 m od drzwi tarasowych (i jak pisałem 1 m od krawędzi tarasu).

Moja cwu jest w domu i robi hałas (ale w domu mi to nie przeszkadza). Czas pracy pc do cwu to 2x dziennie po 50-70 minut (czasami jak jest duże zużycie to 3x dziennie, 285 l objętość zbiornika i zadana temp. 48C).

Od tylnej ściany domu do ogrodzenia mam 23 metry. Działka po szerokości ma 32 m (czyli mogę zagospodarować 16 m). Na kolektor licząc ze ma być tylko za domem wygospodaruje 23 x 16 m brutto (czyli -1 m od krawędzi, daje 22 x 15 m netto = 330 m2). Nie wiem czy kolektory buduje się w kształcie prostokąta foremnego, czy można ewentualnie zrobić go nieforemnie np. w kształcie litery P) - wówczas mam extra do zagospodarowanie bok działki (4,5 x 16 m brutto, co daje 3,5 x 15 m netto = 52,5 m2). Przed domem miejsca prawie niema (dodatkowo ścieżki itd.)

najpierw dowiedz się jaki masz grunt i czy wystarczy na DZ do gruntowej .. Jeśli nie zostanie tylko opcja PC-PW.

Lepiej od ogółu do szczegółu - jeżeli ta powierzchnia jaką mam do zagospodarowania wystarczy na kolektor płaski, to wówczas mogę szczegółowo sprawdzać jaki jest grunt.

Jak z założenia ma być 350 m bieżących rury (jako min. przy dobrym gruncie), to nie ma sensu grzebać, tylko szukać pc powietrze (docelowo, bo póki co jest groszek). Płaski kolektor prosty to zakopię max 200 m rury (z odstępem 80 cm), spiralny trochę więcej.

Widziałem PC powietrze z 2 agregatami na zewn. Hałas akceptowalny, zużycie prądu 30kwh na dobę. Wszystko u sąsiada za płotem.

Groszek przestał się mu podobać.

ps. statystyki z netu to pomocna sprawa, ale najlepiej prowadzić swoje własne. Czy wg was powinienem dodać jeszcze jakąś informację, tak aby w przyszłości mieć mocną bazę do oceny zapotrzebowania na ciepło i właściwie dobrać pc?

Data Temp. zewn. Temp. wewn. Godzina pomiaru Temp. zasilania instal.

18-11-23 5,2 24,7 21:30 36,0

Mam zamiar min. 2 sezony się pobawić (zwłaszcza okres listopad-marzec). Październik i kwiecień pomijam bo będą zaburzać (zaniżać) sztucznie zapotrzebowanie na ciepło (temp. zewn wysoka i wewn. ok 25C). W domu z pc jak będę miał zawsze 23,5C to będzie super (ps. temp. wewn. odczytuje wg mnie w najzimniejszym miejscu w domu).

Edytowane przez bkroy

Jeśli coś mogę doradzić to:

1) Przy grzejnikach nastaw się tylko na pracę ciągłą... inaczej komfort cieplny jest słaby.

2) Aby określić zapotrzebowanie budynku na ciepło najlepiej zainstaluj sobie ciepłomierz, a nie ufaj instalatorom którzy oceniają często "na oko". Po roku będziesz wstanie precyzyjnie określić jakiej mocy pompę potrzebujesz.

3) Hałas z pompy PW może być czasem irytujący, ale są pompy PW specjalnie wyciszane np. Panasonic T-Cap Super Quiet.. mam i polecam (bardziej przeszkadza mi hałas z jednostki wewnętrznej niż zew.)

Termo zawory na grzejnikach kupiłem i ich nie używam. Grzejnik ma ciągły przepływ. Raz bawiłem się zaworami i efekt był taki, że temp w domu była niższa a spalanie węgla mi rosło.

Miernik ciepła ma być na zasilaniu instalacji czy na każdym grzejniku? Możesz podesłać link do przykładowego urządzenia?

Od krawędzi tarasu do ściany wspólnej bliźniaka mam jakieś 1,5 metra (i znowu 1,5 metra po drugiej stronie i następny taras). Innego miejsca na agregat pc powietrze nie mam - stąd obawa, że w lecie niestety hałas będzie za bardzo przeszkadzać (pc będzie grzać cwu). W okresie grzewczym hałas dla mnie nie ma znaczenia.

Mam pompę PW w bliźniaku już szósty rok, wcześniej ekogroszek przez 3 lata. Również jest niedaleko tarasu i zapewniam, że nie ma z tym problemu. Grzanie CWU latem to raptem 20-25min pracy bez większego obciążenia dla sprężarki, więc cicho. A jeżeli już miałoby to komukolwiek przeszkadzać to ustawiasz sobie okienka na grzanie wcześnie rano albo/i późnym wieczorem i wtedy w ogóle nie ma o czym mówić...

Termo zawory na grzejnikach kupiłem i ich nie używam. Grzejnik ma ciągły przepływ. Raz bawiłem się zaworami i efekt był taki, że temp w domu była niższa a spalanie węgla mi rosło.

Miernik ciepła ma być na zasilaniu instalacji czy na każdym grzejniku? Możesz podesłać link do przykładowego urządzenia?

Mówiąc o pracy ciągłej miałem na myśli, że nie uda Ci się grzać tylko w taniej taryfie prądowej, np w nocy jak to robią niektórzy co posiadają podłogówkę i akumulują dużo ciepła w podłodze. Do grzania ciągłego wystarczy pompa dobrana na styk do zapotrzebowania budynku, więc nie daj się w kręcić z przewymiarowanie i niepotrzebne koszty.

Ciepłomierze montuję się albo na zasilaniu, albo na powrocie przy źródle ciepła. Najlepiej kupić jakiś używany ciepłomierz ultradźwiękowy (koszt ok 500zł + brak elementów mechanicznych do zepsucia) Ważne jest tylko aby jego przepływ nominalny był odpowiednio dobrany... Jeśli będziesz go chciał później wykorzystać do opomiarowania pompy ciepła to qp=1,5m3/h dla pompy 9kW, qp=2m3/h dla pompy 12kW...itd.

https://www.google.com/search?q=ciep%C5%82omierz+ultradzwiekowy&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjG_LbBt-_eAhUDDCwKHQutDp8Q_AUIDigB&biw=1600&bih=893&dpr=1.2