Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka ze starymi fundamentami

weto99

Recommended Posts

Witam,

Szukam dla siebie działki pod budowę domu. Znalazłem fajną działkę, w dobrym dla siebie miejscu. Na działce znajduje się wybudowana piwnica (widoczna na zdjęciach), która stoi tak od ok. 20 lat. Czy Państwa zdaniem po zakupie coś takiego nadaje się do kontynuacji budowy? Czy będzie to tylko dodatkowy problem i konieczność wyburzenia i wywiezienia z działki (rozpoczęcia od zera)?

Z góry dziękuję za pomoc i porady

Ps. W środę będę widział się z właścicielem to być może będę miał zdjęcia również wnętrza tej piwnicy.

rev002.jpg

e_rev002.jpg

_rev002.jpg

Witam,

Szukam dla siebie działki pod budowę domu. Znalazłem fajną działkę, w dobrym dla siebie miejscu. Na działce znajduje się wybudowana piwnica (widoczna na zdjęciach), która stoi tak od ok. 20 lat. Czy Państwa zdaniem po zakupie coś takiego nadaje się do kontynuacji budowy? Czy będzie to tylko dodatkowy problem i konieczność wyburzenia i wywiezienia z działki (rozpoczęcia od zera)?

Z góry dziękuję za pomoc i porady

Ps. W środę będę widział się z właścicielem to być może będę miał zdjęcia również wnętrza tej piwnicy.

Jak chcesz mieć nowoczesny dom to wszystko do wyburzenia....

Z tym się oczywiście liczyłem i mając projekt od poprzedniego właściciela i dziennik budowy jakoś w starostwie byśmy chyba dostali nowe pozwolenie. Bardziej znajomi mnie nastraszyli faktem, że cegła bardzo wchłania wilgoć i po tylu latach ta konstrukcja może już nie spełniać swojej roli (będzie pękać, sypać się...).

Daj spokój. Koszty dopasowania projektu domu do tych prowizroycznych fundamentów i ograniczenia w projektowaniu domu bedą okropne. Po co ci to?

Jak zdecydujesz sie na ta działkę to koparka i wywrotka na jeden dzień i wyczyścić do dna. Oczywiście pare tyś pojdzie ale jesli działka jest ok to nie ma sie co zastanawiać.

Daj spokój. Koszty dopasowania projektu domu do tych prowizroycznych fundamentów i ograniczenia w projektowaniu domu bedą okropne. Po co ci to?

Jak zdecydujesz sie na ta działkę to koparka i wywrotka na jeden dzień i wyczyścić do dna. Oczywiście pare tyś pojdzie ale jesli działka jest ok to nie ma sie co zastanawiać.

Czemu mam dopasowywać projekt skoro on jest w całości przekazywany z działką i ewentualnie realizujemy to co było zaczęte x-lat temu?

Bo chyba chciałby taki dom jak mu sie marzy a nie jaki marzył sie komuś 20 czy 30 lat temu. Projekt w wiekszości i tak pojdzie do kosza bo nie jest zrobiony z obecnymi normami. Architekt i konstruktor za jego dopasowanie wezmie więcej niż za całkiem nowy, taki jak się autorowi wątku marzy. Sama ekspertyza tego fundametu bedzie kosztować tyle co koparka na cały dzień...

Czemu mam dopasowywać projekt skoro on jest w całości przekazywany z działką i ewentualnie realizujemy to co było zaczęte x-lat temu?

Ano temu, ze bedziesz potrzebowal nowe pozwolenie na budowe- dopasowanie tego do obowiazujacych teraz przepisow plus nowe pozwolenie na budowe.

To co widac na zdjeciach ma wartosc ujemna tzn. zaniza wartosc dzialki. Nie zastanowilo Cie do tej pory dlaczego ten Balkon sie tak ugial pod wlasnym tylko ciezarem?

A pasuje ci w 100% czy takie to naciągane? Przez 20 lat sporo się zmieniło w projektowaniu przestrzeni.

Przychylam się do głosu poprzedników że to ujmuje wartości działki.

Eksperyza stanu tego fundamentu da Ci odpowiedź. Jest zabezpieczony dachem więc powinien być ok.

Gdyby był budowany z dzisiejszych cegieł to bym nie mał zaufania do tego fundamentu. :)

Wszystko zależy od tego ile masz pieniędzy.

Mając już fundament zaoszczędzisz dużo na budowie domu.

Wcale nie musisz kontynuować oryginalnego projektu.

Możesz na tych fundamentach postawić dom dewniany. :)

Albo strzelić sobie w kolano, równie dobra rada...

No proszę, milioner się odezwał, dla którego pieniądze nie grają roli.

Masz problem ze zrozumieniem ironii? Twoje rady są słabe wręcz bardzo słabe. Wprowadzają tylko forumowicza w błąd.

To coś co jest na zdjęciach to rudera, nawet ekspertyzy nie potrzeba robić , żeby wiedzieć, że to na fundamenty nowoczesnego, energooszczędnego domu się nie nadaje.

Nawet nie wiesz, że wszelkie pudrowanie trupa to są olbrzymie koszty, chemia do takich działań kosztuje krocie.